2016. február – Harmóniateremtő hősök

 


 
Ha Te változol, minden változik
Kattanj rá a filozófiára!

SZÉKESFEHÉRVÁR
2016. február 1. hétfő, 18.30
További időpontok: febr. 8., 15.

PÉCS
2016. február 2. kedd, 19.30
További időpont: febr. 9. kedd, 18.30

BUDAPEST
2016. február 9. kedd, 18.30
További időpontok: febr. 16., 23.

2016. február 15. hétfő, 18.30
További időpontok: febr. 22., 29.

EGER
2016. február 24. szerda, 18.30
További időpontok: márc. 2., 9.

Filozófiai kurzus plakát
 
 
Kiemelt programunk
A szellem és gondolat szabadságának napja

BUDAPEST Főnix Kultúrműhely
Giordano Bruno nézetei az erényekről és a szerelemről
2016. február 17. szerda, 18.00

EGER
A szellem és gondolat szabadságának napja
2016. február 17. szerda, 18.30

GYŐR
A szellem és gondolat szabadságának napja
2016. február 17. szerda, 18.00

SZEGED
Emlékezetművészet
2016. február 17. szerda, 18.30
 
 
BUDAPEST – Főnix Kultúrműhely
Budapest VIII., Rigó u. 6–8.

Női archetípusok a filmvásznon:
Coco Chanel

2016. február 13. szombat, 16.00

Giordano Bruno nézetei az erényekről és a szerelemről
2016. február 17. szerda, 18.30

Titkokat rejtő városfalak –
Városnéző séta a régi Pesten

2016. február 28. vasárnap, 14.00

További budapesti programjaink
 
 
BUDAPEST – Hunyadi Kultúrműhely

Budapest II., Margit krt. 64/b, fszt. 6.

Kis lépések az embernek
Egy lépés önmagad felé
Egy lépés mások felé
Egy lépés a harmónia felé

2016. február 6. szombat, 15.00

Mesék szárnyán a Föld körül – Újév-köszöntő a kínai császár palotájában
2016. február 14. vasárnap, 10.00

További budapesti programjaink
 

 
EGER
Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Éltető természet
„Mihaszna gyógynövények” –
a gyógynövények külső haszna

2016. február 13. szombat, 15.00
Bartakovics Béla Közösségi Ház, Knézich Károly u. 8.

A szellem és gondolat szabadságának napja
2016. február 17. szerda, 18.30

További egri programjaink
 
 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

Éltető költészet
élőzene a Filo-Pontban

2016. február 6. szombat, 18.30

A szellem és gondolat szabadságának napja
2016. február 17. szerda, 18.00

Zenekuckó – Játék a dalok szárnyán
2016. február 21. vasárnap, 10.00

Csillagok háborúja – egy modern mítosz, és ami mögötte van
2016. február 29. hétfő, 18.00
KOZI drink bár – Győr, Városház tér 3.

További győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Amikor az elme megnyugszik II.
2016. február 2. kedd, 18.30

Lelki fröccs 1.
2016. február 4. csütörtök, 18.30
Szabadkikötő, Király utca 64.

Szimbólumfestés – Az ősi szimbólumok üzenete
2016. február 6. szombat, 15.00
Pécsi Kulturális Központ
Dr. Veress Endre u. 6.

További pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Szivárvány u. 3/a

Emlékezetművészet
2016. február 17. szerda, 18.30

További szegedi programjaink
 

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Ji King – A változások könyve
2016. február 13. szombat, 9.00

Időgazdálkodás szeminárium –
Vállalj felelősséget az idődért!

2016. február 20. szombat, 9.00

Hétpróba meseház – alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás
2016. február 27. szombat, 10.00

További székesfehérvári programjaink
 

 

 

Másvalaki problémája?

FigyelemDouglas Adams világhírű művében, a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényfolyamban szerepel egy különlegesen hatékony álcázó berendezés. Az MVP pajzs működési elve egyszerű: egy tárgyat nem lehet láthatatlanná tenni, sem eltakarni, de ha meggyőzzük a szemlélőt, hogy a tárgy Másvalaki Problémája (MVP), akkor egész egyszerűen nem vesz tudomást a létezéséről. A szeme látja, de az agya nem hajlandó felfogni és értelmezni a látványt, hiszen az nem rá tartozik, nem az ő dolga.

