2021. május | Falak nélkül

fejlec_2021majus.jpg
 
Életre szóló filozófia
eletreszolo.jpg

Mivé válhatok? – 1. alkalom

május 5. szerda, 18.30 órától

Körutazásra hívunk, ahol Kelet és Nyugat bölcseinek legfőbb gondolatait ismerheted meg három fő téma köré csoportosítva:

• Hogyan válhatunk boldogabbá, jobbá és erősebbé?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakíthatjuk a jövőt?

Ezek együttesen segítenek, hogy helytálljunk az életben. Arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.

Csatlakozni az első három alkalommal lehet:
• 1. alkalom: május 5. szerda 18.30, téma: Hogyan ismerjük fel magunkban az emberi értékeket?
• 2. alkalom: május 12. szerda 18.30, téma: Az ember és a természet felépítése
• 3. alkalom: május 19. szerda 18.30, téma: India bölcsessége: hogyan viszonyuljunk a belső konfliktusainkhoz?

A sorozat havidíjas, az első alkalom díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 1x2 órát szerda esténként, 5–6 hónapon keresztül.

Kinek ajánljuk? A témák mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak.

Olyan gyakorlatokat is elsajátítunk, amelyek kapcsolódnak a megismert témákhoz és hagyományokhoz, és segítenek az olyan természetes képességeink erősítésében, mint a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, az érzelmi folyamataink uralása, akarat stb.

Hogyan lehet csatlakozni? A korlátozások ideje alatt online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb a hétfőt megelőző hétfő estig a szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre, mert csak így tudjuk elküldeni a részvételhez szükséges bejelentkezési adatokat, linket és leírást. Megértéseteket köszönjük! Kérdéseitekkel szintén erre az e-mail címre írhattok.

A misztériumok – a görög világ rejtett oldala
eletreszolo.jpg

Online előadás

május 12. szerda, 18.30 órától

Az ókori görög világ vallásában és mindennapjaiban nagyon fontos szerepet játszottak a misztériumok. Csak az a bökkenő, hogy ezeknek a többsége titkos volt, ezért csak morzsák őrződtek meg belőlük a ránk maradt szövegekben. Szerencsére mégis bepillanthatunk a titkok fátyla mögé, és ábrázolások, irodalmi szövegrészletek, vallási hagyományok felhasználásával előadásunkban felvillanthatjuk egy talán kevéssé ismert szeletét a görög kultúrának. Ki tudja, talán megsejthetünk valamit ezeknek a misztériumoknak a jelentéseiről és jelentőségéről, amelyek a mai embernek is tanulságul szolgálhatnak.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

E havi számunkban:


Amikor a falak többé már nem falak

a_falak_nem_falak.jpgAmióta az ember felépítette első városait, hogy rituális vagy lakóteret alakítson ki, ellentmondást hordoz magában: próbálja összeegyeztetni a menedék és intimitás iránti szükségletét a nélkülözhetetlen szabad tér igényével, hogy ne veszítse el teljesen a kapcsolatot a környezetével, és hogy megmaradjon szabadságérzete.

Az utóbbi évek európai divatjában a trompe l’oeil, amelyet a szem megtévesztésének fordíthatunk le, kéz a kézben jár a szintén növekvő ökológiai érzékenységgel, amely ha nem áll politikai befolyás alatt, képes feleleveníteni a mélységesen emberit és természetest, amelyeket a 20. század hajnalától lassan kezdtünk elveszíteni a vas, a füst, az erőszak és az önteltség sűrűjében. Ennek a divatnak a lényege, hogy a falak természeti tájakra néző ablakokat utánoznak, meghitt fiktív környezetté, vagy csodás épületekre nyíló erkélyajtókká válnak, ami nyilván erősen elüt a modern lakóházak egyszerűségétől.

A „cipős dobozokban”, amelyekben ma élünk, nincs elég fény, a szmog – a nagyvárosok átka – pedig arra kényszerít, hogy becsukjuk az ablakokat, amelyeken át ronda, borús világ látszik, a kéklő ég csak elvétve. A gazdasági megfontolások miatt a mennyezet egyre alacsonyabb, az építőanyag egyre silányabb, a szobák szűkösek, és tapéta meg függöny helyett fehérre festik a falakat, ami régen csak az istállóknál volt bevett szokás, ráadásul az, amit függönynek nevezünk, az anyaga alapján – ha éppen nem műanyag – nem több holmi felfüggesztett lepedőnél.

