2019. február | Ép testben, ép ésszel 2019-ben is!

2019_február_fejléc.jpg
 


 
Vedd kezedbe az életed!
Kattanj rá a filozófiára!


Filozófiai kurzus plakát
 

Eger
Ideje: február 7. csütörtök, 18.30–20.30
Csatlakozni lehet még: február 14., 21., 28.
A kurzus díja: 3000 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2000 Ft/hó

Pécs
Ideje: február 5. kedd, 18.00–20.00
Csatlakozni lehet még: február 5., 12., 19.
A kurzus díja: 3500 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

Székesfehérvár
Ideje: február 6. szerda, 18.30–20.30
Csatlakozni lehet még: február 13., 20., 27., március 6.
A kurzus díja: 3500 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Nyílt nap az Új Akropolisz Főnix Kultúrműhelyében
Előadás gyakorlatokkal
Ideje: február 23. szombat, 10.00 órától egész nap
Részvételi díj: a program díjmentes
Gyere és ismerd meg tevékenységünket, hozd el gyermeked játszóházunkba, varrj textilfigurát jótékony céllal, vegyél részt kézműves-foglalkozásunkon, hallgass előadást filozófiáról, harcművészetről és természetvédelemről, és este beszélgess egy jót egészségünk megőrzéséről!

Programjaink:
• Mesedélelőtt – Vízi Péter és Vízi Pál
• Szimbólumfestő kézműves workshop
• Játékvarrás egy mosolyért
• Tamo harcművészeti műhely
• Egészség és megelőzés – beszélgetés

Részletekért látogass el honlapunkra!

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Gondolatok és érzelmek – FILO-Teaház
Előadás és beszélgetés üdítő teák mellett

Ideje: február 15. péntek, 19.00
Részvételi díj: a program díjtalan
Giordano Bruno halálának 419. évfordulója egy a számos év közül, amikor mindannyian újra és újra döntünk, melyik emberi részünket hogyan építjük, szépítjük, tisztítjuk. Hiszen ha nem teszünk így, hiába is a "szellem szabadsága" – mintha nem tudna emelkedni, nézőpontot váltani... majd tenni valami jót.
Idén maga a polihisztor lesz a példánk, aki sok más filozófussal egyetemben, életveszélyben élte életét. Veszélyben, de összhangban sok ősi tanítással, lelkiismeretével és eközben maradandó életművet hagyott a világra.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

FILO-Filmklub: Human
Filmnézés beszélgetéssel a szellem és gondolat szabadságának napján

Ideje: február 16. szombat, 16.00
Játékidő: 134 perc
Részvételi díj: a program díjtalan
Mondd el a sorsod, megmondom, kik vagyunk! Yann Arthus-Bertrand, az Otthonunk és a Földünk a magasból megalkotója, francia fotográfus, humanista 2015-ben olyan filmmel állt elő, amely a világ legkülönbözőbb pontjain kutatja azt, ami mindenütt közös: az ott élő embert. Human (Ember) című alkotását országszerte műsorára tűzi az Új Akropolisz Filozófiai Iskola filmklubja, ahol a vásznon elhangzó sorsokat, kérdéseket és elgondolkodtató válaszokat együtt is átbeszéljük.

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
Ferencesek utcája 24.

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Ji King - A változások könyve
Workshop

Ideje: február 9. szombat, 9.00–17.00
A kurzus díja: 5000 Ft
Kedvezménnyel: diákoknak 3500 Ft
Szeretnéd jobban érteni a Sors törvényeit és a saját életedet? Szeretnéd előre látni, vagy legalábbis sejteni a közelgő sorseseményeket? Jó lenne, ha valaki figyelmeztetne a lehetséges tévedésekre, hibákra, vagy biztatást kapnál egy-egy nehezebb vállalkozás kezdetén?
A Ji King ősi, bevált módszer arra, hogy kezünkbe vegyük életünk hajójának irányítását, hogy felismerjük lehetőségeinket és a próbákat. Ezzel a workshoppal az a célunk, hogy az első lépéseket segítsük ezen az úton, megosztva veled sok év közös kutatásának és gyakorlatának tapasztalatát.

