A növekedés belülről kifelé történik

Részlet Az önismeret iránytűje című kötetből

cikk_onisme.jpgMinden növekedés belülről fakad. A gyökér teszi erőssé a fát, nem pedig a levelek sokasága. Ne feledkezzünk el a gyökérről.

Ha túl sok nehézség foglalkoztat akár saját magunkkal, akár a többiekkel kapcsolatban, ha az önhittség minden mást háttérbe szorít, ha a hiúság helyettesíti a tudást, ha a tettek mennyisége fontosabb a minőségnél, akkor itt az idő, hogy megálljunk és elgondolkodjunk.

Fel kell ismerni a gondokat, hogy rendet teremthessünk közöttük

Lelki szinten nehéz rendet tenni, ha nem ismerjük meg egy kicsit önmagunkat. Az ideális az lenne, ha akkor tudnánk rendet rakni a pszichében, amikor már megszabadultunk ilyen jellegű gyötrődéseinktől. Ez azonban lehetetlen: nincs olyan ember, aki el tudná kerülni a gondokat.

A kérdés tehát az, hogy hogyan teremtsünk rendet jelenlegi gondjaink között. Ezért mondjuk, hogy egy kicsit ismernünk kell magunkat, tudnunk kell, hogy mi foglalkoztat, mi fáj, mi emel fel leginkább… Ha megismertük és rendbe tettük lelki életünket, sokkal könnyebb lesz elviselni a gondokat is, hiszen mindegyik a maga helyére kerül.

Ráadásul, miután rendeztük a gondokat, sokkal könnyebben meg tudjuk oldani őket. Semmit sem érnek az elképzelt megoldások olyasvalamire, amit nem ismerünk, amiről nem tudjuk sem azt, hogy hogyan jött létre, sem azt, hogy miért létezik.

A mentális világban is rendnek kell lennie. A gondolatoknak világosaknak kell lenniük: mindennek, amit tanulunk, a helyére kell kerülnie. Így kapunk lehetőséget új tudás megszerzésére és új gondolatok befogadására. Nincs szükség sem sokra, sem bonyolultra: néhány egyszerű és szilárd gondolat többet ér, mint bonyolult elméletek dzsungele, amelyből semmi világos nem származik. A lelki gondoknak itt a kétségek felelnek meg: meg kell találni, fel kell ismerni őket, és a többi erős gondolatunkból kiindulva meg kell próbálni apránként megszabadulni tőlük.

Cimkék