2021. június | Harc fekete és fehér közt

 
A homokmandala buckáinak tanítása

Online előadás

június 9. szerda, 18.30 órától

Utazzunk el a mandalák szimbólumokban bővelkedő világába és kísérjük végig a homokmandala készítésének menetét! Számos kérdésre keressük a választ: 
• Miből áll, hogyan épül fel, mi célt szolgál?
• Hogyan lehet eljutni a mandala középpontjáig és vajon ki lakik ott?
• Hogyan segít elveszett teljességünk megtalálásában?

Az előadáshoz online lehet csatlakozni 18.20-tól e ZOOM linkre kattintva.

Az első 100 érdeklődő tud részt venni a programon. A megértést előre is köszönjük!

Filo-Chat : Filo-Piknik
piknik.jpg

Döntéseink

június 11. péntek, 18.00 órától
Helyszín: Pécs, Tettye Park, a játszótér és romok közötti beülők egyike

 

Élő filozófiai beszélgetésünkön a döntéseinkre nézünk rá. Többek között olyan kérdéseket érintünk, hogy mi kell egy jó döntés meghozatalához, vagy hogy milyen hatással vannak az életünkre a döntéseink?
Számos olyan történettel találkozhatunk, ahol végigkövethetjük a döntési folyamatot, ahogyan a főszereplő eljut egy megoldásig, és utána kiderül, hogyan hat ez rá és környezetére. Vajon ugyanilyen tisztán látjuk saját döntéseinket és azok következményeit is?

Gyere, és ismerjük meg egymás gondolatait arról, hogyan hozzunk helyes döntéseket!

A beszélgetésen az aktuális járványügyi előírások betartása kötelező!

A programon való részvételi szándékodat június 10. estig jelezd a pecs[kukac]ujakropolisz.hu (pecs[at]ujakropolisz[dot]hu) címen.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

E havi számunkban:


Széljegyzet a Bhagavad-gítához

A Bhagavad-gíta a nagy hindu eposz, a Mahábhárata része. Hásztinapura, a tökéletes város birtoklásáért folyó harcról szól, amelyet két sereg vív egymással.

A Bhagavad-gíta keletkezésének időpontját nehéz pontosan meghatározni, mivel az erre vonatkozó vélemények nagyon eltérőek. Egyesek szerint 5000 éves, vagy még ennél is régebbi, mások szerint csak i. e. 400, vagy legfeljebb i. e. 1000 körül született. Valójában nem is az a fontos, hogy pontosan mikor írták le, mivel a benne rejlő üzenet éppannyira ősi, mint maga az ember. A Bhagavad-gíta lapjai nemcsak az emberiség, hanem az egész világegyetem történetét őrzik, amely minden lényeges kérdésre kitér.

Ez érthetőbbé válik, ha megvizsgáljuk nevének jelentését: „A Magasztos szózata” vagy „A Mester éneke”. Azért nevezhették szózatnak, mert az Istenség varázslatos, mérhetetlen tudását tükröző szavai rávilágítanak az élet értelmére. Ez az ének nem a fülnek szól, csakis lelkünk hallhatja dallamát és emelkedhet tőle a magasba. Ez a tökéletes dallam a Világtörvényről szól, amelyet meghallani annyit jelent, mint elkezdeni harmóniában élni vele.

[Tovább…]
Jorge Angel Livraga

montazs_2106_2.jpg
Dr. Havasi Ferenc – Kenderesi Péter: Az élet mint sakkjátszma (könyvajánló)

„A sakkot indiai bölcsek alkották meg, hogy általa az életről tanítsanak. Segítségével olyan tudásra tehetünk szert, amelyet az életünk szinte összes területén kamatoztathatunk.” Dr. Havasi Ferenc és Kenderesi Péter az Új Akropolisz gondozásában hamarosan megjelenő könyvükben a „királyok játéka” és a filozófia kapcsolatát tárják olvasóik elé. A kötet végére még a kezdő sakkozók is olyan elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert, amely – a sakk és az élet közti párhuzam révén – segíthet eligazodni az élet adta kihívások között.

