FILO-Filmklub: Human

Filmklub
Kezdete
2020.02.15. szombat 16:00
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj
A belépés díjtalan.

FILO-Filmklub: Human

francia feliratos dokumentumfilm (2015)

A szellem és gondolat szabadságának napja alkalmából

Yann Arthus-Bertrand, az Otthonunk és a Földünk a magasból megalkotója, francia fotográfus, humanista 2015-ben csapatával 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést. Például azt, hogy „Mikor mondtad utoljára a szüleidnek, hogy szereted őket?” vagy „Mi volt a legkeményebb próba, amivel szembe kellett nézned, és mit tanultál belőle?”. És az emberek mesélnek. Egyenesen a kamerába néznek, megrendítő őszinteséggel, hol könnyek közt, hol felszabadultan vagy éppen keserédesen életük legnehezebb vagy épp legfelhőtlenebb időszakairól.

A rendező az Otthonunkat is átitató előremutató érzékenységgel nem a drámára vagy tragédiára helyezi a fő hangsúlyt. A fókuszban a nehézségekkel találkozó humánum áll, aki a miérteket és lehetőség szerint a megoldásokat is keresi. Különbözőképpen és eltérő eredménnyel. Míg egyesek nem váltak elkeseredetté a teher alatt, még az erőszaktól, a katasztrófáktól, a mágnások kizsákmányolásától vagy a terrorszervezetek kegyetlenkedéseitől sem, hanem sok mindenre rájöttek önmagukkal és a világgal kapcsolatban, mások tehetetlennek érzik magukat. A nézőnek átjön, hogy amit lát, az a hús-vér valóság, és úgy érezheti, mintha maga is ott ülne az operatőrrel, és bensőséges légkörben hallgathatná az élettörténeteket. A film megannyi autentikus közegbe kalauzol el Földünkön, ahová a legtöbben talán soha nem jutnánk el; nem találkozhatnánk a lélegzetelállító szépségű vizuális látásmóddal, s nem nyernénk bepillantást a tőlünk távoli helyen élők lelkébe sem.

A Human – Arthus-Bertrand meglátása szerint – olyan film, amelyet mindenkinek látnia kell. A több mint kétórás filmet követő beszélgetésben együtt gondolkodunk az életről, az emberi lélekről, a humanitás jelenéről és kilátásairól ebben az ellentmondásos korban, ahol ma sem boldogulhatunk emberség nélkül.

Vetítési idő: 134 perc

A filmnézést beszélgetés követi.

A vetítéssel részt veszünk a Kultúrházak éjjel-nappal 2020. című programsorozatban.

A vetítéssel részt veszünk a Kultúrházak éjjel-nappal 2020. című programsorozatban.

Előadó