2020. február | A fejlődést segítő mentalitás

2017_Fejlec_master.jpg
 
Életrevaló filozófia
Eletrevalo1.png

Gyakorlati filozófiakurzus országszerte

Kurzusunk körutazásra hív, ahol Kelet és Nyugat bölcseinek legfőbb gondolatait ismerheted meg három fő téma köré csoportosítva: Az ember és önmaga – etika; Az ember és társai – társadalomfilozófia; Az ember és az idő – történetfilozófia. Ezek együttesen segítenek, hogy helytálljunk az életben. Arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.

Kurzusinformációk:
Mennyi időt vesz igénybe: heti 2 órát, plusz választható jelleggel a kurzust kiegészítő tevékenységek, programok.
Milyen előképzettséget igényel: semmilyet.

Februárban induló kurzusaink:

Székesfehérvár - Kairosz Kultúrműhely
2020.02.24. hétfő, 18.30

Győr - FILO-Pont
2020.02.25. kedd, 18.00

Budapest - FILO-Pont Buda
2020.02.25. kedd, 18.00

Eger - FILO-Pont
2020.02.25. kedd, 19.00

 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Nyílt nap az Új Akropolisz Főnix Kultúrműhelyében
Előadás gyakorlatokkal
Ideje: január 25. szombat, 10.00 órától kora délutánig
Részvételi díj: a program díjmentes
Gyere és ismerd meg tevékenységünket, hozd el gyermeked játszóházunkba, varrj textilfigurát jótékony céllal, vegyél részt kézműves-foglalkozásunkon, hallgass előadást filozófiáról, harcművészetről és elsősegélyről, és este beszélgess egy jót egy izgalmas témáról!

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

FILO-Filmklub: Human
francia feliratos dokumentumfilm (2015)
Kezdete: február 15. szombat, 16.00
Részvételi díj: A belépés díjtalan.

Yann Arthus-Bertrand, az Otthonunk és a Földünk a magasból megalkotója, francia fotográfus, humanista 2015-ben csapatával 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést. Például azt, hogy „Mikor mondtad utoljára a szüleidnek, hogy szereted őket?” vagy „Mi volt a legkeményebb próba, amivel szembe kellett nézned, és mit tanultál belőle?”. És az emberek mesélnek. Egyenesen a kamerába néznek, megrendítő őszinteséggel, hol könnyek közt, hol felszabadultan vagy éppen keserédesen életük legnehezebb vagy épp legfelhőtlenebb időszakairól.

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Madáretető töltés a Misina-Tubes gerincen
Kezdete: február 9. vasárnap, 10.00
Részvételi díj: A program díjtalan.

A túra célja az útvonalon található madáretetők tisztítása és feltöltése napraforgómaggal. Várunk mindenkit, aki szereti a természetet, szívesen tölt néhány hétvégi órát hasznos munkával, jó társaságban, és egyetért velünk abban, hogy nincs rossz időjárás, csak alkalmatlan öltözet!

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Hétpróba Meseház
Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek
Kezdete: február 8. szombat, 10.00
Részvételi díj: A program díjtalan.

Sok szeretettel várjuk az 5–9 éves gyerekeket a következő programunkon, melyen az aktuális mese világába kalandozunk el. A foglalkozás során megismerhetjük a mesét, jelképes próbákon megyünk együtt keresztül, kézműves tevékenységekben bontakozhatunk ki, és még más izgalmas kalandokkal gazdagothatunk. A Meseház közben az érdeklődő szülőkkel kézműves ajándékokat készítünk egy gyermekotthonnak.

A szépség tükre
Workshop a művészetek szerepéről filozófiai szemmel
Kezdete: február 8. szombat, 15.00
Részvételi díj: A program díjtalan.