Bár az eszköz a fantázia szüleménye, a jelenség már kevésbé. Sokszor azért nem cselekszünk, azért nem nyújtunk segítséget egymásnak, mert abban bízunk, hogy ha kivárunk, valaki más megoldja a problémát. Rohanunk a következő találkozóra, lekötnek a saját gondolataink, és úgy egyáltalán: megvan a magunk baja. Ez éppúgy igaz lehet bagatell kérdésekben, például hogy ki mosogasson el az irodában, és az olyan jelentősekben is, mikor emberek tucatjai sétálnak tovább egy utcán összeeső ember mellett.

Az ember azonban kettős lény. A kényelemszerető, sodródó rész mellett mindenkiben ott él a hős is. A hős, aki hajlandó áldozatot hozni, hogy jobbítson magán és az őt körülvevő világon. Ez az áldozat néha csak egy kis kényelmetlenség, mint amikor úti célunkkal ellentétes irányba is elfuvarozunk valakit a szakadó esőben. Néha viszont félelmeinket, bizonytalanságunkat, önzésünket kell legyőznünk, hogy odalépjünk ahhoz, akinek szüksége van a segítségünkre. De mi miatt vállaljuk magunkra az ilyesmit, mitől lesz már nemcsak más baja, hanem a mi ügyünk is? Hogyan válunk a sors passzív szemlélőjéből aktív alakítójává?

Valójában amikor kilátunk a saját nehézségeink körül forgó gondolatainkból, bőven sorakoznak a cselekvés mellett szóló érvek: a jó lelkiismeret, a támogatóbb környezet megteremtése, az együttérzés, az „egy csónakban evezünk” tudata. Hiszen Marcus Aurelius filozófuscsászár szavaival szólva, ami a rajnak nem hasznos, az a méhnek sem hasznos, márpedig végső soron mind ugyanannak a Föld nevű „kaptárnak” a lakói vagyunk. Így már könnyebb áthelyezni a fókuszt a saját kis részünkről az egészre.

Az már szinte csak hab a tortán, hogy a jótettek nemcsak a mesékben nyerik el jutalmukat: a korábbi idegenek barátokká, társakká válhatnak, a cselekvés nyomán születő eredmények megerősítik az önbizalmat. Szép lassan kiderül, hogy minden önzetlen kis lépés, amit egymás felé megteszünk, egy kis lépéssel közelebb visz saját legjobb részünk felé is. Ez a jóakarat változtatja aztán a mi nehézségeinket is leküzdhetőkké, sőt új lehetőségekké.

 

A szerkesztőség
 

E havi számunkban:

 

Luke skywalker&Obi Wan Ueshiba Kis lépés...
Az ébredő belső erő Ahol Harc dúl… Harmónia terem Kis lépések az embernek…


Önkéntesek Gellérthegy-tisztítás közben



Az ébredő belső erő – avagy hősök a filmvásznon, a mítoszokban és a mindennapokban

A Star Wars sikerének titka

Luke Skywalker&Obi WanManapság már a szuperhősök is egymás ellen viaskodnak a mozivásznon: birokra kel Batman és Superman, Amerika Kapitány is súlyos ütéseket mér régi barátjára, Vasemberre, sőt, sorolhatnánk a furcsán kevert, jó-rossz hősöket is a gonosz Suicide Squad szereplőitől a perverz Deadpoolig. Ilyen palettán üdítően hathat egy olyan film, amely évtizedek óta következetesen a jó és a rossz közötti ellentétet állítja fókuszba, és mindvégig a sötét és a fényes oldal harcáról regél.
A Csillagok háborúja egyesek szerint sci-fi, mások szerint űrwestern, van, aki csak egy látványos „hálivúdi” akciófilmet lát benne, és van, akit lenyűgöznek a bölcs jedimesterek tanításai. Akárhogyan is, 1977-es megszületése óta nemcsak a filmtörténet és a filmipar, de az emberiség kultúrájának is részévé vált. Szakértők szerint sikerének egyik oka az, hogy ez a bolygórendszereken átívelő mese a mítoszoktól kölcsönzött témáival örök kérdéseket feszeget, amelyek éppúgy fontosak a réges-régi, messzi-messzi galaxisokban, mint itt és most.

