2021. február | Bivalyerős évünk lesz!

2021_febr_fejlec.jpg
 
Mesebeszéd – online

Avagy belső diskurzus egy mese segítségével

mesebeszed.jpg


Időpont: február 19. péntek, 19.00 órától

Könnyen belátható az a tény, hogy egy jó mese önfeledt elmélyüléssel ajándékoz meg mindenkit, gyermeket, felnőttet egyaránt.

Mesehallgatáskor mégsem vagyunk passzívak, hiszen lélekben jelen vagyunk, aktív képzelettel jelenítjük meg az egész mesevilágot, és a figyelem kellemes feszítettségével követjük a mesehős útját. Ennyi is elég indok lenne ahhoz, hogy gazdag népmesekincsünkből minél több mesével találkozzunk. De a mese a kellemes időtöltésnél is többet tud adni. Tanít. Megmutatja azokat az múlhatatlan értékeinket, amelyek nélkül a hős nem érhet célba, mint a bátorság, szorgalom, hűség, jószívűség, becsületesség. Tanít szűkebb környezetünkről is, az emberek közötti kapcsolatokról, valamint egyfajta leképezése belső világunknak, az ember lelki folyamatainak.
A mesék tartogatnak nekünk egy-egy mintát, amit életünk különböző pontjain segítségül hívhatunk. Olyan sok mintát, ahány mese csak van, annyi vonatkozásban, ahány szereplőt végigkísérünk.

Hogyan fedezzük fel a mesék rejtett kincseit?
Hogyan találhatjuk meg saját válaszainkat a nehézségeinkre?
Úgy, hogy belső párbeszédet folytatunk. A mesével beszélgetés az, ahol a mese a belső hang, ahonnan meghallhatjuk a válaszokat a kérdéseinkre.

Ilyen mesebeszédre hívjuk az érdeklődőket.
Első alkalommal a bátorságról és félelemről beszélgetünk A kovács és a sárkány c. mese kapcsán.

Az előadást online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb február 17. szerda estig az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre. A bejelentkezéshez szükséges információkat e-mailben küldjük el a jelentkezőknek.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

E havi számunkban:


Bivalyerős évünk lesz, ha merünk lépni az önazonosságunk terén!

bivaly_bivaly.jpgJanuárban a kínai asztrológiai újévről tartott online előadást Wágner Mária. Az egyórás évismertetőn az előadó sorra vette, hogy a kínai Bivaly jegyhez milyen erények kapcsolódnak, és hogy ezeket szem előtt tartva mire érdemes figyelnünk 2021-ben. A 86 érdeklődőt vonzó eseményen kiderült, hogy idén önazonosságunk kérdése éppúgy fontos szerephez juthat, mint a másokkal való együttműködés.

Tűz, fém és víz: elengedés és átlényegítés

A kínai asztrológia szerint nemcsak a 12 állatövi jegy, hanem az öt változó állapot/elem – fa, tűz, föld, fém és víz – is folyamatosan kifejti hatását, az egyes elemek pedig kétévente váltják egymást (egy jang és egy jin időszak múltán). Legutóbb tehát 60 esztendeje volt a „fém Bivaly” éve, és ezután újabb 60 évet kell majd várni rá, így érdemes megragadni a lehetőségeket, amelyeket magával hoz.

A jin fém Bivaly évében az öt elem közül leginkább a fém és a víz a meghatározó. A jin fém egy ékkőhöz, egy csillogó gyémánthoz hasonlatos. A bennünk lévő drágakő. Ehhez tartozik az előző évben felfedezett belső értékek kibontakoztatása, a valódi, becsben tartott dolgok, kapcsolatok ápolása, a megújulás, új lendületvétel, célkitűzéseink áttekintése, felülvizsgálata, önazonosságunk újragondolása és megfogalmazása. A fém elemhez kapcsolódik továbbá a gyász, a szomorúság, az elengedés. Ehhez elsősorban meg kell határoznunk, hogy mi az, ami már felesleges az életünkben, és nem szolgálja a célt, amely felé haladni szeretnénk. Most valójában intenzív, átlényegítő erejű belső munkára van lehetőségünk. Ez az év az elengedés és megújulás gyümölcsöző kettősségének időszaka. Ha azonban magunktól nem lépjük meg az előttünk álló lépéseket, ha nem merjük megtenni a szükséges változtatásokat életünkben, kapcsolatainkban, akkor az Életnek kell ezt előmozdítania, amit mi lehet, hogy külső, negatív kényszerítő erőnek élünk majd meg.

