2020. július–augusztus | Az állapotunk

  fejlec_20200708.jpg
   
  Tájékoztató zárvatartásról

  Kedves Látogatóink!

  Ősszel változatos programokkal várjuk látogatóinkat székhelyeinken. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek online tevékenységeinkről.

  Jó szívvel ajánljuk továbbá:
  – a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
  – az online Erénykereket, hogy a nehéz időkben is jól indítsuk a napunkat.

  Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

   

  E havi számunkban:


  Az állapotunk

  kis_keznyomok_MaxSang.jpgMindannyian a bőrünkön érezzük, hogy példátlan válság kellős közepén vagyunk. Nyilvánvaló, hogy legtöbbünk semmit sem tehet ellene. A válságban és a körülményeken kívül, amelyek kiváltották, helyi és országos, sőt személyes és hétköznapi gondokkal is küzdünk. Egy helyzet csak annyiban jelent számunkra problémát, amennyire tudatosul bennünk, hogy szenvedünk tőle. Így minden nehézség, amely igazán foglalkoztat bennünket, valamennyire személyes gondunkká is válik. Vajon megszabadulhatunk-e nehézségeinktől, de nem elszaladva előlük – ami legtöbbször lehetetlen és hiábavaló is –, hanem szembeszállva velük, de úgy, hogy közben nem billenünk ki az egyensúlyunkból vagy szenvedünk túlzottan a ránk nehezedő nyomástól? Attól még, hogy ebben a helyzetben vagyunk, és tesszük, amit tudunk, lélekben függetlenek maradhatunk-e mindettől?

  [Tovább…]
  Sri Ram

  montazs_20200708.jpg
  Karcolat az ablakkarcolások nyomán

  kis_cica_FeralIndeed.jpgÉvek óta ráesik a tekintetem az albérletben az ablakra, amely telis-tele van karcolásokkal. Persze annyit nem nézem, hogy gyakran ébresztene bennem érzéseket vagy gondolatokat, a minap mégis megjegyeztem egy barátnőmnek, hogy „hát ilyet… mitől lehet ennyi helyen karcos egy ablak!? Mit csinálhattak vele az előző albérlők?” Némi neheztelés, elvárás, feddés vegyült a hangomba… ő azonban odapillantott, és a másodperc tört része alatt, csak annyit mondott: „Macska.”

  A csend tapintható volt, kezem, lábam ellazult, éreztem a sejtjeimben az átalakuló érzelem és gondolat jótékony testi hatását. Ja, hát ha egy macska, akkor érthető! Milyen aranyos lehetett, és már láttam is magam előtt a földszinti lakás ablakában. Megnyílt egy belső kapu, további képsorok tolultak fel bennem, egy játszó kisgyerek, az édesanya tekintete stb. Mosolyogtam.

  [Tovább…]
  Kassai Zita


  Nálunk történt júniusban
   

  Fejlődés a tetteink tükrében

  Bevezetés a változni tudásba

  hir_gyor.png

  JiKing_6-alk-bemutato.jpg

  Harmadszor tartott Filo-Netcafét a karanténidőszak alatt a magyarországi Új Akropolisz győri filiálja, ezúttal Fejlődés a tetteink tükrében címmel. Az online beszélgetés 15 résztvevője három szempont alapján vizsgálta meg az ember fejlődése és cselekedetei közötti összefüggéseket.
  Tovább
  2020. május 9-től június 20-ig hat alkalomból álló online szemináriumot tartott a Ji Csingről Grúsz Róbert, az Új Akropolisz székesfehérvári központjának vezetője. A bölcseleti mű címe beszédes, hiszen a nagy klasszikus a világban végbemenő változásokat 64 szimbólum folyamatos egymásba alakulásával írja le.
  Tovább
   

  Új Akropolisz a világban

  F
  i
  l
  o
  z
  ó
  f
  i
  a

  news_filo.jpgOnline kurzus Jungról (Prága, Csehország)

  2020 májusában a cseh Új Akropolisz hallgatói online kurzust szerveztek C. G. Jung, az analitikus pszichológia megalkotójáról. Az előadás a Jung tárgyalta legismertebb témákat vette górcső alá, úgymint az archetípusokat, az álmok jelentését vagy a mitológiát. Mindezek az ismeretek nemcsak a psziché gyógyítását segíthetik, de hasznos kapaszkodók lehetnek az önismeretben és önfejlesztésben is.

  K
  u
  l
  t
  ú
  r
  a

  news_kult.jpgÉlő online interjú Steven Pressfield íróval (Brazília)

  Az Új Akropolisz filozófiai iskola online interjút készített a történelmi témákat feldolgozó regényeivel világhírűvé vált Steven Pressfielddel. A többek között a Thermopülai csatáról szóló „A tűz kapui” című könyv szerzője a 10000 nézőt vonzó beszélgetésen elmondta, hogy úgy véli, a legnagyobb kihívás az ember életében, hogy szembe merjen nézni azzal, ki is ő valójában, és elvégezni azt a munkát, amelyre hivatott. A beszélgetésről készült videó ezen a linken tekinthető meg.
   

  Ö
  n
  k
  é
  n
  t
  e
  s
  s
  é
  g

  news_onk.jpgA remény üzenete (Valencia, Spanyolország)

  A spanyol Új Akropolisz önkéntesei vicces éneklős, táncos videót készítettek a karantén idején, hogy ezzel is segítsenek embertársaiknak megőrizni jó kedélyüket, amely kulcsfontosságú a hasonlóan nehéz időszakok átvészeléséhez. A videó itt megtekinthető.

  További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
   

  A korábbi számok között itt böngészhetsz.
  Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

  Fotók: Új Akropolisz, flickr.com

  „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020