Mindez megszülte az igényt, hogy visszatérjünk a falfestés művészetéhez.

[Tovább…]
Jorge Angel Livraga

montazs_borges_2105.jpg
Mit tehetek érted?

mit_tehetek_gorkorcsolya.jpgEgy intenzíven induló év sokféle érzést és gondolatot ébreszthet.

Az idei megannyi kezdetet felidézett bennem. Talán csak most értettem meg igazán, milyen hálásak lehetünk, hogy ha a kezdő lépéseknél – legyen az bármely kihívás – áll mellettünk valaki. Ez a győzelmi mámor a kisgyermek első lépéseinél, az első biciklizésnél kitörő és magától értetődő – később aztán jellemünk alakulásától függően éljük meg.

Rómában Janus istenség (a január ereje) egyszerre késztetett a múlt összegzésére és a jövő elképzelésére. Ám a tavasz kezdete is megfelelő lehet erre. Belső harc veszi ekkor kezdetét, hiszen csiszolódni, változni készek vagyunk, ha valóban találtunk kivetnivalót a múltbéli tetteinkben, ami megújításra, jobbításra vár. De micsoda öröm és boldogság fellépni egy új lépcsőfokra – néha szimbolikusan, néha konkrétan. Az onnan nyíló kilátásról előtte gyakran nem is tudtuk, hogy létezik.

Többnyire még csak utólag érzünk hálát. Máris peregnek előttem az emlékek…

Az első nagy hópelyhekkel, ezzel a felejthetetlen égi szépséggel a babakocsiban találkoztam. A babakocsit pedig egy huszonéves édesapa tolta, aki a hétvégi délelőttöket a Tisza-parton töltötte velem, míg otthon készült az ebéd. Eszembe jutnak a nehéz kezdetek: amikor egy óvó néni, majd egy tanár néni is kellett ahhoz, hogy az új közösségben az első napokat ne komoly veszteségként éljem meg.

[Tovább…]
Kassai Zita
 

1% adó felajánlása

2105montazs.jpgKöszönjük, hogy idén is támogatsz bennünket adód 1%-ának felajánlásával.

Adataink:

Név: „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42
Székhely: 1085 Budapest, Rigó u. 6-8.
Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 592
 

Letölthető nyilatkozat: 1% .pdf
Legutóbbi közhasznúsági jelentésünket itt olvashatod.
További hasznos tudnivalókért kattints ide.

 


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

pic_news_filo.jpegA filozófia éjszakája (Zürich, Svájc)

Svájcban az Új Akropolisz idén is megszervezte az immár ötéves filozófia éjszakáját. A világjárvány miatt ezúttal online várták a résztvevőket. A huszonkét előadás, beszélgetés és workshop több mint hatszáz érdeklődőt vonzott. A zárórendezvényen egy életmódtanácsadó, egy neuropszichológus és egy újságíró beszélgetett az emberi elme változékonyságáról.

K
u
l
t
ú
r
a

pic_news_kult.jpegTajcsicsuan-oktatás betegeknek (Santa Tecla, El Salvador)

El Salvadorban a San Rafael Kórházban az Új Akropolisz tajcsicsuan-gyakorlatok elsajátításában segített Parkinson-, Alzheimer- és egyéb rendellenességekben szenvedő betegeknek. Az akció fő célja a páciensek életminőségének javítása volt a testüket erősítő gyakorlatok révén. A 90 résztvevő nagyon jó eredményekről számolt be hetekkel a program után. A rendszeres testmozgás sokuknak javított az alvásán, úgy érezték, mindennap több energiájuk lesz, néhányan pedig a napi gyógyszeradagjukat is csökkenteni tudták.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

pic_news_onk.jpgAdománygyűjtés károsultaknak (Córdoba, Argentína)

Argentínában az Új Akropolisz önkéntesei hónapokon át országszerte várták az adományokat, amelyeket nehéz sorsú családoknak juttattak el. A ruhák, tartós élelmiszerek és higiéniai termékek nagy részét az erdőtűz sújtotta Córdoba-hegység falvaiba vitték. Az önkéntesek egy külön gyermekeknek összeválogatott ruhacsomagot is átadott a San Vicente Alapítványnak, amely 53 családhoz szállította el az adományokat.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021