2022. március | Mit hoz a Tigris éve?

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Februárban és márciusban indul:
Pécs, március 3. és 10. csütörtök, 18:00 órától
Budapest, március 2., 9. és 16. szerda, 18:30 órától
Veszprém, március 30. szerda, 18:00 órától

További részletek itt.


 

Adománygyűjtés ukrán menekülteknek


Kedves Látogatóink!

Az ukrán menekültek megsegítéséhez az Új Akropolisz Filozófiai Iskola KKE is gyűjtőpontként működik az alábbi elérhetőségen: 1085 Budapest, Rigó utca 6–8., hétköznapokon 18:00–21:00 óra között.
A felajánlásokat rendszeresen, közvetlenül juttatjuk el a határhoz a segítségre szorulóknak.

A szükséges adományok listáját honlapunkon folyamatosan frissítjük. Most elsősorban az alábbiakra van szükség, mert egyre több a sebesült:
- TARTÓS ÉLELMISZER
- kötszer
- takaró
- csoki, energiaszelet
- nyitható konzerv
- sebfertőtlenítő
- tisztítószer
- tisztálkodási szerek


A fenti időszakban elérhető telefonszámunk: +36-1-334-2756
Email-címünk: akropolisz[kukac]ujakropolisz.hu

Részletek és frissítés itt

FILO-café: A szabadság titkai

beszélgetés és gyakorlatok

Időpont: március 9. szerda, 18:00 órától
Helyszín: Veszprém, Kávé- és Teaház az Íródeákhoz, Komakút tér 3. (Megyei Könyvtár udvara)

Ismerjük meg együtt, mit jelent a szabadság, és fedezzük fel az oda vezető utat!

• Milyen az igazi szabadság?
• Hogyan lehet korlátozó külső körülmények között is boldognak lenni?
• Hogyan tudunk időt szánni a számunkra fontos dolgokra?
• Hogyan dönthetünk szabadabban és vezethetjük jobban az életünket?


Ha szeretnél jönni, kérünk, küldj egy e-mailt a filoter.veszprem[kukac]ujakropolisz.hu címre, hogy tudjuk, mennyien leszünk.

A programon való részvétel díjtalan.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

2022 a Jang Víz Tigris éve

A jövő fürkészése mindig le tud kötni bennünket, de idén talán, a hátunk mögött kétévnyi járványhelyzettel, még erősebb bennünk az igény, hogy valami biztatót, reménykeltőt, de legalábbis valamilyen fogódzót találjunk az elkövetkező hónapokkal kapcsolatban.

Az ősi kínai négypilléres sorsfejtés több ezer éves múltra tekint vissza, és a Természettel, a Taóval összhangban, nem jóslásként, hanem viszonyítási rendszerként alkalmazták az élet számos területén, a gyógyászatban, táplálkozásban, személyiség- vagy eseményelemzésben. Segít felismerni a saját erőinket, azonosítani belső erőforrásainkat és megtalálni a következő lépést az időminőség ciklikus változásai közben. Egy év energiája természetesen az egyéni képletekhez viszonyítva módosul, mégis érdemes megnézni az összképet, ami mindannyiunkra egyaránt hatással van.

A négypilléres kínai sorsfejtés a Jin és Jang erők ritmikus váltakozásán, az Öt Elem, vagy más néven Öt Változó Állapot (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) egymásba alakuló folyamatán és az ezekhez kapcsolódó tizenkét állatszimbólumba sűrített energiaminőségen alapul. Ezek alapján adódik ki egy hatvanéves ciklus, amelyben a fenti „komponensek” sajátos összekapcsolódásban határoznak meg egy-egy időintervallumot, egy évet, de ugyanígy hónapot, napot és akár órát is.

[Tovább…]

Wágner Mária
Nagy Ildikó



Nálunk történt
 

Megnyitott a FILO-tér! – Tanulj filozófiát Veszprémben!

Jó döntés, rossz döntés – filozófiai beszélgetés

Az Új Akropolisz immár Veszprémben is megnyitotta kapuit, és szeretettel várja mindazokat, akiket mindig is vonzott, érdekelt a filozófia. Kurzusainkon Kelet és Nyugat bölcseinek főbb gondolatait ismerheted meg három téma köré csoportosítva. Ezek arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.
Tovább
A magyarországi Új Akropolisz önkénteseinek 5 fős csoportja FILO-café beszélgetést szervezett Győrben a döntéseink életünkre gyakorolt hatásáról. Az estet Oidipusz király mítoszából vett példákkal vezették fel, amit háromszor húszperces kiscsoportos beszélgetés követett. Az egyes asztaloknál a döntés három fázisáról esett szó.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A filozófia mint a boldogság tudománya (Mexikó)

Mexikóban a boldogság és a filozófia kapcsolatáról tartottak előadást számos dél-amerikai ország részvételével. Az online eseményre becsatlakoztak Kolumbiából, Costa Ricából, Salvadorból, Guatemalából, Hondurasból, Panamából és a Dominikai Köztársaságból is.
„A boldogság filozófiája és tudománya” című előadás rávilágított, hogy milyen fontos mindkét aspektusból megvizsgálni ezt a hőn áhított állapotot. A hallgatóság közösen arra kereste a választ, hogy mi a boldogság, és hogyan érhetjük ezt el. A megoldások megtalálásához a résztvevők kortárs tudományos értekezéseket, Marcus Aurelius és Epiktétosz tanait is segítségül hívták.
Az előadás itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=gpHG71bfce8

K
u
l
t
ú
r
a

„Az ösvény közepén… a tornyok alatt magamra leltem” (Bologna, Olaszország)

Olaszországban az Új Akropolisz bolognai tagjai színielőadással emlékeztek meg Dante halálának 700. évfordulójáról. „Az olasz nyelv atyja” tiszteletére a filozófiai iskola hallgatói saját darabot rendeztek, ahol modern köntösbe bújtatva mesélték el Dante hátrahagyott élettapasztalatait.
Az alapos életrajzi kutatás ihlette forgatókönyv szerint Dante és barátja Bolognában sétálnak, és közben művészetről és költészetről beszélgetnek. A darabban olyan életút elevenedett meg a közönség előtt, amelyben a hős nap mint nap szembesül hibáival és erényeivel, miközben egyre közelebb jut belső lényegéhez.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Polgári megmozdulás a tiszta utcákért (Párizs, Franciaország)

Párizsban az Új Akropolisz kezdeményezésére polgári mozgalom indult a főváros egyik körzetének megtisztítására. Az önkéntesek már az első tíz percben teletöltötték cigarettacsikkekkel műanyag palackjaikat, de gyorsan megteltek a szemeteszsákok is. A résztvevők elmondása szerint először soha véget nem érő feladatnak tűnt az akció, de a polgárok ráébredtek, hogy ha nem tesznek semmit, másnapra csak még több szemét lepi el a környéket. A járókelők hálás észrevételeiből azonban az derült ki, hogy elérték céljukat. Legfőképpen azt, hogy a környékbeliek saját maguk gondoskodjanak élőhelyük tisztán tartásáról, ahelyett, hogy a hatóságoktól várnák el ugyanezt.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022