Hányszor fordult elő velünk, hogy művészet címszó alatt olyan dolgokkal találkoztunk, amelyek belül tiltakozást váltottak ki belőlünk, mégsem foglaltunk állást – még magunk előtt sem –, különböző okok miatt. Pedig nem is olyan nehéz kapaszkodót találni: ami nem szép, az nem művészet. De hogyan tükröződik a szépség a különböző művészeti ágakban, milyen utakat járhat be a művész, aki végül is önmagán dolgozik?

Ji King - A változások könyve / workshop
Ideje: február 29. szombat, 10.00–18.00 óra között
Részvételi díj: 5000 Ft, kedvezménnyel 3500 Ft.

Szeretnéd jobban érteni a Sors törvényeit és a saját életedet? Szeretnéd előre látni, vagy legalábbis sejteni a közelgő sorseseményeket? Jó lenne, ha valaki figyelmeztetne a lehetséges tévedésekre, hibákra, vagy biztatást kapnál egy-egy nehezebb vállalkozás kezdetén? A Ji King ősi, bevált módszer arra, hogy kezünkbe vegyük életünk hajójának irányítását, hogy felismerjük lehetőségeinket és a próbákat. Ezzel a workshoppal az a célunk, hogy az első lépéseket segítsük ezen az úton, megosztva veled sok év közös kutatásának és gyakorlatának tapasztalatát.

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Mi rejtőzik a motiváltságunk mögött? – A fejlődési és rögzült szemléletmódról

motivacio_gyerekek.jpgA címben felvillantott témát nagyon sokféleképpen meg lehet közelíteni. Carol S. Dwek, aki az amerikai Stanford Egyetemen pszichológiaprofesszor, tudományos úton tette ezt meg. Fő kutatási témája a motivációval és ezen keresztül a sikerességgel kapcsolatos. Azt vizsgálta, hogy mi a titka annak, hogy valaki hosszabb távon motivált maradjon, és így jó eredményeket érjen el: például jók legyenek a jegyei az iskolában, vagy akár az érettségin, az üzleti életben éveken át jól menő vállalatot vezessen, vagy sportolóként, edzőként az élre törjön.

Kutatásai eredményeként azt találta, hogy az emberek alapvetően két kategóriába sorolhatóak. Az egyik legfontosabb ismertetőjel, amely mentén a csoportok elkülöníthetőek, hogy hogyan reagálnak a kudarcra: akik képesek a sorozatos bukás ellenére is kitartóak, motiváltak maradni, azok végül sikeresekké is válnak, de ez – nem meglepő módon – elmarad azoknál, akik jellemzően feladják a harcot.

A két csoport közötti fő eltérést Dweck a szemléletmódjuk közötti különbséggel magyarázta. Az első csoport szemléletmódját fejlődési szemléletmódnak nevezte el (growth mindset), a másikét rögzült szemléletmódnak (fixed mindset).

[Tovább…]
dr. Havasi Ferenc
 

montazs_ele2002.jpg
A növekedés belülről kifelé történik – részlet Az önismeret iránytűje című kötetből

cikk_onisme.jpgMinden növekedés belülről fakad. A gyökér teszi erőssé a fát, nem pedig a levelek sokasága. Ne feledkezzünk el a gyökérről.

Ha túl sok nehézség foglalkoztat akár saját magunkkal, akár a többiekkel kapcsolatban, ha az önhittség minden mást háttérbe szorít, ha a hiúság helyettesíti a tudást, ha a tettek mennyisége fontosabb a minőségnél, akkor itt az idő, hogy megálljunk és elgondolkodjunk.

Fel kell ismerni a gondokat, hogy rendet teremthessünk közöttük

Lelki szinten nehéz rendet tenni, ha nem ismerjük meg egy kicsit önmagunkat. Az ideális az lenne, ha akkor tudnánk rendet rakni a pszichében, amikor már megszabadultunk ilyen jellegű gyötrődéseinktől. Ez azonban lehetetlen: nincs olyan ember, aki el tudná kerülni a gondokat.

