2018. június | Amit szeretünk és amitől félünk

fejléc.jpg
 


 
Vedd kezedbe az életed!
Kattanj rá a filozófiára!


Filozófiai kurzus plakát
 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Játékvarrás egy mosolyért
Szociális akció
Kezdete: 2018. június 10. vasárnap, 15.00
Részvételi díj: a program díjtalan

Ezen a délutánon a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis gyógyulóinak varrunk vidám, színes zsákokat az infúziós palackokra. Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei szeretettel várnak minden csatlakozni vágyót életkortól, kézügyességtől függetlenül.
Mit hozz magaddal? Minden eszközt, alapanyagot adunk, de ha a kedvenc varrókészleteddel, ollóddal szeretsz dolgozni, hozd magaddal nyugodtan.
Kell-e előre jelentkezni? A programon a részvétel ingyenes, nincsen regisztrációhoz kötve, de megkönnyíti az anyag- és eszközigény tervezését, ha részvételi szándékodat előre jelzed az onkentes[kukac]ujakropolisz.hu email címen, ahová felmerülő kérdéseidet is megírhatod nekünk.

További budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

FILO-filmklub: Az ember, aki fákat ültetett
Filmvetítés beszélgetéssel
Kezdete: 2018. június 14. csütörtök, 18.00
Részvételi díj: 800 Ft
Kedvezménnyel: 500 Ft

Volt egyszer egy ember, aki miután elvégezte megszokott teendőit, mindennap kiválogatott száz egészséges makkot, és másnap gondosan elültette őket. Aztán évek múlva fák sarjadtak a kietlen tájon, és az emberek nem értették, honnan kerültek oda. Majd újabb évek teltek el, és valóságos vadon keletkezett a magoncok helyén. Még néhány év, és az egykor sivár tájat benépesítette az élet.
Mennyit ér egyetlen ember kitartó munkája? Megváltoztathatjuk-e környezetünket vagy a világot? A harmincperces, Jean Giono elbeszélése nyomán készült animációs film inspiráló példa a jó szándék és a kitartás erejéről, és bátorítás, hogy mi is megkeressük magunkban az erőt és a célt, hogy „faültetőkké”, „hétköznapi hősökké” váljunk.
A filmnézést beszélgetés követi.

További győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Filo-Filmklub: HUMAN (Az ember)
Filmvetítés beszélgetéssel
Kezdete: 2018. június 8. péntek, 18.00
Részvételi díj: a program díjtalan

Yann Arthus-Bertrand, francia fotográfus, humanista 2015-ben egy olyan filmmel állt elő, amely a világ legkülönbözőbb pontjain kutatja azt, ami mindenütt közös: az ott élő embert.
A rendező és csapata 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést.
És az emberek meséltek. Boldogságról, fájdalomról, győzelemről, félelemről, életről és halálról.

További székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Amit szeretünk és amitől félünk

Egy régi tanítás – amely filozófiai, így egyben ezoterikus is – arról szól, hogy előbb vagy utóbb mindenki szembetalálkozik az életében azzal, amit szeret és azzal, amitől fél.

Vajon előre meghatározott keretekről, az elkerülhetetlen jövőről lenne szó? Nem, ez egy mély tanítás, egy olyan bölcsesség gyümölcse, amely korántsem vesztette aktualitását. Rávilágít a lelkivilágunk erejére: az érzelem, a szeretet és a félelem, amelyet átélünk, képes mozgatni az akarat rejtett szálait, tudja irányítani a gondolatokat és elvezetni a tettekig.


arnyjatek-felelem.jpgÉs még valamire felhívja a figyelmünket: mindenki temérdek vággyal, szép reménnyel, törekvéssel éli az életét, de emellett többé-kevésbé rejtetten mindenki hordoz magában valamennyi félelmet is.

Ma ugyan felkapott dolog nem félni semmitől, vagy azt állítani, hogy nincs is mitől félnünk, mégis épp a félelem visz rá, hogy kérkedjünk a nekünk tetsző célkitűzésekkel, és hogy még említés szintjén is kerüljük a félelmeinket.

Semmitől sem félni a szorongó, nem tudatos emberre jellemző veszélyes szélsőség. És hogy nincs is mitől félnünk? Ez ugyanúgy a tudatosság hiányára vezethető vissza. Aki azonban mindenfélétől fél, kishitű, erőtlen, már-már gyáva is.

Meg kell találni a jó arányt, a belső bátorságot, amely olyannak mutatja a dolgokat, amilyenek, és megfelelő értéket tulajdonít nekik.

[Tovább…]
 
Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke

montázs_18-június.jpg
A nehézségekről és a próbákról

„A nehézség leküzdéséhez kell egy kis idő, a lehetetlenhez valamivel több.”
(Hioszi Tatiosz)

„Addig kezdj hozzá a nehéz dolgokhoz, amíg könnyűek.”
(Lao-ce)

„Egy dolog tart vissza sok embert az előmeneteltől és a buzgó javulástól: hogy irtózik a nehézségtől, vagyis a harc fáradalmaitól. Márpedig azok haladnak előre a többiek fölött az erényekben, akik, minél nehezebb és ellentétesebb valami, annál férfiasabban törekszenek legyőzni.”
(Kempis Tamás)


amit szeretünk és amitől félünk 1.jpg„Nagyon nehéz elindulni az embernek a maga módján, hogyha mások várnak rá, hogy nahát, mi lesz.”
(Feldmár András)