[Tovább…]
Wágner Mária – Dr. Bujáki Márton

2021_montazs.jpg
Állok a sorompónál…

biciklis_no.jpgA sorompónál állok. Megállítottak. Megállítottak bennünket. Nem csak én várakozok. Autóval, biciklivel közlekedőket, és gyalogosokat. Mindenki másképp viseli. Van, aki bömbölteti 7.30-kor a neki tetsző zenét. Gondolom, saját ébresztésére szánja, de mi is kapunk belőle. Az előttem álló bringás lába ütemesen veri a pedált. A másik oldalon két fiatal, talán egy pár – úgy tűnik nagyon sietnek – egy dalt dúdol a lány, amely a halálról szól. Átszaladnak. Én is ott állok, mivel reggel van, álomközeli tudatállapot van. Eszembe jutnak életem sorompói. Mész, szaladsz, azt hiszed, minden rendben van és lesz is. Aztán jön egy sorompó: pl. válás. Megakaszt, letaglóz. Villog a piros lámpa a fejben: elrontottad, valamit nem jól csináltál… meg kell, hogy állj, gondolkodj el. De néha csak a pirosló fájdalom van, és nem tudod, hogyan tovább. De aztán elmennek a vonatok, és a lámpa is már fehéren villog. Így hát tovább mész. Eredeti célod nem módosítod. Jó ember akarsz lenni. Csak jó..

Állok a sorompónál…
Egy anya gördül biciklivel mellém. Helyesebben egy anya 3 gyerekkel. Kettő saját bringán, a harmadik mögötte ül. Azt hiszem őket kerültem ki két utcával odébb, mert az anya a középsővel kiabált menet közben, hogy ne feleseljen. Úgy éreztem a korábbi találkozásnál, hogy rossz ezt hallgatni. Holott tudom, hogy erre is szükségük van, korholásra. Mármint a gyerekeknek. Ahogy ott megálltak mellettem, még mindig a középső korholása szerepelt napirenden. Na, most hova menjek, hogy ne halljam? – gondoltam. De aztán mintha kihallatszottak volna a gondolataim, az anyuka egy pillanat alatt „érzést váltott”. Nagyobbik fiához fordult, a leckéről kérdezgette. Belém hasított: „soha ne ítélj a látszatból…”

[Tovább…]
Solymos Éva


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Gyakorlati Filozófia Nemzeti Fesztiválja (Catania, Olaszország)

news_filo.jpgOlaszországban az Új Akropolisz másodszor vett részt a Gyakorlati Filozófia Nemzeti Fesztiválján. Az egész országban zajló programok célja, hogy segítsen a látogatóknak felfedezni, hol a filozófia helye a mindennapi életben. Az eseményt az iskola legfiatalabb önkéntesei szervezték. Arra biztatták az utca emberét, hogy gondolkodjon el két kérdésen: lehetséges-e jobbítani társadalmunkon, és megtehetjük-e ugyanezt önmagunkkal?

K
u
l
t
ú
r
a

A fájdalomtól a tudatosságig (Guatemala)

filo_kult.jpegGuatemalában több mint 100 érdeklőt vonzó beszélgetést szervezett az Új Akropolisz. A programon a buddhista tanításokból kiindulva olyan gyakorlatias alapelveket kerestek, amelyek segítségével hatékonyabban elboldogulhatunk életünkben. Ezek közül is az egyik legfontosabb az a gondolat, hogy a fájdalom a tanulás és a fejlődéshez szükséges lépések felfedezésének eszköze.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Egészségügyi és tisztítószerek adományozása őslakosoknak (Costa Rica)

news_onk.jpgCosta Ricában az Új Akropolisz önkéntesei higiénés eszközöket és tisztítószereket gyűjtöttek a Talamanca Természetvédelmi Területen élő őslakosoknak. A szervezet tagjai maszkokat, fertőtlenítőt és szappant vittek a cabécaroknak, akiknek ez a terület ad otthont. A látogatók csaknem egy egész napot töltöttek Talamancában, ahol átadták az adományokat. Ennek köszönhetően a peremvidéken élők is hatékonyabban védekezhetnek a vírus terjedése ellen.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: New Acropolis, flickr.com, unsplash.com

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021