2021. nyár | Utazás előtt, utazás közben...

fejlec_2021julius.jpg
 
Tájékoztató nyári szünetről

Kedves Látogatóink!

Ősszel változatos programokkal várjuk látogatóinkat székhelyeinken. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek online tevékenységeinkről.

Jó szívvel ajánljuk továbbá:
– a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
– az online Erénykereket, hogy nyáron is jól indítsuk a napunkat.

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

E havi számunkban:


Utazás előtt, utazás közben...

becsomagolunk_kuffer.jpgUtazás előtt összecsomagolunk. Azt, annyi napra és annyit pakolunk be, amennyi szükséges. Lehet, hogy több tárgyat, ruhát vennénk fel vagy választanánk egy-egy alkalomra, ha minden kéznél lenne – ahogy általában –, de ilyenkor megelégszünk azzal, amit előre bekészítünk, és nincs is ezzel bajunk. Elvégre nem az a célunk az utazással. Valamit elintézni, megtapasztalni, világot látni indulunk útnak, és az fontosabb, mint a holmik, amiket azért viszünk magunkkal, hogy megkönnyítsék utazásunkat.

Mintha utazáskor jobban tudatában lennénk, hogy az élet elsősorban nem a tulajdonról, a tárgyak felhalmozásáról szól. Különböző okokból ugyanis gyakran késztetést érzünk, hogy megvegyük azt is, amire nincs is feltétlenül szükségünk. Mert nem számít, elfér otthon, találunk neki helyet a szekrényeinkben, polcainkon… Könnyű a dolgunk, mert nem kell mindig magunkkal vinnünk, mint a bőröndöt.

[Tovább…]
Deák Szilvia
Az Új Akropolisz magyarországi elnöke

montazs_2021julius-augusztus.jpg
A sztoikus filozófusok három eszménye

sztoikusok_negy_szobor.jpgA sztoikus filozófia már bizonyította hasznosságát és jótékony hatását az egyén életvezetése szempontjából, és társadalmilag is. A görög poliszok lakói, a Római Birodalom polgárai és császárai, a keresztény egyházatyák, a reneszánsz nagyjai, a modern gondolkodók mind-mind nagyra becsülték. Népszerűsége talán épp a mélységgel párosuló praktikussága miatt máig töretlen.

A sztoikus filozófiai irányzatot a hellenizmus korában Kitióni Zénón alapította az i. e. 300 körüli években Athénban. Később a római korban honosodott meg igazán. Akkoriban vált népszerűvé és lett a római császárok, kiváltképp az Antoninusok világnézetének vezérfonalává. Kiemelkedő képviselői között megemlíthetjük az alapító Kitióni Zénónt, a kereskedőt, Epiktétoszt, a rabszolgát, Senecát, az ügyvéd-államférfit és Marcus Aureliust, a császárt is. Ebből is látható, hogy a sztoikus filozófia nem egy szűk társadalmi réteg eszmerendszere, hanem sokkal átfogóbb és egyetemesebb gondolkodásmód.

Tanításaikban nagy hangsúlyt helyeznek három eszményképre mint elérendő és megvalósítandó célra. Ezek a bölcs, a filozófuskirály és a világpolgárság eszményei.

[Tovább…]
Apáti János
 

Nálunk történt

A homokmandala buckáinak tanítása

mandala-nyilv-ea-2021-06-09-unsplash.jpgJúniusban az Új Akropolisz online előadást szervezett a tibeti homokmandalákról. Doba Éva tibetológus évek óta kutatja ezeket a színpompás, mély értelmű alkotásokat, így a több mint harminc érdeklődő nem pusztán a mandalák kultúrtörténeti sajátosságaival ismerkedhetett meg, de szimbolikus jelentésükről is hallhattak.

A „mandala” szó jelentése – mondta el Doba Éva – egyrészt „kör”, ami azonban nem csak ezeknek az ábrázolásoknak a jellegzetes alakjára utal. Szóösszetételként a „manda” lényeget jelent, a „la” szócska pedig valaminek az elérésére utal. Így ez a kör egyfajta teljességet vetít elénk, azt, hogy segítségével valaminek a központjáig, esszenciájáig, belső lényegéig juthatunk el.

Az előadó részletesen mesélt a mandalák felépítéséről, készítésük módjáról és arról is, hogy az egyes alkotási fázisok milyen lépéseket jelképeznek egyéni fejlődésünk útján.

[Tovább…]
 


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Sztoikus életelvek a mindennapokban (Jekatyerinburg, Oroszország)

news_filo.jpgJekatyerinburgban az Új Akropolisz felhívást intézett az érdeklődőkhöz: aki kalandvágyat érez, próbálja egy héten át megvalósítani az életében Marcus Aurelius néhány tanítását. A hét egy előadással vette kezdetét, ahol a résztvevők megismerkedhettek a filozófuscsászár sztoikus elvekkel átszőtt naplójával, az „Elmélkedésekkel”. A magukat próbára tevők igyekeztek az elvekhez igazítani a döntéseiket, a napjaikat pedig ugyanúgy naplóírással zárták, ahogy a bölcs uralkodó.

K
u
l
t
ú
r
a

Előadás istennőkről (Málaga, Spanyolország)

news_kult.jpgAz Új Akropolisz málagai női tagjai előadást tartottak különböző kultúrák mitológiájának női alakjairól. Bevezetésül a legkülönfélébb kultúrákban fellelhető anyaistennők szerepéről esett szó, az őskortól egészen a modern vallásokig. A spanyol nyelven online visszanézhető előadáson négy istennőről beszéltek: Íziszről, Athénéről, Aphroditéről és Amateraszuról. A videón nemcsak az istenségek történetét mesélték el, hanem a különböző mitológiai eseményeket szimbolikus kulcsban is értelmezték.
Az előadás spanyol nyelven itt újranézhető

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Jótékonysági gyűjtőakció (Montevideo, Ukrajna)

news_onk.jpgMontevideóban az Új Akropolisz tagjai az „Együtt képesek vagyunk rá!” akción együttműködtek egy szociálisan rászorulókat kiszolgáló konyhával. Az önkéntesek összegyűjtöttek 95 kilogramm ruhát (baba-, gyermek- és felnőtt méretben), 10 kilogramm ágyneműt, 40 mesekönyvet és 60 játékot.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021