2020. január | Szükség van jó emberekre

  fejlec202001.jpg
   
  Vedd kezedbe az életed!

  Gyakorlati filozófiakurzus országszerte


  Filozófiai kurzus plakát

  Vedd kezedbe az életed!
  Gyakorlati filozófiakurzus országszerte


  Hét téma, ami a mindennapi sürgős ügyeken túl helyet ad olyan fontos kérdéseknek, mint: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk tartalmasabb, a kapcsolataink őszintébbek, a tetteink gyümölcsözőbbek legyenek egy olyan világban, amire ráfér a jobbítás...
  A heti alkalmak témáin keresztül próbára teheted a filozófiai életmód mindig aktuális tanításait és alkalmazhatóságát.
  Ebben több ezer év bölcsei és gondolkodói lesznek segítségünkre. Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

  Kurzusinformációk:
  Mennyi időt vesz igénybe: heti 2 órát, plusz választható jelleggel a kurzust kiegészítő tevékenységek, programok.
  Milyen előképzettséget igényel: semmilyet.
   
  BUDAPEST

  Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

  Nyílt nap az Új Akropolisz Főnix Kultúrműhelyében
  Előadás gyakorlatokkal
  Ideje: január 25. szombat, 10.00 órától kora délutánig
  Részvételi díj: a program díjmentes
  Gyere és ismerd meg tevékenységünket, hozd el gyermeked játszóházunkba, varrj textilfigurát jótékony céllal, vegyél részt kézműves-foglalkozásunkon, hallgass előadást filozófiáról, harcművészetről és elsősegélyről, és este beszélgess egy jót egy izgalmas témáról!

  Budapesti programjaink

   
  EGER

  Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

  Egri programjaink

   
  GYŐR

  FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

  FILO-kávéház: A humorérzék mint a jellemformálás eszköze
  beszélgetés jelenetekkel és gyakorlatokkal
  Kezdete: január 17. péntek, 18.00
  Részvételi díj: 1000 Ft, kedvezménnyel 700 Ft.

  • Görbe tükör – objektív önismeret könnyedén
  • Paródia és jellemkomikum: a nevetés katartikus ereje
  • A vidámság hídjai az emberi kapcsolatokban
  • A bölcs bolond
  • Humorgyakorlat: nézőpontváltás, megtisztulás, átalakulás

  Színek ég és föld között - workshop
  Goethe színelmélete, a színek szimbolikája és színkeverés a gyakorlatban
  Kezdete: január 25. szombat, 10.00–17.00
  Részvételi díj: 3500 Ft, kedvezménnyel 2500 Ft.

  Goethe színtanának (és egyéb kutatásainak is) sajátja, hogy élő egységben, „holisztikus” módon látja a természet jelenségeit és azok összefüggéseit, a természet és az ember kapcsolatát. Ez a látásmód olyan törvényszerűségeket tár fel, amelyek alkalmazhatók a tudományos, művészeti területeken, de a hétköznapi életben is, ahol a színek lelki vagy akár biológiai hatásaival van dolgunk. Valamint ad egy kulcsot a színek szimbolikus értelmezéséhez is.
  Mindehhez gondolatébresztő alapokat szeretnénk adni ebben a pár órában, bárkinek, aki érdeklődik iránta, előképzettségtől függetlenül.

  Győri programjaink

   
  PÉCS

  Az Új Akropolisz pécsi központja,
  János u. 6.

  Madáretető töltés a Misina-Tubes gerincen
  Kezdete: január 12. és január 26. vasárnap, 10.00
  Részvételi díj: a program díjmentes

  A túra célja az útvonalon található madáretetők tisztítása és feltöltése napraforgómaggal. Várunk mindenkit, aki szereti a természetet, szívesen tölt néhány hétvégi órát hasznos munkával, jó társaságban, és egyetért velünk abban, hogy nincs rossz időjárás, csak alkalmatlan öltözet!

  Pécsi programjaink

   
  SZEGED

  Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

  Szegedi programjaink

   
  SZÉKESFEHÉRVÁR

  Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

  HÉTPRÓBA MESEHÁZ
  Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek
  Kezdete: január 11. szombat, 10.00
  Részvételi díj: a belépés díjtalan

