Ji King életrevalóknak - online workshop sorozat kezdőknek és haladóknak 1. alkalom

  Workshop
  Kezdete
  2020.05.09. szombat 18:00
  Vége
  2020.05.09. szombat 19:30
  Helyszín
  On-line program, amire jelentkezni e-mailben szükséges az szfvar@ujakropolisz.hu címen.
  Részvételi díj
  ingyenes

  Ji King életrevalóknak - online workshop sorozat kezdőknek és haladóknak 1. alkalom

  A Ji King kulturális és filozófiai alapjai

  A Ji King egy ősi, szimbolikus nyelven íródott bölcseleti rendszer. Hasonlóan a Tarot képekhez, mély-értelmű szimbólumokon keresztül egy teljes világképet közvetít. Aki kellő elmélyültséggel tanulmányozza, segítségével jobban megértheti önmagát, sorsát és a világegyetemet.

  A hagyományos tanítás szerint, kétféleképpen lehet tanulmányozni a bölcsességét: a nyugalom óráiban elmélyülve a szimbólumokban, és a hozzájuk kapcsolódó filozófiai tanításokban, a cselekvés idején pedig úgy, hogy tanácsot kér tőle az ember. Ez utóbbit sokan jóslásnak hívják, de a Ji King esetében többről van szó, mint az általunk megszokott jóslások esetében. A Ji King nem arra fókuszál, hogy mi lesz, hiszen filozófiájának alapja, hogy a nemes ember a megfelelő viselkedés és cselekvés révén kezébe veheti sorsának irányítását. Sokkal inkább arra, hogy feltárja a jelenségek mögötti rejtett, mozgató erőket, és ezek révén segítsen a nézőpontváltásban, a leghelyesebb viszonyulás és viselkedés megtalálásában.

  A Ji King nem azoknak íródott, akik minden nehézséget szeretnének elkerülni, és döntéseik felelősségét szeretnék valamire, valakire áthárítani. A Változások könyve a gondolkodó, életéért, döntéseiért, tetteiért felelősséget vállalni akaró embereknek íródott. Azoknak, akik nem a nehézségeket akarják elkerülni, hanem csak a figyelmetlenségből és tudatlanságból fakadó hibákat elkerülni.

  Hat alkalomból álló workshopunk segítségével az alapoktól indulva szeretnénk bemutatni a Ji King csodálatos világát, filozófiáját, használatát. Nem az abszolút, megkérdőjelezhetetlen igazságot - hiszen az csak a bölcsek tulajdona -, hanem azt a filozófiai szemléletet, amely mindenből tanulni akar. Amennyiben érdekel ez a szellemi kaland, csatlakozz ingyenes online workshopunkhoz!

  Kutatásunk során a Ji King Richard Wilhelm féle változatát használjuk, Pressing Lajos fordításában. Jelenleg beszerezhető könyvesboltban a Helikon kiadótól, vagy korábbi kiadása antikváriumokban.

  Jelentkezni e-mailben szükséges az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címen, mert így tudjuk elküldeni a Zoom bejelentkezéshez szükséges adatokat. Kérdéseddel Grúsz Róberthez fordulhatsz a fenti címen. Lehetséges néhány vagy az összes alkalomra is jelentkezni.


  1. alkalom – A Ji King kulturális és filozófiai alapjai
  Mi a Ji King, honnan ered, kik, hogyan használták?
  Mit jelent az, hogy szimbolikus nyelvre épül? Mik azok a szimbólumok és hogyan lehet megérteni őket?
  Milyen rétegei vannak a Ji Kingnek?
  A változás filozófiája.
  A Ji King helye a konfuciánus képzési rendszeren belül.
  Kinek szól a Ji King?
  A nemes ember eszménye.

   

  Előadó