2022. június | Összefogunk vagy kihalunk

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

További részletek itt.

Az erő benned van!

A KórházSuli és az Új Akropolisz közös workshopja

Kezdete: 2022.06.09. csütörtök, 18:00
Helyszín: FILO-Pont Buda, Budapest, Bartók Béla út 25. Fszt/1.

Egyre gyakrabban érezzük úgy, hogy a körülöttünk zajló események beszűkítik, megnehezítik a mindennapjainkat.

Kiszolgáltatottnak, eszköztelennek érezzük magunkat, miközben legbelül sejtjük, hogy mindannyiunkban ott van a megoldás.

Egy olyan beszélgetős, alkotós belső utazásra hívunk, amely során reményeink szerint sikerül felfedezned és megmozdítanod azt a benned rejlő erőt, aminek a tudatosításával új szemüvegen keresztül tudod szemlélni a világot.

Szeretettel várunk a KórházSuli és az Új Akropolisz közös programján! Ha tervezel jönni, kérjük, regisztrálj a regisztracio[kukac]ujakropolisz.hu címen!

További részletek itt.

FILO-Café – Szabadnak lenni

Filozófiai kerekasztal-beszélgetés

Kezdete: 2022.07.05. kedd, 18:00
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

„A szabadságot ingyen nem lehet megkapni. Ha sokra tartod, minden mást kevésre tarts.” (Seneca)

• Mi a szabadság ára?
• Mit jelent szabadnak lenni?
• Hogyan lehetünk teljesen szabadok?

Beszélgetésünk témája a szabadság. Várunk téged is!

További részletek itt.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

„Összefogunk vagy kihalunk”

A fenti címmel látott napvilágot a nemrégiben magyarul is megjelent, új Noam Chomsky-kötet. A „legtöbbet idézett szerzőként” emlegetett amerikai nyelvész, filozófus, aktivista az emberiséget szerinte fenyegető két legnagyobb veszélyről értekezik: a nukleáris fegyverkezésről, és arról, hogy az ember tevékenysége immár földtörténeti léptékű változásokat idéz elő a bolygón. A globális katasztrófa e két ok miatti szorító közelsége nem az író agyszüleménye, az atomtudósok létrehozta „végítélet órája” jelképesen jelenleg 100 másodpercnyire prognosztizálja a kataklizmát.

Chomsky a könyv lapjain körültekintően elemzi a megfontolásra szoruló tényeket, társadalmi struktúrákat, górcső alá vesz megoldási javaslatokat, és elsősorban a közösségi összefogást sürgeti. A globális rendszer ugyanis kősziklaként görgeti a gazdaságot maga előtt, az ipari és kereskedelmi növekedés ütemében pedig mindig tempóvesztettek a józanság nevében zajló kísérletek. Ebben a világban a döntéshozók már nem mondhatnak nemet: ha egy bankigazgató megtagadná szignóját egy fosszilisüzemanyag-befektetés dokumentumától, ezt a csorbát igen hamar kiköszörülné az utódja.

A szerző ecseteli a különböző hatalmak kerülőútjait, és bemutatja, hogy a szemfényvesztő látszatmegoldások érájában hogyan érvényesülnek az ipari érdekek az emberi jóléttel és túlélésünk harcával szemben. Bekezdésről bekezdésre haladva az olvasónak könnyen az az érzése támadhat, hogy az egyéni felelősséget már kilökte magából a rendszer. A különféle döntéshozói pozíciók már túlnőnek azon a személyen, aki magára ölti az egyik vagy másik szerepet. Sőt, mintha észrevétlenül mindnyájan belesodródtunk volna ugyanabba a csapdába: elhittük, hogy bármit is tennénk, semmire sem mennénk.

De vajon, ha az emberiségen kezd úrrá lenni ez a közöny saját sorsa, környezete és jövője iránt, nem legalább ugyanolyan súlyos ez a krízis, mint bármely más fenyegetettség? Jorge Ángel Livraga, a múlt században élt filozófus amellett, hogy kiemeli a háborúk vagy a természet kizsákmányolásának veszélyét, egy másutt keresendő válságra is felhívja a figyelmet. „Őrizzük meg a természet és az ember tisztaságát” című, 1988-ban megjelent cikkében a lelki, mentális és erkölcsi értékek hanyatlásával foglalkozik, és változtatásra buzdít, elsősorban arra, hogy ki-ki saját erejére támaszkodva tegyen valamit önmaga és környezete jobbításáért.

[Tovább…]

dr. Bujáki Márton – Héjja Edit



Nálunk történt
 

Együtt a természetért – szemétszedési akció Veszprémben

Az Új Akropolisz veszprémi önkéntesei 2022. május végén szemétszedési akciót tartottak egy Veszprém közeli erdőben. A résztvevők eleinte csak egy kellemes sétát terveztek a jó levegőn, miközben a szemeteszsákokba összegyűjtik a túraösvények mellett eldobált szemetet, ám a helyszínre kiérve módosítaniuk kellett az elképzelésükön. „Kiderült – kezdte beszámolóját Dr. Nagy Alinda, az iskola helyi központjának vezetője –, hogy a hulladékok nagy része egy mély árokban csobogó patak medrébe gyűlt fel, így kalandosabbá vált az akció.”

Tovább

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Ki vagyok én? – beszélgetés diákokkal (Chicago, Egyesült Államok)

Az Új Akropolisz chicagói központja egy helyi középiskolával együttműködve online workshopot tartott a diákoknak „Ki vagyok én?” címmel. A Global Citizen Experience Highschool célkitűzése, hogy az itt tanulók arról is képzést kapjanak, hogyan tehetünk valamit egyénként és közösségként társadalmunk legégetőbb problémáinak megoldásáért. A műhelymunkán, beszélgetésen a fiatalok kifejezetten lelkesnek mutatkoztak, és a program sikerén felbuzdulva ezentúl évente megrendezik a találkozót.

K
u
l
t
ú
r
a

Brünntől a nagy síkságig – kultúrtörténeti előadás az indiánokról (Brünn, Csehország)

Csehországban az Új Akropolisz brünni tagjai rendhagyó előadást tartottak az észak-amerikai indiántörzsekről. A Föld napja inspirálta kultúrtörténeti beszámolón azért választották ezt a népet, mert szoros harmóniában éltek a természettel, amely kapcsolatot a ma emberének is szükséges felelevenítenie. Mind sokat tanulhatunk a különböző törzsektől arról, hogyan bánjunk megfontoltan a föld áldásaival, és hogyan ne termeljünk olyan hulladékot, amely ezerév alatt sem bomlik el.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Játékos adománygyűjtés az ukrajnai konfliktusok áldozatainak támogatására (Dublin, Írország)

Dublinban az Új Akropolisz asztali kvízt szervezett, és az önkéntesek a bevételt az orosz–ukrán háború károsultjainak adományozták. A programon a díjakat helyi vállalkozások és magánemberek ajánlották fel, egy helyi kávézó pedig kávéval, teával és süteménnyel kedveskedett a résztvevőknek.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022