Amit szeretünk és amitől félünk

arnyjatek-felelem.jpg
...mindenki hordoz magában valamennyi félelmet...*

Egy régi tanítás – amely filozófiai, így egyben ezoterikus is – arról szól, hogy előbb vagy utóbb mindenki szembetalálkozik az életében azzal, amit szeret és azzal, amitől fél.

Vajon előre meghatározott keretekről, az elkerülhetetlen jövőről lenne szó? Nem, ez egy mély tanítás, egy olyan bölcsesség gyümölcse, amely korántsem vesztette aktualitását. Rávilágít a lelkivilágunk erejére: az érzelem, a szeretet és a félelem, amelyet átélünk, képes mozgatni az akarat rejtett szálait, tudja irányítani a gondolatokat és elvezetni a tettekig.

És még valamire felhívja a figyelmünket: mindenki temérdek vággyal, szép reménnyel, törekvéssel éli az életét, de emellett többé-kevésbé rejtetten mindenki hordoz magában valamennyi félelmet is.

Ma ugyan felkapott dolog nem félni semmitől, vagy azt állítani, hogy nincs is mitől félnünk, mégis épp a félelem visz rá, hogy kérkedjünk a nekünk tetsző célkitűzésekkel, és hogy még említés szintjén is kerüljük a félelmeinket.

Semmitől sem félni a szorongó, nem tudatos emberre jellemző veszélyes szélsőség. És hogy nincs is mitől félnünk? Ez ugyanúgy a tudatosság hiányára vezethető vissza. Aki azonban mindenfélétől fél, kishitű, erőtlen, már-már gyáva is.
 

fiatalok-fuggohidon.jpg
Meg kell találni a jó arányt, a belső bátorságot...**

Meg kell találni a jó arányt, a belső bátorságot, amely olyannak mutatja a dolgokat, amilyenek, és megfelelő értéket tulajdonít nekik. Aki bátor, tudja, mitől féljen és mit kerüljön, illetve mit szeressen és támogasson.

Összefoglalva, mindenki szeret valamit, mindenki fél valamitől, és éppen ez hívja életre egyiket is, másikat is.

Jó volna, ha a félelmet felváltaná az elővigyázatosság mindazzal szemben, amitől érdemes távol tartanunk magunkat, és jó volna, ha távol akarnánk maradni azoktól a veszélyektől, amelyeket képesek vagyunk bölcsen előre látni.

Jó volna, ha a szeretet egyre nemesebb célokra irányulna, hogy gyökerestül kiirthassa bajaink zömét, amelyek jelenleg megkeserítik életünket, és végül elhódítaná az összes, félelmek bitorolta teret.

Minél jobban tudunk szeretni, annál kevesebb félnivalónk marad.


Köszönet a képekért:
*stuart anthony
**Junior-10