Szabadság, szerelem – Erósz szerepe a lélek megszabadulásában
Ideje: február 15. péntek, 20.00–22.00
Részvételi díj: a program díjtalan
A szellem és gondolat szabadságának napja alkalmából most a Lélek megszabadulásával kapcsolatos platonikus tanításokat foglaljuk össze. Forrásul Platón, Plótinosz, Arisztotelész és Giordano Bruno etikai és misztikus tanításait vettük alapul.
"Szóma széma", azaz a test börtön, a Lélek börtöne - tanítja Platón. De hogyan lehet megszabadítani börtönéből még életünkben, milyen szerepet játszik ebben a nevelés, az erkölcs és milyet a plátói szerelem? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
A program végén a döntés felelősségét kiemelő "sorsválasztó" játékot játszunk, Platón Ér mítosza alapján.

Hétpróba meseház
Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek
Ideje: február 24. vasárnap, 10.00–12.00
Részvételi díj: a program díjtalan
Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek. Meseház közben az érdeklődő szülőkkel kézműves ajándékokat készítünk egy gyermekotthonnak. Regisztrációhoz ugyan nem kötött, de kérünk, hogy jelezd, ha már tudod, hogy jössz (szfvar[kukac]ujakropolisz.hu). Részletekért látogass el honlapunkra!

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


A finomított cukor (kristálycukor)

cukor.jpgA modern táplálkozástudomány alapvetően mennyiségi szemléletű. Nem veszi figyelembe az elfogyasztott ételek minőségét. Ha megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagot és vitamint viszünk be a szervezetünkbe, az eredmény elméletileg egészség lesz, gyakorlatilag azonban valami egészen más.

Mivel mennyiségi szemléletünk van, a klasszikus kérdés például az, hány mg C-vitaminra van szükségünk naponta, és nem az, hogy az elfogyasztott vitamin milyen minőségű, mennyire élő legyen.

Ugyanebben a szemléletben folyik a kalória lázas számolgatása. Egy cukorbetegnek pl. az elfogyasztandó napi kalória- és szénhidrátmennyiséget írják elő, az étel minősége itt is – mint szinte mindenhol – háttérbe szorul.

Természetesen minden alapanyagból létezik a szervezet működéséhez szükséges minimális mennyiség, de a mai táplálkozástudomány megreked ennél a mennyiségi kérdésnél, az ételek kalóriatartalmánál, és semmi mást nem vesz figyelembe.

A kalóriatartalom egyébként azt jelenti, hogy az adott élelmiszert a szervezetben „elégetve” mennyi kalória hőt tudunk fejleszteni. Magyarul a magas kalóriatartalom arra utal, hogy ez az étel jó tüzelőanyagként, fűtőanyagként hasznosítható.

A szervezet ennél jóval intelligensebb, hiszen meg tudja különböztetni az építőanyagnak szánt anyagot az elégetendőtől, és ennek a szétválasztása már a gyomorban elkezdődik. A folyamat nagyon leegyszerűsítve: az elégetendő, silányabb táplálék halad tovább a belek felé, az élettel teli anyagokból pedig szervezetünk vért állít elő, ami táplálja, élteti szöveteinket.

[Tovább…]
Fotó: Marcus Santos
Dr. Németh István

montázs_ele_1902.jpg
Ép testben, ép ésszel építkezz!

vadkan - a föld disznó éve2.jpgA kínai asztrológia szerint nemcsak 12 állatövi jegy, hanem öt elem – fa, tűz, föld, fém és víz – is folyamatosan kifejti hatását, az egyes elemek pedig kétévente váltják egymást (egy jang és egy jin időszak múltán). Legutóbb tehát 60 esztendeje telt el a „föld disznó” éve, és ezután újabb 60 évet kell majd várni rá, így érdemes megragadni a lehetőségeket, amelyeket magával hoz. Annál is inkább, mivel évünk a 36. a jelenleg futó ciklusban, amely tehát már a második felében jár, amikor egyre inkább a belső eredmények válnak fontossá.