A kérdés tehát az, hogy hogyan teremtsünk rendet jelenlegi gondjaink között. Ezért mondjuk, hogy egy kicsit ismernünk kell magunkat, tudnunk kell, hogy mi foglalkoztat, mi fáj, mi emel fel leginkább… Ha megismertük és rendbe tettük lelki életünket, sokkal könnyebb lesz elviselni a gondokat is, hiszen mindegyik a maga helyére kerül.

[Tovább…]
Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke


Kiemelt programjaink februárban
 

2020, a jang fém patkány éve

Semmi vész – készülj fel!

happy-chinese-new-year.png

Keszulj_fel_terkep_sivatag.jpg

A kínai asztrológiában minden időszakot az Öt Változó Állapot egyike és egy állat szimbóluma jelöl. Mit jelent a fém és a patkány, milyen hatással vannak egymásra? Hogyan kell ezt értelmezni? Hogyan lehet a saját életünkre alkalmazni? Milyen tevékenységek előnyösek számunkra, és melyeket kár erőltetni 2020-ban? Mit tehetünk azért, hogy a Daóval, a természettel nagyobb összhangot élhessünk meg? 
Tovább
Válságkezelő kurzus öt felvonásban! A tudósok évtizedek óta kongatják a vészharangokat, hogy a természet kizsákmányolásának és mértéktelen életmódunknak meglesz a böjtje. Ahogy a jelek lassan letagadhatatlanná válnak, megjelent egy újfajta érzés, ami a Föld és önmagunk jövőjével kapcsolatos tehetetlenségből és félelemből ered. A  “klímaszorongás”. Az aggodalom jogos, a szorongás viszont nem visz sehova.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgHogyan vegyük át a hatalmat érzelmeinktől? – filozófiai műhely (Tajpej, Tajvan)

A tajpeji Új Akropoliszban arról tartottak műhelyfoglalkozást, hogyan érdemes kapcsolatba lépni saját érzéseinkkel. A résztvevők hallhattak arról, hol születnek bennünk az érzelmek, hogyan fedezhetjük fel őket magunkban, és hogy miért van az, hogy olykor jobban irányítanak bennünket, mint amennyire uralni tudjuk őket. Az előadáson a gyakorlatok azt a célt szolgálták, hogy a hallgatók megtanulják feltérképezni saját belső világukat, hogy ezáltal arra is választ kapjanak, min érdemes változtatni, hogy jobban megértsék saját működésüket. Ez segít hatékonyabban működni, hiszen mindenki megtanulhat felülemelkedni a visszatartó, felszínes érzéseken, hogy helyüket egyre inkább az egészséges, előre vivő érzelmek vegyék át.

 

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgKurzus az adatelemző módszerekről (Albánia)

Albániában az adatelemzési módszerekkel kapcsolatos képzést szerveztek az Új Akropolisz központjában. A kurzuson szoftverekkel is megismerkedhetett a hallgatóság, hogy a különböző kutatásokhoz és felmérésekhez szükséges adatgyűjtés után a megszerzett információt hatékonyan tárolhassák, elemezhessék és értelmezhessék. A résztvevők olyan kérdésekre kaptak választ, hogy hogyan állítsanak össze egy kérdőívet, milyen kérdéseket és hogyan tegyenek fel, hogyan hozzanak létre adatbázist és hogyan elemezzék a beérkezett adatokat.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgElőtte és utána – kiállításmegnyitó természetvédelmi akciókról (Prága, Cseh Köztársaság)

Prágában az Új Akropolisz ünnepélyesen megnyitotta fotókiállítását, ahol a látogatók 20 különféle környezettisztítási akción készült képeket tekinthettek meg. Az önkéntesek rendre készítenek fényképeket valamennyi természetvédelmi megmozdulásuk előtt, és utána is, így még inkább tetten érhető erőfeszítésük hatása. A kiállításmegnyitó a Cseh Természetvédelmi Unió kezdeményezésére életre hívott „A tisztább világért tisztítsuk meg Csehországot” nevű programsorozat része volt.

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020