Jó döntés, rossz döntés – filozófiai beszélgetés

Esemény típus
Filozófiai kávéház
Időpont
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

A magyarországi Új Akropolisz önkénteseinek 5 fős csoportja FILO-café beszélgetést szervezett Győrben a döntéseink életünkre gyakorolt hatásáról. Az estet Oidipusz király mítoszából vett példákkal vezették fel, amit háromszor húszperces kiscsoportos beszélgetés követett. Az egyes asztaloknál a döntés három fázisáról esett szó.

Az egyik helyen arról lehetett beszélgetni, hogy hogyan érdemes a döntést előkészíteni, milyen hatással lesz ez a környezetünkre. A másikon azt lehetett a többiekkel együtt megvitatni, hogy milyen állapotban és milyen szempontok alapján érdemes döntést hozni, mik a mozgatórugóink, milyen sémákat, mintákat követhetünk. A harmadik csoportban a tapasztalatlevonás szempontjait járták körül, de az is felmerült, hogy hogyan tudunk kitartani korábbi elhatározásaink mellett.

Összegzésként a hallgatóság tagjai közül többen kiemelték, hogy a témában ki milyen gondolatot, hasznos útravalót visz magával. Az este végkicsengése az volt, hogy – még ha hibázunk is – a tudatos döntések sorozata önismerethez és tanuláshoz vezet, és ennek köszönhetően ki-ki egyre jobban megtanulhatja irányítani az életét.

Előadó