Képzelj el egy hatalmas fát, amely síkvidéken áll

Azt, hogy a jin föld disznó éve milyen tevékenységeket támogat, asztrológusok egy olyan fa képével ábrázolják, amely egyedül áll egy tájon, de túlél és gyümölcsözik. A fa elvégzi a dolgát – nem is tehet mást –, és közben madarak fészkelhetnek rajta vagy kis állatok odúja lehet, a koronája árnyékot adhat, zöldje táplálék. Mindeközben nem hullajt el semmit, amiből a föld ne tudna energiát nyerni. Ha ehhez a nemes növényhez hasonlatos működést tudunk az évben minél gyakrabban és minél tovább követni, akkor egyre eredményesebbek lehetünk. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha a föld mélyét szimbolikusan az ember belső világával azonosítjuk, akkor látható, hogy ahogy a fa is gyökereivel szívja fel az őt tápláló vizet, idén elsősorban nekünk is belső értékeinkre kell támaszkodnunk. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne másokkal együttműködni vagy tanácsot kérnünk barátainktól, kollégánktól, de idén különösen nem számíthatunk hatékony működésre, ha azt várjuk, mások oldják meg a gondjainkat. Akkor is tartanunk kell ehhez magunkat, ha úgy érezzük, tehetetlenség vesz erőt rajtunk a körülmények összejátszása miatt – ne feledjük, hogy a fa is túlél, bármilyen vihar vagy fagy pusztítja a tájat. Ha bölcsen vizsgáljuk életünket, látni fogjuk, mi az, amin változtatni tudunk, és mi az, amit el kell engednünk vagy meg kell tanulnunk együtt élni vele.

[Tovább…]
Fotó: vlod007
Wágner Mária – Bujáki Márton


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgA filozófia világnapja (Ausztrália)

A filozófia világnapja az ausztráliai Új Akropolisz egyik legjelentősebb eseménye. A tiszteletadáson a szervezők és a résztvevők felidézték Tabrizi Shams és Rúmi találkozását, és olyan ideákat jártak körül, mint a mester és a tanítvány közötti kapcsolat – amelyet sok idealista filozófus taglal, többek között Platón is –, illetve az önmegvalósítás és a filozófiai alapigazságok vagy archetípusok felé vezető út. A Toranj, a melbourne-i székhelyű iráni trió Shams és Rúmi varázslatos világába repítette a közönséget.

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgAz év első napkeltéje: japán hagyomány (Yokohama, Japán)

Január 1-jén a yokohamai Új Akropolisz tagjai felkerekedtek, hogy 2019 első napkeltéjét az osambashi kikötőben csodálják meg. A japán kulturális hagyomány szerint ezen a napon több ezer ember indul el kora reggel magasan fekvő helyekre, és együtt várják, hogy az új évben először keljen fel a Nap.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_önk.jpgKreatív délutána közösségi központban (Pozsony, Szlovákia)

A pozsonyi Új Akropolisz önkéntesei gyermekeknek és anyukáiknak tartottak kreatív foglalkozást a válságos helyzetű családok közösségi központjában. A gyermekek nagy örömmel és hálával fogadták az ajándékokat, amelyeket az Új Akropolisz filozófiai iskola tagjai készítettek egész évben. A délutáni programokon a résztvevők különböző szövet-, papír- és fafeldolgozási technikákat sajátíthattak el.

Fotók: Nueva Acrópolis
További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.

 

Ajánló

vedd kezedbe_2019_Eg.pngVedd kezedbe az életed
Gyakorlati filozófiakurzus országszerte


A tanfolyam tizenkét témája során próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát. Az egyes témákhoz a test, az energia, az érzelmek és a gondolatvilág megismerését segítő gyakorlatok is kapcsolódnak, hogy a frissen szerzett ismereteidet alkalmazhasd is. Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

A program részleteit lásd itt.

 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehiratujakropoliszdothu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2019

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.