Mesebeszéd - online

  Előadás
  Kezdete
  2021.02.19. péntek 19:00
  Vége
  2021.02.19. péntek 21:00
  Helyszín
  Virtuális videokonferencián
  Részvételi díj
  A részvétel ingyenes.

  Mesebeszéd - online

  Avagy belső diskurzus egy mese segítségével

  Könnyen belátható az a tény, hogy egy jó mese önfeledt elmélyüléssel ajándékoz meg mindenkit, gyermeket, felnőttet egyaránt.

  Mesehallgatáskor mégsem vagyunk passzívak, hiszen lélekben jelen vagyunk, aktív képzelettel jelenítjük meg az egész mesevilágot, és a figyelem kellemes feszítettségével követjük a mesehős útját. Ennyi is elég indok lenne ahhoz, hogy gazdag népmesekincsünkből minél több mesével találkozzunk. De a mese a kellemes időtöltésnél is többet tud adni. Tanít. Megmutatja azokat az múlhatatlan értékeinket, amelyek nélkül a hős nem érhet célba, mint a bátorság, szorgalom, hűség, jószívűség, becsületesség. Tanít szűkebb környezetünkről is, az emberek közötti kapcsolatokról, valamint egyfajta leképezése belső világunknak, az ember lelki folyamatainak.
  A mesék tartogatnak nekünk egy-egy mintát, amit életünk különböző pontjain segítségül hívhatunk. Olyan sok mintát, ahány mese csak van, annyi vonatkozásban, ahány szereplőt végigkísérünk.

  Hogyan fedezzük fel a mesék rejtett kincseit?
  Hogyan találhatjuk meg saját válaszainkat a nehézségeinkre?
  Úgy, hogy belső párbeszédet folytatunk. A mesével beszélgetés az, ahol a mese a belső hang, ahonnan meghallhatjuk a válaszokat a kérdéseinkre.

  Ilyen mesebeszédre hívjuk az érdeklődőket.
  Első alkalommal a bátorságról és félelemről beszélgetünk A kovács és a sárkány c. mese kapcsán.

  Az előadást online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb február 17. szerda estig az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre. A bejelentkezéshez szükséges információkat e-mailben küldjük el a jelentkezőknek.

  Photo by Tanya Nevidoma on Unsplash

   

   

   

  Előadó