Bivalyerős évünk lesz, ha merünk lépni az önazonosságunk terén!

bivaly_bivaly.jpgJanuárban a kínai asztrológiai újévről tartott online előadást Wágner Mária. Az egyórás évismertetőn az előadó sorra vette, hogy a kínai Bivaly jegyhez milyen erények kapcsolódnak, és hogy ezeket szem előtt tartva mire érdemes figyelnünk 2021-ben. A 86 érdeklődőt vonzó eseményen kiderült, hogy idén önazonosságunk kérdése éppúgy fontos szerephez juthat, mint a másokkal való együttműködés.

Tűz, fém és víz: elengedés és átlényegítés

A kínai asztrológia szerint nemcsak a 12 állatövi jegy, hanem az öt változó állapot/elem – fa, tűz, föld, fém és víz – is folyamatosan kifejti hatását, az egyes elemek pedig kétévente váltják egymást (egy jang és egy jin időszak múltán). Legutóbb tehát 60 esztendeje volt a „fém Bivaly” éve, és ezután újabb 60 évet kell majd várni rá, így érdemes megragadni a lehetőségeket, amelyeket magával hoz.

A jin fém Bivaly évében az öt elem közül leginkább a fém és a víz a meghatározó. A jin fém egy ékkőhöz, egy csillogó gyémánthoz hasonlatos. A bennünk lévő drágakő. Ehhez tartozik az előző évben felfedezett belső értékek kibontakoztatása, a valódi, becsben tartott dolgok, kapcsolatok ápolása, a megújulás, új lendületvétel, célkitűzéseink áttekintése, felülvizsgálata, önazonosságunk újragondolása és megfogalmazása. A fém elemhez kapcsolódik továbbá a gyász, a szomorúság, az elengedés. Ehhez elsősorban meg kell határoznunk, hogy mi az, ami már felesleges az életünkben, és nem szolgálja a célt, amely felé haladni szeretnénk. Most valójában intenzív, átlényegítő erejű belső munkára van lehetőségünk. Ez az év az elengedés és megújulás gyümölcsöző kettősségének időszaka. Ha azonban magunktól nem lépjük meg az előttünk álló lépéseket, ha nem merjük megtenni a szükséges változtatásokat életünkben, kapcsolatainkban, akkor az Életnek kell ezt előmozdítania, amit mi lehet, hogy külső, negatív kényszerítő erőnek élünk majd meg.

Rejtett képességek kibontakoztatása

bivaly_belso_kert.jpgAnnál is inkább, mert a fém „nem szeret” halogatni. Sokkal inkább alkalmasnak ígérkezik ez az időszak arra, hogy őszinték legyünk magunkhoz, és akár a szokásosnál nyersebben is szembesítsük magunkat lelkivilágunk árnyaival. És igen, ez nemcsak a veszteségek feldolgozását jelenti, hanem azt is, hogy az árnyas sarkokból végre előbújhatnak régóta kitörni vágyó rejtett képességeink, erőink, erényeink. Ehhez elengedhetetlen, hogy fel merjük magunknak tenni a kérdést: Mivel vagyok azonos? Milyen valódi értékek rejlenek bennem? Milyen szeretnék lenni tíz év múlva?

Mindez gondos munkát igényel lelki kertünkben. Ahhoz, hogy az új hajtások erőre kapjanak, először le kell metszeni az elöregedett, elhalt ágakat. És mint tudjuk, a jó – és főleg alapos – munkához idő kell, így lehetőleg tartózkodjunk a hirtelen megnyilvánulásoktól. A fém kimondottan erős hatású elem, így idén különösen tervezzük meg napjainkat, tetteinket, hogy célt érjünk. Később megtérül, ha sokkal többet foglalkozunk most a belső viszonyulásunkkal, mintsem hogy látványos, de nem tartós külső eredményeket érjünk el. Ha ügyesen élünk az év adta lehetőségekkel, lesz elég időnk, hogy belül megerősödjünk. Ebben pedig természetesen sokat segít, ha kapcsolatot teremtünk embertársainkkal, így a megfelelő kommunikáció, az udvariasság, a közös hatékonyság szelíd keresése kulcsfontosságú lehet.

Mindezekhez a Bivalyban rejlő víz elem is hozzásegít lágyságával, alkalmazkodókészségével, szakadatlan áramlásával. Hiszen se a belső, se a közös munkának nem tesz jót, ha görcsösen próbálunk eredményt elérni, vagy az első kudarcok után megtorpanunk. A víznek hála elkerülhetjük, hogy lecövekeljünk az akadályok előtt, ugyanakkor segít elfogadni, ha valamilyen változás veszi kezdetét. Maga a fejlődés is változás!

A szorgalmas és igazságos Bivaly

bivaly_ket_bivaly.jpgAhogy a fém kijelöli az irányt, és ennek segítségével megtudhatjuk, merre érdemes látcsövünket fordítani, a Bivaly segít eligazodni ezen az úton, és támpontokat ad a hogyanokhoz. Kínában ez az ösztövér állat a szerencsét jelképezte, – például az aratásnál különösen hasznosnak bizonyult türelme és teherbírása –, mert ereje révén megtérül a befektetett munka. Kitartó, ugyanakkor makacs jószág. A Bivaly jegyben született ember nem felszínes, nem csapodár jellem – ha résen vagyunk, 2021-ben kevésbé ülünk fel a látszatnak, és (még) jobban a dolgok mögé láthatunk, eljuthatunk az okokig. Ha már elhatároztuk, hogy valamiben előrébb szeretnénk lépni, akkor ezzel a kitartó erőfeszítéssel hatoljunk önmagunk mélyére! A Bivaly szabálykövető, precíz, alapos jegy, s ha mi is így végezzük feladatainkat, egyre közelebb juthatunk életünk tengelyéhez, birtokba vehetjük belső önazonosságunkat.

