2022. szeptember | A belső munka

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

További részletek itt.


 

LÉLEK-JELENLÉT

Verses est élőzenével

Időpont: szeptember 24. szombat, 18:00 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj: 1500 Ft, kedvezménnyel (diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, álláskeresők): 700 Ft

Ha kint kezdenek elveszni a kapaszkodók, akkor létfontosságúvá válik a belső keresés, mert csak önmagunkban lelhetünk stabilitásra. A keresés eszköze lehet a költészet és a zene is, segítségükkel a lelkünk mélyére hatolhatunk. A versek tanítanak a lélek nyelvére, és látni a lélek szemével.

Ha ennek fényében kutatjuk az emberek közötti és a belső békénk kulcsait, el fogunk jutni egészen az Istennel való kapcsolat kérdéséig.

„Egy istenarc van eltemetve bennem,
A rárakódott világ-szenny alatt.
A rámrakódott világ-szenny alól,
Kihűlt csillagok hamuja alól
Akarom kibányászni magamat."

Reményik Sándor

Közreműködik az Új Akropolisz Filozófiai Iskola győri művészeti csoportja, a Vers-zengetők Együttes és a Léleknyelv művészeti műhely tagjai.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

A belső munka

Előfordul, hogy megcsodáljuk valakinek az ügyességét, bármiről is legyen szó, vagy akár meg is irigyeljük. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, az illető mennyi időt, energiát szánhatott arra, hogy szert tegyen irigylésre méltó képességére. Majd fontoljuk meg, vajon mi is rászánnánk-e annyi időt, és ha valóban annyira érdekel, tegyük is meg. Valószínűleg el tudjuk érni ugyanazt az eredményt, sőt akár többre is vihetjük. Könnyen, kívülről kapott ajándékként nem érkezik az, ami igazán értékes. A tudásra, képességre belső, önmagunkon végzett munkával teszünk szert, amelyet ráadásul kitartóan folytatunk. Valamilyenné válunk általa. Éppen ez a valamilyenné válás fog értéket képviselni saját szemünkben, és könnyen lehet, hogy másokéban is. Hiszen valami a miénk lesz, amit elvileg bármilyen körülmények között a magunkénak tudhatunk, senki sem veheti el tőlünk. Mennyivel értékesebb ez azoknál a dolgoknál, amelyekért nem kell megküzdeni, jönnek és mennek, megkapjuk és elveszítjük.

Mielőtt rászánjuk magunkat valamire, gondoljuk végig, milyen természetű az új képesség, tudás. Testi vagy a lelki erőkre épül-e. Ha elsősorban a testre és energiára, nyilván így is jóval tartósabb lehet a külsőleg szerezhető dolgoknál, de az idő múlásával, a test gyengülésével az is lankadhat. Nem így áll a helyzet lelki erőinkkel.

[Tovább…]

Deák Szilvia
Az Új Akropolisz magyarországi elnöke



Nálunk történt
 

A templomos lovagok nyomában – kirándulás

Hűha! családi, gyermek- és Thészeusz-tábor

Nyáron egész napos kirándulást szervezett az Új Akropolisz Filozófiai Iskola az ausztriai Léka szélén álló lovagvárba, ahol a résztvevők nemcsak a grandiózus középkori erődítményt fedezhették fel, de a várfalak mögött egykor zajló lovagi élet mikéntjéről is hallhattak.
Tovább
Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei idén is, megtartották családi és gyermektáborukat Egerbocson. Az ifjúsági és gyerektáborhelyen egy időben, egy héten át zajlottak programok három korosztálynak: a kisebb gyerekeknek, a kiskamaszoknak és a nagyobbaknak, beleértve a szülőket is.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Befolyásolhatjuk a jövőnket? (Tajpej, Tajvan)

Tajvanban az Új Akropolisz tagjai filozófiai műhelyt szerveztek, ahol az idő rejtélyével foglalkoztak. A résztvevők arról beszélgettek, hogy vajon befolyásolhatjuk-e a jövőnket, vagy tudunk-e változtatni „előre elrendeltetett” sorsunkon? Bárhogyan is, mindenképp érdemes kezdeményezően viszonyulnunk az életünkhöz, amihez szükségünk van intelligenciára és képzelőerőre is. Ezért ezen az alkalmon a szervezők ezeket a készségeket fejlesztő gyakorlatokkal is készültek a hallgatóságnak.

K
u
l
t
ú
r
a

Paradigmaváltás az idegtudományban (Belgrano, Argentína)

Argentínában Dr. Gustavo Porras az idegtudomány legfrissebb eredményeiről tartott előadást az Új Akropolisz filozófiai iskolában. A szemináriumon szó esett az emberi agy ismert működéséről éppúgy, mint a tudomány számára ma még megmagyarázhatatlan neurológiai jelenségekről. Az előadó elmondta, hogy bár a gondolkodásunk szervének fizikai, tudományos megismerése fontos irány, de világunk megismeréséhez az is elengedhetetlen, hogy ne az ilyen szemlélődésnek szenteljük minden energiánkat. Mint mondta, az ember létének titka valójában nem a látható feltérképezésében keresendő, hanem a fizikai világon túl, ahová elménk csak a képzelet erejével juthat el.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Faültetés (Moszkva, Oroszország)

A moszkvai régió különböző területein az Új Akropolisz önkéntesei évek óta segédkeznek az erdészeknek a növényvilág felélesztésében. Az elmúlt időszakban egy egész hektárnyi erdőt kényszerültek kivágni a szakértők, mert a fatörzsek megbetegedtek. A filozófiai iskola tagjai több mint százezer palánta elültetésében segédkeztek az elmúlt hónapokban, remélve, hogy a ma jótékony munkájának eredménye a jövőben újra dúsan zöldellő erdő lesz.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022