A szerzők informatikusként igyekeznek rendszerszintű, okokat és okozatokat összekötő, praktikus ismeretekre szert tenni. Így lelkes amatőrökként a sakk bámulatos összetettsége is lenyűgözi őket, ami a játék tanulmányozására, történelmi-kulturális-filozófiai hátterének kutatására inspirálta mindkettejüket. Ráadásul több mint tíz éve követnek filozófiai életmódot az Új Akropolisz Filozófiai Iskola tagjaként. Így bármihez nyúlnak az életben, legyen az játék, munka vagy a természet szemlélése, a jelenségek mögötti törvényszerűségeket keresik. Az Új Akropolisz kurzusain elmélyedtek szimbolizmusban, vallástörténetben, filozófiai tanokban, így ebben a kötetben megkísérelték a sakknagymesterek elméleteit és tapasztalatait az élet különböző területein alkalmazható tudássá lefordítani.

A kötetben számos mitológiai, kulturális és filozófiai gondolat fér meg egymás mellett, amelyek mind az emberiség ősi bölcsességének jegyeit hordozzák magukon. Ezt a régi forrást keresve válhat az ember olyan tudatos lénnyé, akit akár a sakkjáték művészete is hozzásegíthet önmaga és környezete jobb megismeréséhez.

[Tovább…]
Dr. Bujáki Márton
 

Nálunk történt

Ki a természetbe! – vissza önmagunkhoz

Tavasszal az Új Akropolisz győri tagjai önkéntes akcióval egybekötött kirándulást tartottak. A programon Gorkijváros városrész egyik kavicsbányatóját járták körbe, és 12 zsák szemetet szedtek össze. Az eldobott flakonoktól, üdítős- és sörösdobozoktól megtisztított tavat elsősorban sportolók, horgászok és strandolók látogatják. A hét résztvevő Solymos Éva kezdeményezésére gyűlt össze, hogy a szabadidejüket valami hasznossal töltsék – a délutánról az ötletgazdát kérdeztük.

[Tovább…]
 


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A kudarcok ajándéka (Miaoli, Tajvan)

Tajvanban a miaoli Új Akropolisz workshopot szervezett egy könyvtár látogatóinak. A programon a kríziseink kerültek fókuszba, és a részt vevők arra keresték a választ, vajon hogyan és mit tanulhatunk életünk nehéz pillanataiból. Az érdeklődök az elméleti összefoglaló után praktikus gyakorlatok segítségével mélyíthették el az új ismereteket. A magvas gondolatok és egyszerű feladatok abban segítettek, hogy ki-ki ahelyett, hogy az élet árnyoldalát nézze, hogyan fordítsa figyelmét derűlátóan a jövő felé, és aktív viszonyulással hogyan lábaljon ki győztesen a válságos időszakokból is.

K
u
l
t
ú
r
a

Japán koncert a cseresznyevirágzás ünnepén (Graz, Ausztria)

Ausztriában a grazi Új Akropolisz különleges tavaszi koncertre várta az érdeklődőket. A helyi zene- és előadóművészeti egyetem három japán hallgatója muzsikált a filozófiai iskola japán teaháza udvarán berendezett zen kertben. A hárfás, hegedűs és énekes fiatal hölgyek Mozartot, Richard Strausst, Katsutoshi Nagasawát és Tamezo Naritát játszottak.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Szemétszedés a Föld napján (Fiume, Horvátország)

Az Új Akropolisz fiumei (Rijeka) önkéntesei A Föld napját szemétszedéssel, és a város két pontjának megtisztításával ünnepelték. Előbb a városi parkolóhoz közel eső szakaszon, majd a tengerparton tisztították meg a környezetet. Az akció egyik fontos célja az volt, hogy a résztvevők megmutassák: minden körülmények között lehet valami jót tenni, még a világjárvány sújtotta időszak idején is.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021