2022 a Jang Víz Tigris éve

A jövő fürkészése mindig le tud kötni bennünket, de idén talán, a hátunk mögött kétévnyi járványhelyzettel, még erősebb bennünk az igény, hogy valami biztatót, reménykeltőt, de legalábbis valamilyen fogódzót találjunk az elkövetkező hónapokkal kapcsolatban.

Az ősi kínai négypilléres sorsfejtés több ezer éves múltra tekint vissza, és a Természettel, a Taóval összhangban, nem jóslásként, hanem viszonyítási rendszerként alkalmazták az élet számos területén, a gyógyászatban, táplálkozásban, személyiség- vagy eseményelemzésben. Segít felismerni a saját erőinket, azonosítani belső erőforrásainkat és megtalálni a következő lépést az időminőség ciklikus változásai közben. Egy év energiája természetesen az egyéni képletekhez viszonyítva módosul, mégis érdemes megnézni az összképet, ami mindannyiunkra egyaránt hatással van.

A négypilléres kínai sorsfejtés a Jin és Jang erők ritmikus váltakozásán, az Öt Elem, vagy más néven Öt Változó Állapot (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) egymásba alakuló folyamatán és az ezekhez kapcsolódó tizenkét állatszimbólumba sűrített energiaminőségen alapul. Ezek alapján adódik ki egy hatvanéves ciklus, amelyben a fenti „komponensek” sajátos összekapcsolódásban határoznak meg egy-egy időintervallumot, egy évet, de ugyanígy hónapot, napot és akár órát is.

Idén, a tavalyi Jin Fém Bivaly év után elérkeztünk a Jang Víz Tigris évéhez. A visszahúzódó, inkább belső munkára késztető Jin évekkel ellentétben az idei jangos év sokkal inkább fog szólni az aktivitásról, a megindulásról, a belőlünk fakadó és „kint” megélt, cselekvő tapasztalatszerzésről.

A Jang Víz képét hasonlíthatjuk egy nagy robajjal alázúduló vízeséshez vagy a hatalmas, határtalan óceánhoz. Ez a Víz erő állandóan tevékeny, áramló, temérdek energiát magában hordó minőség, amely idén segít pergő, eredményes napokat megélni. Ebben a folyamatos sodrásban – egyéntől függően akár érzelmi – hullámzásban és ezernyi tennivaló közepette érezhetjük azt, hogy hirtelen túl sok minden „zúdul” a nyakunkba és „elsodor” a teendők „áradata”. A Víz elemhez tartozik azonban az intuíció, a mélység, az elmélyülés és a bölcsesség ereje, vagyis az a képesség, hogy egy kis belső csendben – amire érdemes lesz gyakran időt szánni – meghalljuk, hogy mik azok az események és lehetőségek, amelyek valóban nekünk szólnak, hozzáadnak az életcélunkhoz, nem pedig eltérítenek tőle, és „becsatornázhatók” életünk medrébe. Ehhez hasznos lehet így év elején leülni és megtervezni az évünket, hova szeretnénk eljutni életünk egyes területein az év végére, mert ez a fajta újraközpontosítás a későbbiekben nagy hasznunkra lesz, amikor menet közben kell gyors döntéseket hozni.

A Jang Víz gyorsaságát a Tigris ereje tovább fokozza. A Tigris fő csíje, energiája a Jang Fa energia, amely a vízzel egy „mini teremtőciklust” hoz létre, hiszen a víz táplálja a fa növekedését. A Tigris szimbolikája az önállósághoz, szabadságszeretethez, öntörvényűséghez, mozgékonysághoz és az erőhöz kapcsolódik. Ezek a minőségek kapnak erős támogatást a víz erejétől, ami tovább gyorsítja, akár óvatlanná, forrófejűvé is teheti bennünk azt a Tigrist, amely egyre nehezebben bírja a bezártságot, nekivágna, nekiindulna már az életnek, az örömteli és önfeledt tapasztalatszerzésnek. Erre idén minden lehetőségünk meg is lesz, és ha megtaláljuk a Jang Fa erős törzsét, vagyis a központunkat, amelyből minden más tevékenységünk szétágazhat, akkor magabiztosan és önazonosan vághatunk neki ennek az évnek.

Mindkét erő, a Víz és a Fa is – ellentétben a múlt év földies és fémes, leszegett fejű, „bivalyos” erejével – szeret a legkisebb ellenállás irányába haladni és kiterjedni. Ez jelenti számunkra azt is, hogy nehezen fogjuk tudni folytatni a múlt évben szinte már természetessé vált, olykor alig látható eredménnyel járó kemény, kitartó munkát. A Tigris kevésbé híve az ilyen jellegű munkamániának, viszont meghozhatja mindazokat az eredményeket, amelyeknek az alapjait az elmúlt két év munkájával fektettük le. A legkisebb ellenállás irányába tartani pedig azt jelenti, hogy ennek az évnek az energiái kifejezetten támogatják a fáradhatatlan, szüntelen tevékenységet abban és azon a területen, amiben igazán jók vagyunk, és amiben elemünkben érezzük magunkat.

Érdemes emellett arra is figyelnünk, hogy nem kell mindent magunknak elvégezni, nyugodtan kapcsolódjunk másokhoz, kérjünk segítséget, ha szükséges, mert így eredményesebbek leszünk. Találjuk meg, azonosítsuk magunkban és poroljuk le azokat a tevékenységeket, amelyek valóban a mi erőnkhöz kapcsolódnak. A Víz kreativitása most új ötleteket is hozhat, és a Tigris vállalkozókedve és társaságszeretete most támogatja, hogy bele is vágjunk régen dédelgetett álmunkba, hogy belekezdjünk egy új hobbiba, egy új vállalkozást indítsunk vagy új fejezetet nyissunk valaminek az életünkben. Fontos, hogy örömet találjunk mindennapi tevékenységeinkben, és minden napban keressük az önazonosságból fakadó derűt.

A fentiekből kivehető, hogy ennek az évnek az időminősége jelentősen eltérőnek ígérkezik a korábbi két év energiájától, és jóval dinamikusabbnak, mozgalmasabbnak mutatkozik. Az intenzív körülmények között ne feledkezzünk el odafigyelni a környezetünkben élőkre, segíteni nekik és együttműködni velük. Egy-egy kiélesedett helyzetben, ha esetleg érzékenyen érint valami, emlékeztethetjük magunkat eredendő szándékunkra, hogy hogyan is keveredtünk oda. Jól fog jönni, ha nem ragaszkodunk az elképzeléseinkhez, hanem rugalmasan tudjuk követni a külső és belső eseményeket. Ne féljünk tanulni, fejleszteni a képességeinket és meg is nyilvánítani őket, hiszen ezzel tudjuk majd fenntartani az áramlást, amit a Víz hoz nekünk.

Akkor fogjuk tudni rugalmasan, újult erővel, nyitott lélekkel és nyugodt elmével megélni ezt a mozgalmasságot, ha előtte azonosítottuk életünk legfontosabb területeit, újra rátaláltunk a fő csapásirányra, a „dharmánkra”, és ehhez viszonyítva egyrészt nyugodt szívvel elengedhetjük a nem nekünk szóló lehetőségeket, másrészt bátran átengedhetjük magunkat a sodrásnak, ha az életünk folyóján egyre közelebb és közelebb visz bennünket a Tengerhez, életcélunkhoz.