2020. május | Lélekjelenlét

2020_05_fejlec.jpg
 
Tájékoztató zárvatartásról

Kedves Látogatóink!

Egyesületünk a járványveszély idejére bezárni kényszerül. Reméljük, mihamarabb újra változatos programokkal jelentkezhetünk székhelyeinken. Addig is az Internet adta lehetőségekkel élve online előadásokat, beszélgetéseket és egyéb programokat tartunk. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek online tevékenységeinkről.

Meleg szívvel ajánljuk továbbá:
– a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
– az online Erénykereket, hogy a nehéz időkben is jól indítsuk a napunkat.

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

Ji King életrevalóknak –
online workshopsorozat kezdőknek és haladóknak

1. alkalom – A Ji King kulturális és filozófiai alapjai

Időpont: 2020. május 9. szombat, 18.00–19.30

A Ji King egy ősi, szimbolikus nyelven íródott bölcseleti rendszer. Hasonlóan a Tarot képekhez, mély-értelmű szimbólumokon keresztül egy teljes világképet közvetít. Aki kellő elmélyültséggel tanulmányozza, segítségével jobban megértheti önmagát, sorsát és a világegyetemet.

ji_king_csak_kep.jpg

A hagyományos tanítás szerint, kétféleképpen lehet tanulmányozni a bölcsességét: a nyugalom óráiban elmélyülve a szimbólumokban, és a hozzájuk kapcsolódó filozófiai tanításokban, a cselekvés idején pedig úgy, hogy tanácsot kér tőle az ember. Ez utóbbit sokan jóslásnak hívják, de a Ji King esetében többről van szó, mint az általunk megszokott jóslások esetében. A Ji King nem arra fókuszál, hogy mi lesz, hiszen filozófiájának alapja, hogy a nemes ember a megfelelő viselkedés és cselekvés révén kezébe veheti sorsának irányítását. Sokkal inkább arra, hogy feltárja a jelenségek mögötti rejtett, mozgató erőket, és ezek révén segítsen a nézőpontváltásban, a leghelyesebb viszonyulás és viselkedés megtalálásában.

A Ji King nem azoknak íródott, akik minden nehézséget szeretnének elkerülni, és döntéseik felelősségét szeretnék valamire, valakire áthárítani. A Változások könyve a gondolkodó, életéért, döntéseiért, tetteiért felelősséget vállalni akaró embereknek íródott. Azoknak, akik nem a nehézségeket akarják elkerülni, hanem csak a figyelmetlenségből és tudatlanságból fakadó hibákat elkerülni.

Hat alkalomból álló workshopunk segítségével az alapoktól indulva szeretnénk bemutatni a Ji King csodálatos világát, filozófiáját, használatát. Nem az abszolút, megkérdőjelezhetetlen igazságot - hiszen az csak a bölcsek tulajdona -, hanem azt a filozófiai szemléletet, amely mindenből tanulni akar. Amennyiben érdekel ez a szellemi kaland, csatlakozz ingyenes online workshopunkhoz!

Kutatásunk során a Ji King Richard Wilhelm féle változatát használjuk, Pressing Lajos fordításában. Jelenleg beszerezhető könyvesboltban a Helikon kiadótól, vagy korábbi kiadása antikváriumokban.

Jelentkezni e-mailben szükséges az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címen, mert így tudjuk elküldeni a Zoom bejelentkezéshez szükséges adatokat. Kérdéseddel Grúsz Róberthez fordulhatsz a fenti címen. Lehetséges néhány vagy az összes alkalomra is jelentkezni.

További alkalmak:
2020. május 16. szombat, 18.00–19.30
2020. május 23. szombat, 18.00–19.30
2020. május 30. szombat, 18.00–19.30
2020. június 13. szombat, 18.00–19.30
2020. június 20. szombat, 18.00–19.30

 
ADÓ 1%

Köszönjük, hogy idén is támogatott bennünket adója 1%-ának felajánlásával.

FILOZÓFIA – KULTÚRA – ÖNKÉNTESSÉG

Adataink:

Név: „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42
Székhely: 1085 Budapest, Rigó u. 6-8.
Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 592
Letölthető nyilatkozat:

1% .doc
1% .pdf

Legutóbbi közhasznúsági jelentésünk itt olvasható

 

 

E havi számunkban:


Lélekjelenlét

lelekjelenlet_1.jpgLétezik egy tulajdonság, vagy pontosabban erény, amely leginkább a lélekben erős emberek jellemzője: a lélekjelenlét. A különböző fogalommagyarázatok egyetértenek abban, hogy ez a nehéz helyzetekben válik nyilvánvalóvá, mégpedig úgy, hogy valaki képes egy adott pillanatban jól reagálni, jó döntést hozni, nem veszíti el a fejét, nem esik kétségbe. Régiesen lélekéberségnek hívták, utalva arra, hogy éppen azért képes valaki minderre, mert éber, mert jelen van.