Ebben az évben kiemelten fontos, hogy tiszteletben tartsuk mások határait, ne sértsük mások érdekeit, hogy őszintén, becsületesen és igazságosan viszonyuljunk mindenkihez. Az ugyanis hamar visszaüt, ha ártunk másoknak. Ha útitársaink megvonják tőlünk a bizalmukat, magunkra maradunk, így csaknem ellehetetlenül, hogy felfedezzük a mindannyiunk szívében ott élő jót. Tartsuk tehát tiszteletben a többieket, ügyeljünk az udvariasságra, legyünk kifelé lágyak és igazságosak, befelé pedig következetesek és állhatatosak.

Kísérletezzünk, lépjünk ki a komfortzónánkból!

bivaly_elgondolkodas.jpgA Bivaly karakterével járó veszély ugyanakkor, hogy olykor elveszti ítélőképességét, fásulttá válik, és fékeveszett, vad igavonóként tör előre. Ahhoz, hogy frissességünket megőrizhessük, naponta keressük meg az erőt adó derű forrását. Miért fontos ez? Bár mindenki tanulni született, bejárt ösvényeink, megoldási módjaink szükségszerűen eltérnek és egyediek. Ezért magunkra kell támaszkodnunk, meg kell mozgatnunk kreativitásunkat is, hogy új és gyümölcsöző megoldásokra leljünk. A Bivaly szeret megmaradni a biztonságot jelentő kényelmi zónájában. Éppen ezért fennáll a veszélye, hogy ha valamiben már elértünk egy elfogadható szintet, nem igyekszünk meghaladni, hiszen látszólag már minden megy magától...

Ha elég vállalkozó szelleműek vagyunk, kimozdulunk a komfortzónánkból, ami kritikus fontosságú ahhoz, hogy valóban feltérképezzük, kik is vagyunk valójában, és mi mindenre vagyunk képesek. Leginkább a szokatlan, vagy akár váratlan helyzetekben derül rá fény, hogy amit már a sajátunknak vélünk, valóban az-e, vagy ha számunkra meglepő, kiszámíthatatlan irányt vesz valami, szempillantásra elillan a híres bátorságunk.

Akadály vagy lehetőség a megerősödésre?

Talán akadálynak, nehezítésnek élünk majd meg élethelyzeteket 2021-ben, a jin fém Bivaly évében. De tőlünk függ, hogy más szemmel nézzünk rá életünkre, és az is, hogy milyen élesre állítjuk belső figyelmünk fókuszát. A veszteséggel foglalkozunk vagy megkeressük, mi veheti át a régi helyét? Akadályt látunk vagy lehetőséget a megerősödésre? Csökönyösen igyekszünk egyedül boldogulni vagy nyitunk mások felé és jó szívvel fogadjuk a segítséget? Hagyjuk, hogy elapadjon bennünk a jó szándék vagy továbbra is támogatunk másokat, ahogyan társaink is gazdagítanak bennünket?

bivaly_tamogatas.jpgÖsszegzésként fontos önmagunk csiszolása, a tanulás, az önazonosság keresése, de bármit is teszünk, abba vigyünk bele egy kicsit többet, egy kicsit egyedit és különlegeset, ami mi vagyunk. Ekkor sikeresek leszünk. A terveink legyenek nagyon pontosak, konkrétak, kössük őket határidőhöz, és ami a nehéz: rugalmasak is. Aki mereven ragaszkodik az elképzeléseihez, az eltörhet, ahogy az öreg fa is megreccsen a ránehezedő hó súlya alatt. Figyeljünk kívül és belül, hogy időben alkalmazkodni tudjuk a helyzetekhez.

És ami különösen fontos, a lelkesedés, és szenvedély, ami nélkül üres rutinná válik minden, és hamar eljuthatunk oda, hogy nem találjuk az értelmét az életünknek. Szánjunk időt a belső tüzünk, lelkesedésünk életben tartására. Találjuk meg a formát, amiben töltődünk és inspirálódunk. És ne felejtsünk el hálásnak lenni, köszönetet mondani magunknak is és a környezetünkben élőknek. Ezzel olyan erőket ébresztünk, amelyek hatékony segítségünkre lesznek a kitartó, gyakran fáradságos munkálkodásaink közben.

A Bivaly csupa erő! És ez az erő ott él mindnyájunkban, hogy saját próbáinkhoz, lehetőségeinkhez, élethelyzeteinkhez, adottságainkhoz képest továbbfejleszthessük. Mindenkiben ott a kulcs, hogy jelenlegi énjénél jobb, okosabb, bölcsebb, ügyesebb, kreatívabb, kitartóbb, udvariasabb, odaadóbb stb. legyen. Ne várjuk ölbe tett kézzel, hogy mit hoz az év, fogjuk az eke elé a türelmes, hatalmas erőtartalékokkal rendelkező Bivalyt, hogy az aratás lelki és szellemi értelemben is minél gazdagabb lehessen!


képek forrása: flickr.com