A templomos lovagok nyomában – kirándulás

Esemény típus
Tanulmányi kirándulás
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Nyáron egész napos kirándulást szervezett az Új Akropolisz Filozófiai Iskola az ausztriai Léka szélén álló lovagvárba, ahol a résztvevők nemcsak a grandiózus középkori erődítményt fedezhették fel, de a várfalak mögött egykor zajló lovagi élet mikéntjéről is hallhattak.

A háromórás autóutat megtett húsz férfi – akik három városból érkeztek, idősebbek és fiatalabbak egyaránt – először bejárta a felújított vár minden zegzugát, megtekintette a templomosokról szóló kiállítást, a fegyvertermet, a felújításban oroszlánrészt vállaló Paul Anton Keller professzor dolgozószobáját, és a kilátószerű kápolnatorony legfelső emeletéről körbekémlelhette a hegyes-völgyes, erdők uralta tájat.

Ezután Léka legkorábban épült, nyolcszög alaprajzú öregtornyának lovagtermében a hatalmas kerekasztalhoz telepedtek, ahol az előadók meséltek a templomosok történetéről, a korról, amelyben éltek, a regulájukról, életmódjukról, szimbólumaikról, elveikről, erényeikről. A rövid ismertetők után a kirándulók arról beszélgettek, vajon a régiek világképe, a lovagi eszmény tartogat-e a ma emberének is olyan elveket, sőt akár kihívásokat, amelyeket követhet és ezáltal nemesebb életet élhet.

Az elme tápláléka után, de még a testet éltető lovagi lakoma előtt, a résztvevők a szívnek kedves programmal színesítették a délutánt. A belsővár közepén, a föld felszíne alatt, a vár szakrális központjában megcsodálták a szentélyt – ahová eredetileg csak a várudvar közepén található lyukon keresztül lehetett leereszkedni –, és a megigéző akusztikájú teremben előbb újra felelevenítették a templomosok legfőbb elveit, majd közösen elénekelték a tiszteletükre a Non nobis Domine-t, melynek jelentése: Nem miértünk, Uram, hanem a te nevednek dicsőségére.