  Ebben az évben is várjuk a székesfehérvári Új Akropolisz meseházában a gyerekeket. Kölcsönvesszük a mesehősök vándorbotját, és az Óperencián is túlra indulunk belga, japán, angol, afrikai, orosz és indián mesékkel.
  Minden népnek megvan a saját népmesekincse, tükrözve azt a világlátást és azt az évezredest hagyományt, ami meghatározza tagjait. A meséiken keresztül bepillanthatunk életükbe, és könnyedén megérthetjük őket, mert a mesék nyelvében az emberiség közös anyanyelvére ismerhetünk. A mesehős itt is és ott is elindul, hogy kalandokon keresztül helyreállítsa a világ rendjét. Hogyan segítik vagy akadályozzák őt a tündérek, manók, táltosok, óriások, sárkányok, az a mesék mérhetetlen sokféleségét adják. De akármilyen vidéken is jár, csak kitartó küzdelemmel és bátor helytállással győzhet, hogy boldogan éljen övéivel.
  Bejárjuk a világot a mesékkel, és ehhez várjuk kedves útitársainkat, a gyerekeket.
  Gyermeked hozd kényelmes ruhában, amiben jól tud asztalnál kézműveskedni vagy mozgásos játékokban részt venni. Hozzátok magatokkal aznapi jókedveteket, minden mást mi adunk: mesét, játékokat, festéket, papírt és más eszközöket.
  A Meseház közben az érdeklődő szülőkkel kézműves ajándékokat készítünk egy gyermekotthonnak.

  EGYIPTOM TITKAI – a nagy utazás téren és időn át
  Előadás fotóvetítéssel és beszélgetéssel
  Kezdete: január 24. péntek, 17.30–19.30
  Részvételi díj: 1200 Ft, kedvezménnyel 800 Ft

  Egyiptom mindig is érdekes téma, ma és régen is az volt. De vajon mi lehet Egyiptom titka? Meg tudjuk fejteni? Próbáljuk meg együtt! Az este során szeretnénk ősi tanításokról és szokásokról, törekvésekről és mély bizonyosságokról beszélgetni. Csak Egyiptom földjén lehet választ kapni a kérdésekre? Nem valószínű. De házigazdáinknak megadatott, hogy sok éven keresztül kutassák, majd élőben is találkozzanak a földdel, amelyet a többi nép csak a rejtélyek és a titkok országának nevezett, ahova a nagy görög bölcsek a legmélyebb tudást megszerezni mentek, miközben ősi lakói egyszerűen csak úgy hívták, hogy a Szeretett föld.

  Székesfehérvári programjaink

   

  E havi számunkban:


  Szükség van jó emberekre

  szukseg_van_2.jpgArra, hogy szükség van a makulátlan jellemből, az ember lényegi mivoltából fakadó erkölcsi szintre, több mint kétezer éve legtöbb művében már Platón is rámutatott, később pedig ugyanígy tett Kant és minden követője.

  Nem is létezett olyan, magát filozófusnak valló ember vagy nagy gondolkodó, aki kétségbe vonta volna ennek szükségességét, noha a klasszikus világ összeomlása után ezt az egyébként nyilvánvaló tényt teológiai, politikai, társadalmi vagy pusztán gazdasági megfontolásoknak vetették alá.

  A gépesített eszközök fejlesztését hasonló folyamatok követték a metafizikai síkon, így az embert megkötötte a „protokoll kultusza”, sőt a kiindulási pont kultusza is.

  Így az emberre eredendően jellemző jóságot vallási hovatartozástól, családi háttértől, földrajzi, faji és sok egyéb feltételtől teszik függővé, amelyek felsorolása oldalakat töltene meg, és nem lenne más, mint előítéletek és felszínességek részletesen kidolgozott lajstroma.

  [Tovább…]
  Jorge Ángel Livraga
  Az Új Akropolisz alapítója
   

  montazs_ele_2020_01.jpg
  Növekedés és fejlődés – részlet Az önismeret iránytűje című kötetből

  Eljutni a cselekvésig

  onisme_2.jpgEgy tanítás akkor értékes, ha az elmébe, az érzelmekbe és a tettekbe is beépül. Az utolsó pontnál találkozunk a legnagyobb nehézségekkel. A gondolatokat és az érzelmeket viszonylag könnyű jól kifejezni, de nagyon nehéz még egy lépéssel továbbmenni és a gyakorlati életben is alkalmazni a tanítást.

  Harag vagy elszántság kell, ha az önmagunk fölötti győzelemre törekszünk?

  Az önmagunk fölött aratott győzelemhez nincs szükség haragra, elszántságra viszont annál inkább. Az előbbi úton a biztos rabság felé haladunk, az utóbbin a tudatos Én szabadsága felé.

  A növekedést segítő cselekedetek

  Meg kell tanulnunk különbséget tenni tetteink három fajtája között:

  a) A visszafelé húzó, hirtelen és szenvedélyes, ösztönből származó tettek, amelyekbe akaratunk szóhoz sem jut, bármennyire is állítjuk, hogy „azt csinálok, amit akarok”.


