Mesebeszéd - online

Előadás
Kezdete
2021.02.19. péntek 19:00
Vége
2021.02.19. péntek 21:00
Helyszín
Virtuális videokonferencián
Részvételi díj
A részvétel ingyenes.

Mesebeszéd - online

Avagy belső diskurzus egy mese segítségével

Könnyen belátható az a tény, hogy egy jó mese önfeledt elmélyüléssel ajándékoz meg mindenkit, gyermeket, felnőttet egyaránt.

Mesehallgatáskor mégsem vagyunk passzívak, hiszen lélekben jelen vagyunk, aktív képzelettel jelenítjük meg az egész mesevilágot, és a figyelem kellemes feszítettségével követjük a mesehős útját. Ennyi is elég indok lenne ahhoz, hogy gazdag népmesekincsünkből minél több mesével találkozzunk. De a mese a kellemes időtöltésnél is többet tud adni. Tanít. Megmutatja azokat az múlhatatlan értékeinket, amelyek nélkül a hős nem érhet célba, mint a bátorság, szorgalom, hűség, jószívűség, becsületesség. Tanít szűkebb környezetünkről is, az emberek közötti kapcsolatokról, valamint egyfajta leképezése belső világunknak, az ember lelki folyamatainak.
A mesék tartogatnak nekünk egy-egy mintát, amit életünk különböző pontjain segítségül hívhatunk. Olyan sok mintát, ahány mese csak van, annyi vonatkozásban, ahány szereplőt végigkísérünk.

Hogyan fedezzük fel a mesék rejtett kincseit?
Hogyan találhatjuk meg saját válaszainkat a nehézségeinkre?
Úgy, hogy belső párbeszédet folytatunk. A mesével beszélgetés az, ahol a mese a belső hang, ahonnan meghallhatjuk a válaszokat a kérdéseinkre.

Ilyen mesebeszédre hívjuk az érdeklődőket.
Első alkalommal a bátorságról és félelemről beszélgetünk A kovács és a sárkány c. mese kapcsán.

Az előadást online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb február 17. szerda estig az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre. A bejelentkezéshez szükséges információkat e-mailben küldjük el a jelentkezőknek.

Photo by Tanya Nevidoma on Unsplash

 

 

 

Előadó