Legtöbben képesek vagyunk arra, hogy a már jól ismert, begyakorolt helyzetekben ébernek mutatkozzunk. De a valódi erő éppen azokban a helyzetekben nyilvánul meg, amikkel még nem találkoztunk korábban. Ebből következik, hogy több szintjét is meg lehet különböztetni a lélekjelenlétnek. Az alapszint az, amikor felkészülünk arra, hogy ismert nehézségekre jól tudjunk reagálni, és a következő, amikor mindez az addig ismeretlen helyzetekben is sikerül.

[Tovább…]
Grúsz Róbert

Bemutató1.jpg
Home office: elválaszt vagy összeköt?

koszonto_1.jpgA minap szülinapot köszöntöttünk vagy huszonöten – online, Zoomon keresztül. Van némi abszurditása a helyzetnek. Az apró képernyők hátterében felvillanó köszöntő feliratok, az otthon meggyújtott gyertya bekúszó fénye, egy bejátszott dal, amely minden résztvevőt emlékeztet valami közösre, valami szépre. Nem mondom, hogy lehetetlen… de azért eszembe juttatta az ölelés, a vállveregető odafordulás számos pillanatát, amikor a becsomagolt, kisebb ajándékok kibontása közben várakozással, izgalommal telik meg a levegő. A beszédes pillantások, egy apró érintés – amelyben minden ki nem mondott szó benne van.

[Tovább…]
Kassai Zita


Nálunk történt áprilisban
 

Sztoikusok karanténban

Te is lehetsz sztoikus!

sztoikusok_karantenban.jpg

teislehetszsztoikus.png

A világjárvány olyan globális válsághelyzetet okoz, amely mindannyiunk életére érzékelhetően kihat. Ez igaz az Új Akropolisz önkénteseire, hallgatóságára is: a filozófiai iskola sem tudja programjait hagyományos módon, teremben megtartani. Elfogadva a sors kihívását, az áprilisra tervezett előadását dr. Havasi Ferenc online tartotta meg a Facebookon.
Tovább
A újkoronavírus-járvány idején, amikor a hétköznapok kizökkentek a régi kerékvágásból, mindenkinek fontos a lelki stabilitás. Az Új Akropolisz filozófiai iskola ennek támogatására meghirdetett egy sztoikus felfogásmódról szóló eseménysorozatot, hiszen a sztoikus filozófusok példát mutattak arra, hogy nehéz helyzetekben hogyan érdemes élni.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgÁtlényegülés a koronavírus időszakában is (Németország)

Az Új Akropolisz németországi hallgatói úgy döntöttek, ezekben a vészterhes időkben sem maradhatnak filozófia nélkül, és ugyanúgy tehetnek valamit az önismeret fejlesztéséért. A tagok, akik a karantén miatt nem hagyhatják el otthonukat, online tartják a kapcsolatot egymással, és rendszeresen megosztják tapasztalataikat, milyen lehetőségeket ad az embernek, hogy meghaladja saját korlátjait – ha a négy falat nem is tudja elhagyni.

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgA koncentráció gyakorlata a művészet segítségével (Mumbai)

Áprilisban az Új Akropolisz colabai központja online előadást tartott, ahol a résztvevők megismerkedhettek egy meditatív képzőművészeti tevékenységgel. A kurzus célja, hogy fejlessze a hallgatók türelmét és koncentrációs készségét, amelyeknek manapság is igen nagy hasznát vehetjük. Az egyik résztvevő meg is osztotta a többiekkel, milyen felszabadító és megnyugtató élmény volt neki az aprólékos firkákra fókuszálnia.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpegÖnkéntesség a koronavírus idején (Izrael)

Az elmúlt időszakban az izraeli Új Akropolisz ételcsomagokat juttatott el rászorulóknak. Az önkéntesek minden olyan városban elvitték az adományokat a koronavírus miatt karanténba kerülteknek, ahol csak a szervezetnek oktatási központja van. Mint elmondták, a testvériség, az emberségesség és az adni vágyás örömén az sem csorbíthatott, hogy csak a lakáson kívül, az ajtó előtt helyezték el a dobozokat. A lélek táplálására egy-egy szál virággal is meglepték a rászorulókat.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Bakos Bettina, New Acropolis, Új Akropolisz, flickr.com

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020