2018. december | A szimbolikus nyelv és az olvasás

  201812 elehír fejléc.jpg
   


   
  Vedd kezedbe az életed!
  Kattanj rá a filozófiára!


  Filozófiai kurzus plakát
   
   
  BUDAPEST

  Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

  Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

  Budapesti programjaink

   
  EGER

  Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

  Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

  Egri programjaink

   
  GYŐR

  FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

  Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

  Győri programjaink

   
  PÉCS

  Az Új Akropolisz pécsi központja,
  Ferencesek utcája 24.

  Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

  Pécsi programjaink

   
  SZEGED

  Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

  Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

  Szegedi programjaink

   
  SZÉKESFEHÉRVÁR

  Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

  Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

  Székesfehérvári programjaink

   

  E havi számunkban:


  A szimbolikus nyelv

  szimbolikus nyelv.jpgTöbb évszázaddal azelőtt, hogy a tömegtájékoztatás közismertté tette volna a pszichoanalízis felvetéseit, a bölcsek már tudták, hogy az emberek szimbólumokon keresztül fejezik ki magukat, és hogy a viselkedésük mögött sokkal mélyebb tartalmak húzódnak meg, mint ahogy az elsőre látszik.

  És ha ebben nincs is semmi újdonság, az azonban üdvös újítás lenne, ha igyekeznénk megragadni a szimbólumok jelentését, mivel ezek többé-kevésbé mindannyiunkra hatással vannak.

  Manapság az élet nehézségei egyre inkább ránk kényszerítenek egyfajta „szimbolikus nyelvet”. A magánytól és a meg nem értettségtől való félelem arra késztet bennünket, hogy elrejtsük vagy legalábbis kellőképpen álcázzuk a legszebb érzelmeink és gondolataink többségét. Tehát megvan bennünk a képesség, hogy megfejtsük ezt a fajta kifejezésmódot, amelyet akár új nyelvnek is tekinthetünk.

  Mint a történelem során már annyiszor, az emberek ma a jelent percről percre próbálják élni, vitatják a múlt meghatározó szerepét és elhatárolódnak a jövőtől. A múlt mint szimbolikus tett elfeledése több mindenre utalhat: a tudatlanságtól kezdve egészen a rossz vágányra terelődött újító hajlamig; a múlttal való összehasonlítás félelmétől kezdve addig a félszig, hogy a korunk nem ér fel hozzá. A múlt kitörlése tehát a legjobb módszere annak, hogy felértékeljük azt a kevéske valamit, amit a jelenben teszünk.


  [Tovább…]
  Fotó: Hartwig HKD
  Delia Steinberg Guzmán
  Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke

  eledec - montázs.jpg
  Azt mondták... az olvasásról
   

  eledec - olvasás.jpg„Jó írás olvasása közben megáll körülötted a világ.”
  (Polgár Ernő)

  „Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, kik e műveket írták, beszédbe ereszkednénk, mégpedig válogatott beszédbe, mert csak legjobb gondolataikat közlik velünk.”
  (René Descartes)

  „Boldogok, akiknek a füle meghallja a holtak beszédét.”
  (Leonardo da Vinci)

  „Ha a szíved szemével olvasol, a sorok és oldalak statikus igazságai intelligens lényekké válnak, és melléd szegődnek, hogy mindig segítségedre legyenek, ha szükséged van rájuk.”
  (Delia Steinberg Guzmán)  [Tovább…]
  Fotó: Alex Naanou
   


  Új Akropolisz a világban

  F
  i
  l
  o
  z
  ó
  f
  i
  a

  news_filo.jpgAz ember méltóságáról (Zágráb, Horvátország)

  Az Új Akropolisz Zágrábban a filozófia világnapját „Az ember méltósága” című előadással ünnepelte meg. Ennek alapgondolatát a 70 éve megalkotott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata adta, amelynek első cikkében ez áll: „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymás iránt testvéri szellemmel kell hogy viseltessenek.”
  Az előadó kiemelte, hogy méltóságunk forrása elsősorban bennünk rejlik, függetlenül körülményeinktől és a mai világ sajátosságaitól. Azokból a belső értékekből fakadhat, amelyeket megszereztünk és amelyekhez igyekszünk hűnek lenni mindennapjainkban.

   

  K
  u
  l
  t
  ú
  r
  a

  news_kult.jpgElőadássorozat az emberi és olimpiai értékekről (Criciúma/SC, Brazília)

  Az Új Akropolisz Criciúmában az emberi és olimpiai értékekről tartott előadásokat diákoknak. A sorozattal Pierre de Coubertin előtt tisztelgett, aki a tizenkilencedik században az Olimpiai Játékok ősi hagyományát átmentette a modern korba.
  A mítoszokon és a klasszikus történeteken keresztül a diákok ahhoz kaphattak támpontot, hogyan győzhetik le félelmeiket, és miként ébreszthetik fel érdeklődésüket az emberi elveken és értékeken alapuló belső fejlődés iránt.
  Az előadások azt a Pierre de Coubertin továbbadta ókori görög elképzelést is bemutatták, hogy milyennek kell lennie egy igazi olimpiai sportolónak: példát kell mutatnia az önfejlesztés, a tehetetlenségen aratott győzelem és mindenekelőtt a határozott etikai és erkölcsi értékek terén, hogy ezáltal az egész társadalom segítségére lehessen.

   

  Ö
  n
  k
  é
  n
  t
  e
  s
  s
  é
  g

  news_onk.jpgFalfestményeken a természet tanítása (Alajuela, Costa Rica)

  Az Új Akropolisz alajuelai központjában a köztéri művészetet hívta segítségül a természet tanításának bemutatására. Az önkéntesek úgy vélik, a falfestménykiváló kommunikációs eszköz, amely olyan értékekre irányíthatja rá a figyelmünket, mint például a szeretet és a természetvédelem. Ezek segítségével megtanulhatjuk azt is, hogyan vegyük észre azokat az élet kínálta apró, mégis nagyszerű részleteket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogok lehessünk. Az Új Akropolisz tagjai Van Gogh vallomását választották mottójukul: „Ha igazán szereted a természetet, mindenütt megtalálod a szépséget.”

  Fotók: Nueva Acrópolis
  További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.

   

   

  A korábbi számok között itt böngészhetsz.
  Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

  „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2018

  Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.