„Sokkal építőbb lenne, ha az emberek megpróbálnák megérteni állítólagos ellenségeiket. Megbocsátani sokkal hasznosabb, mint felkapni egy követ és hozzájuk vágni. Még hasznosabb megbocsátani, ha dühöd csillapíthatatlan. Élni a lehetőséggel, hogy a rossz helyett magunknak és másoknak is jót tegyünk, ez a legnagyobb megpróbáltatás.”
(Tendzin Gjaco)

[Tovább…]

[További idézetválogatások]


Házunk táján
 

Fekete vagy fehér testvériség? –
Előadás és séta

Világszépek – mesefoglalkozás

fekete vagy fehér testvériség.jpg

mesekör.JPG

Akik részt vettek az Új Akropolisz Filozófiai Iskola szervezte előadással egybekötött sétán, lépten-nyomon rácsodálkozhattak arra, hogy Budapest belvárosában megannyi szabadkőműves emlékre, szabadkőművesekről elnevezett utcára és térre, a társaság tagjai emelte épületre bukkanhatunk.
Tovább
Az Új Akropolisz Meseköre rendhagyó mesedélutánra készülődött 2018. május 12-én: szép tavaszi időben bízva ezúttal az egyesület Rigó utcai központjának belső udvarát változtatták át Meseországgá. A birodalmat egy futó zápor miatt ugyan gyorsan ki kellett terjeszteni az épületre is, de némi átszervezés után ezúttal is hangulatos játék és mesélés kerekedett.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filozofia.jpgA filozófia és az atomfizika kapcsolata (Oroszország)

Oroszországban az Új Akropolisz filozófiai fesztiválját idén egy a buddhizmus és a modern fizika kapcsolatáról szóló előadás nyitotta meg. Úgy tűnhet, a két tudásterület között nincs semmilyen kapcsolat, azonban a filozófia útjának követése a tudományos felfedezésekre is fogékonnyá tehet. Ahogy Maxim Zakharov orosz tudós elmondta az előadáson, az azonos részecskék egyik tulajdonsága például, hogy bár megtartják „individuum” jellegüket, egyetlen tulajdonságukban sem különböznek a többi részecskétől. A buddhizmus hasonlót tanít az emberről: bár mi is egyediek vagyunk, lényegi tulajdonságainkban, pl. a boldogság örök keresésében mit sem különbözünk egymástól.

 

K
u
l
t
ú
r
a

news_kultura.jpgA párkapcsolatok alkímiája (Toulouse, Franciaország)

Laura Winckler számos érdeklődőt vonzó előadást tartott Carl Gustav Jung 20. századi amerikai pszichológus elméleteiről. A franciaországi Új Akropolisz előadója elmondta, miként mutat rá Jung, hogy egy ideális társ az ember belső fejlődésének katalizátora. A pszichológus szerint ennek titka a férfi és a női psziché összehangolása oly módon, hogy mindkét fél azt kutatja, hogyan képes saját működését és erejét kiegészíteni a másik nem adottságaival. Laura Winckler szerint egy ilyen, mindkét fél folytatta kutatás olyanná teszi a társas kapcsolatot, akár egy jól olajozott óraszerkezet. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a belső fejlődés egy életen át tart, így a jól működő párkapcsolatban a társaknak lehetősége van felfedezni a szerelem teljes spektrumát és egy múlhatatlan szövetség gyönyörű művészetét.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onkentes.jpgAdomány az SOS Gyermekfalvaknak (Nicaragua)

A nicaraguai Új Akropolisz helyi vállalatok és támogatóik segítségével jótékonysági akciót szervezett, amelyen 1700 dollár értékben gyűjtöttek élelmiszereket, ivóvizet és tisztasági felszerelést az SOS Gyermekfalvaknak.
A helyi közösségek, családok és a kormány támogatásával több mint 44 éve működő SOS Gyermekfalvak közel hatezer gyermeknek és családnak nyújtanak segítséget Nicaragua szerte, többek között Managua, León, Juigalpa, Jinotega, Estelí városában.

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 

Ajánló

Filo-Filmklub: HUMAN (Az ember)
filmvetítés beszélgetéssel


Yann Arthus-Bertrand, francia fotográfus, humanista 2015-ben egy olyan filmmel állt elő, amely a világ legkülönbözőbb pontjain kutatja azt, ami mindenütt közös: az ott élő embert.

A rendező és csapata 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést.

És az emberek meséltek. Boldogságról, fájdalomról, győzelemről, félelemről, életről és halálról.

 A nézőnek átjön, hogy amit lát, az a hús-vér valóság, és úgy érezheti, mintha maga is ott ülne az operatőrrel, és bensőséges légkörben hallgathatná az élettörténeteket.

A fókuszban a nehézségekkel találkozó humánum áll, aki a miérteket és lehetőség szerint a megoldásokat is keresi. Különbözőképpen és eltérő eredménnyel.

A film megannyi autentikus közegbe kalauzol el Földünkön, ahová a legtöbben talán soha nem jutnánk el; nem láthatnánk az élet jelenségeit a légifotók varázslatos nézőpontjából, és nem nyernénk bepillantást a tőlünk távoli helyen élők lelkébe sem.

A Human – Arthus-Bertrand meglátása szerint – olyan film, amelyet mindenkinek látnia kell.

A több mint két órás filmet két részletben vetítjük, rövid szünettel. A vetítés után beszélgetésre invitáljuk a közönséget a film kapcsán felmerülő kérdésekről, gondolatokról.

 

 

Tovább…

Nyomtatható formátum letöltése
A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehiratujakropoliszdothu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2018

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.