2018. december | A szimbolikus nyelv és az olvasás

201812 elehír fejléc.jpg
 


 
Vedd kezedbe az életed!
Kattanj rá a filozófiára!


Filozófiai kurzus plakát
 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
Ferencesek utcája 24.

Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Januári programjaink nyomon követéséhez látogass el honlapunkra!

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


A szimbolikus nyelv

szimbolikus nyelv.jpgTöbb évszázaddal azelőtt, hogy a tömegtájékoztatás közismertté tette volna a pszichoanalízis felvetéseit, a bölcsek már tudták, hogy az emberek szimbólumokon keresztül fejezik ki magukat, és hogy a viselkedésük mögött sokkal mélyebb tartalmak húzódnak meg, mint ahogy az elsőre látszik.

És ha ebben nincs is semmi újdonság, az azonban üdvös újítás lenne, ha igyekeznénk megragadni a szimbólumok jelentését, mivel ezek többé-kevésbé mindannyiunkra hatással vannak.

Manapság az élet nehézségei egyre inkább ránk kényszerítenek egyfajta „szimbolikus nyelvet”. A magánytól és a meg nem értettségtől való félelem arra késztet bennünket, hogy elrejtsük vagy legalábbis kellőképpen álcázzuk a legszebb érzelmeink és gondolataink többségét. Tehát megvan bennünk a képesség, hogy megfejtsük ezt a fajta kifejezésmódot, amelyet akár új nyelvnek is tekinthetünk.

Mint a történelem során már annyiszor, az emberek ma a jelent percről percre próbálják élni, vitatják a múlt meghatározó szerepét és elhatárolódnak a jövőtől. A múlt mint szimbolikus tett elfeledése több mindenre utalhat: a tudatlanságtól kezdve egészen a rossz vágányra terelődött újító hajlamig; a múlttal való összehasonlítás félelmétől kezdve addig a félszig, hogy a korunk nem ér fel hozzá. A múlt kitörlése tehát a legjobb módszere annak, hogy felértékeljük azt a kevéske valamit, amit a jelenben teszünk.


[Tovább…]
Fotó: Hartwig HKD
Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke

eledec - montázs.jpg
Azt mondták... az olvasásról
 

eledec - olvasás.jpg„Jó írás olvasása közben megáll körülötted a világ.”
(Polgár Ernő)

„Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, kik e műveket írták, beszédbe ereszkednénk, mégpedig válogatott beszédbe, mert csak legjobb gondolataikat közlik velünk.”
(René Descartes)

„Boldogok, akiknek a füle meghallja a holtak beszédét.”
(Leonardo da Vinci)

„Ha a szíved szemével olvasol, a sorok és oldalak statikus igazságai intelligens lényekké válnak, és melléd szegődnek, hogy mindig segítségedre legyenek, ha szükséged van rájuk.”
(Delia Steinberg Guzmán)



[Tovább…]
Fotó: Alex Naanou
 


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgAz ember méltóságáról (Zágráb, Horvátország)

Az Új Akropolisz Zágrábban a filozófia világnapját „Az ember méltósága” című előadással ünnepelte meg. Ennek alapgondolatát a 70 éve megalkotott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata adta, amelynek első cikkében ez áll: „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymás iránt testvéri szellemmel kell hogy viseltessenek.”
Az előadó kiemelte, hogy méltóságunk forrása elsősorban bennünk rejlik, függetlenül körülményeinktől és a mai világ sajátosságaitól. Azokból a belső értékekből fakadhat, amelyeket megszereztünk és amelyekhez igyekszünk hűnek lenni mindennapjainkban.

 

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgElőadássorozat az emberi és olimpiai értékekről (Criciúma/SC, Brazília)

Az Új Akropolisz Criciúmában az emberi és olimpiai értékekről tartott előadásokat diákoknak. A sorozattal Pierre de Coubertin előtt tisztelgett, aki a tizenkilencedik században az Olimpiai Játékok ősi hagyományát átmentette a modern korba.
A mítoszokon és a klasszikus történeteken keresztül a diákok ahhoz kaphattak támpontot, hogyan győzhetik le félelmeiket, és miként ébreszthetik fel érdeklődésüket az emberi elveken és értékeken alapuló belső fejlődés iránt.
Az előadások azt a Pierre de Coubertin továbbadta ókori görög elképzelést is bemutatták, hogy milyennek kell lennie egy igazi olimpiai sportolónak: példát kell mutatnia az önfejlesztés, a tehetetlenségen aratott győzelem és mindenekelőtt a határozott etikai és erkölcsi értékek terén, hogy ezáltal az egész társadalom segítségére lehessen.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgFalfestményeken a természet tanítása (Alajuela, Costa Rica)

Az Új Akropolisz alajuelai központjában a köztéri művészetet hívta segítségül a természet tanításának bemutatására. Az önkéntesek úgy vélik, a falfestménykiváló kommunikációs eszköz, amely olyan értékekre irányíthatja rá a figyelmünket, mint például a szeretet és a természetvédelem. Ezek segítségével megtanulhatjuk azt is, hogyan vegyük észre azokat az élet kínálta apró, mégis nagyszerű részleteket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogok lehessünk. Az Új Akropolisz tagjai Van Gogh vallomását választották mottójukul: „Ha igazán szereted a természetet, mindenütt megtalálod a szépséget.”

Fotók: Nueva Acrópolis
További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.

 

 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2018

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.