  [Tovább…]
  Delia Steinberg Guzmán
  Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke


  Házunk táján
   

  Karácsonyfadíszek készítése a hajléktalanszállón – szociális akció

  Több mint realisztikus – előadás az egyiptomi művészeti kánonról

  mezeskalacs.jpg

  egyiptom_kanon.jpg

  Az Új Akropolisz szociális csoportja kézműves délutánt szervezett decemberben a Váci úti Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedőben. Az önkéntesek saját készítésű mézeskaláccsal kedveskedtek ezen a délutánon, és segítettek a lakóknak feldíszíteni a süteményeket a közös karácsonyfájukra. Közben a közelgő ünnephez illő zenét hallgattak, süteményt majszoltak és beszélgettek.
  Tovább
  Az ókori egyiptomi művészetről tartott előadást Rusznák György történész az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Főnix Kultúrműhelyében. Az előadó beszélt arról, hogy a régi civilizáció kánonjában ugyan nem jellemző a realisztikus ábrázolásmód, ennek célja azonban a mindennapi benyomásokon túli esszencia megragadása. A kánon sajátosságairól, lényegéről és a mögöttes tartalomról kérdeztük az előadót.
  Tovább
   

  Új Akropolisz a világban

  F
  i
  l
  o
  z
  ó
  f
  i
  a

  Leonardo da Vinci és a reneszánsz a filozófia világnapján (Belgrád, Szerbia)

  news_filo.jpgA filozófia világnapján az Új Akropolisz belgrádi önkéntesei a reneszánszról és Leonardo da Vinciről tartottak előadásokat.

  A „Reneszánsz: az ébredés modellje” című előadást az európai kultúrtörténet e figyelemre méltó időszaka ihlette. A célja az volt, hogy beszélgetést kezdeményezzen azokról a történelmi törvényszerűségekről, amelyek felismerésével könnyebben boldogulhatunk az életünkben. Ha például újjáélesztjük magunkban az ősi erkölcsi értékeket, ez az egyéni tett elősegíti a társadalmi értékek felvirágoztatását is.


  [Tovább…]
   

  K
  u
  l
  t
  ú
  r
  a

  Gandhi és a Bhagavad-gíta (Lyon, Franciaország)

  news_kult.jpgLyonban már a második eladást szervezték 2019-ben a 150. éve született Mahátma Gandhira emlékezve. A „Gandhi és a Bhagavad-gíta filozófiája” című előadásból kiderült, hogy a vallási vezető spirituális gondolatai az ókori India szent szövegében is felfedezhetők. Így a régi bölcsességből merítve ahhoz a kérdéshez is közelebb juthatunk, mi késztette cselekvésre Gandhit. A Bhagavad-gíta azt javasolja, hogy az ember erősítse meg magát, és ébressze a mindenkiben ott szunnyadó békés harcost, akinek segítségével az önismeret és fejlődés útján haladva képesek leszünk meghódítani saját magunkat.

  [Tovább…]
   

  Ö
  n
  k
  é
  n
  t
  e
  s
  s
  é
  g

  „Mosolyébresztés” program (Barcelona, Spanyolország)

  news_onk.jpgAz Új Akropolisz barcelonai önkéntesei színházi és táncelőadást tartottak a spanyolországi múzeumok éjszakáján mozgássérülteknek. A filozófiai iskola nemcsak a bemutatóval készült, hanem más önkéntes szervezetekkel együttműködve élelmiszergyűjtést is szervezett. A „Mosolyébresztés” program célja, hogy a művészet nyújtotta szépség különböző otthonokba és árvaházakba is eljusson. A színházi, tánc- és kínai árnyjáték-előadások nemcsak a kellemes időtöltés lehetőségével kecsegtetnek, de olyan értékeket is közvetítenek, amelyek erőt adhatnak az ott lakó, nehéz sorsú embertársainknak.

  További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
   
  Ajánló

  sztoikus_program.jpgSztoikus nyugalom - minden helyzetre
  Előadás gyakorlatokkal


  Az előadás azoknak ajánlott, akik olyan emberré szeretnének válni, kit nem akadályoz semmi a céljai elérésében, ki mentes a bánattól, ki emelt fővel, szabad ember módjára néz szembe az élet dolgaival, cseppet sem félve attól, ami történhet vele.

  Az előadás nem javasolt azoknak, aki azt várják, hogy a világ alakuljon az ő kényelmük és kívánságuk szerint. Ha lélekben tisztább, igazabb, erősebb és eredményesebb emberré szeretnél válni, akkor az előadáson ismertetett és gyakorolt sztoikus útmutatások neked szólnak. Szó fog esni a bennünk zajló folyamatokról, amelyek eredményeképp hol boldognak, hol pedig szerencsétlennek érezzük magunkat. Megvizsgáljuk, hogy e lelki folyamatok során hol lehet és hol kell közbeavatkozni ahhoz, hogy a végén gyakrabban érjük el a boldog végkifejletet.

  Természetesen ezt nem csak megérteni de gyakorolni is kell ahhoz, hogy működjön.

  Mivel a boldogságunk elválaszthatatlan a társainktól, óhatatlanul terítékre kerülnek a többiekhez fűződő viszonyaink, azok természete és az így betöltött élet-szerepeink lényege.

  Kezdete: január 25. szombat, 18.00 órától

  A korábbi számok között itt böngészhetsz.
  Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

  „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020

  Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.