A próbákban ismerszik meg az erő

Az embereket mindig is foglalkoztatta a jó és a rossz örök harca, amely ezúttal a jedik és a sithek, a közösség békéjét védelmező, az igazságot őrző jók és az önző, saját személyes érdeküket mindenki elé helyező, mindenek feletti hatalomra törő rosszak összecsapásában ölt alakot. Ahogyan lenni szokott, a rossz gyakran elharapózik, nagy erőre tesz szert, átmenetileg győztesnek tűnik, de csak hogy ezzel is próbára tegye a hőst, aki a nehézségeken felülkerekedve végül győzelmet arat. Odáig azonban – akárcsak az életben – hosszú utat kell bejárni. Tekintsük át az utazás néhány sarokkövét!
Akárcsak a mítoszok legényei, félistenei, lovagjai, a Csillagok háborújának hősei is azért kelnek útra generációról generációra, hogy segítsenek másokon. Anakin Skywalker életveszélyes fogatversenyen indul új barátai megsegítéséért, Luke Skywalker eladja hajóját, hogy Obi-Wan Kenobival tarthasson, Az ébredő erő Rey-je pedig oltalmat nyújt egy védtelen droidnak és egy különös idegennek.
A közösségért hozott önfeláldozó döntés és cselekedet azonban nem puszta kalandvágy vagy vakmerőség kérdése. Ahogy lelkiismeretük szavára hallgatva belevetik magukat a küzdelembe, rendre kiderül, hogy a legkeményebb ellenfél nem valaki más lesz, hanem saját gyengeségeik, hibáik. Amikor Anakin nem tud uralkodni haragján, egyedül támad a veszedelmes Dooku grófra, és el is veszti jobb kézfejét. Luke önfejű és türelmetlen, Rey pedig állandóan vissza akar térni szülőföldjére, amihez pusztán hiú remények fűzik. A szereplők legfőbb küzdelme tehát saját erőik és hibáik között zajlik: képesek-e a lelkükben dúló csatát megnyerni, képesek-e a gyengeségeiken felülemelkedve jól választani.
Akinek a személyes érdekei, indulatai előtérbe tolakodnak, elbukja a próbát, ahogy Anakin Skywalker szimbolikus halálával születik meg a rettegett Darth Vader is. Ám aki kitart elvei mellett, hatalmas erőt fejleszthet ki – nem hiába kutatják a legújabb SW-moziban sem égre-földre az egyetlen jediharcost, a sötét oldal csábítását leküzdő Luke-ot.

Szunnyadó erőből ébredő erő

A hősök persze – legyen szó a legkisebb királyfiról, egy héroszról vagy egy távoli galaxis lakóiról – sosincsenek egyedül, mindig akad segítségük. Az út elején sokszor egy bölcs tanító vezeti lépteiket, idővel pedig, a próbákban megedződve ők vesznek maguk mellé „padavanokat”. Így hagyományozódik tovább az örök igazságokra és a természetre (így az emberre is) vonatkozó tudás, amivel a mesterek a tanítványban szunnyadó belső erők, erények ébresztését segítik, hogy ha eljön az idő, felismerhesse kötelességét és helyesen cselekedhessen. Persze nem Anakin&Obi Wanelég a mester – legyen bár olyan bölcs, mint Obi-Wan vagy Yoda –, a padavannak is erőfeszítéseket kell tennie, és meg kell tudnia különböztetni a jót a rossztól. Luke alázatos tanítvány, Anakin viszont tanítója ellen fordul, nem érti, kritizálja őt, és ez a viszonyulás készíti elő útját a sötét oldal felé…
A mítosz jelleget erősíti az is, ahogyan kulcsszerepet kap a halállal való szembenézés, a halhatatlanság elérése. Szinte minden főszereplő megjárja a maga poklát. Anakin a szerelme elvesztésétől tart, Luke-nak az egész családját elpusztítják, és szembe kell néznie apja sötét lényével, Rey-nek pedig hátra kell hagynia a magányból való kiút utolsó mentsvárát.
Ám ha valaki önként leszáll az alvilágba, mélyebb tudással felvértezve térhet vissza. Nem hiába mondta Obi-Wan sem Darth Vadernek: „Ha most lesújtasz rám, erősebben térek vissza, mintsem el tudnád képzelni”. Az ilyen kihívással találkozó hősök túlélésének záloga, ha szívük mélyén olyan bátorság lobog, amely porrá égeti a kétségeket, hiszen – ahogy a film egyik kulcsmondatában elhangzik – „A félelem haraghoz vezet, a harag gyűlölethez, a gyűlölet erőszakhoz, az erőszak szenvedéshez”.

Bennünk élő Skywalker és Yoda

YodaDe ki ne érzett volna már haragot vagy szenvedést? Ki ne érezte volna, hogy megkísérti a könnyű, de kevésbé tisztességes út, amely látszólag akár még eredményesebb is? És kivel ne történt volna meg, hogy végül a lelkiismeretére hallgatott, és a rögösebb, de fényes utat választotta? Örökös harcban élünk. Magasztos és alantasabb részeink napi szintű jedi-sith csatát vívnak bennünk, és csak rajtunk áll, melyikük seregét támogatjuk.
Talán nincs velünk Yoda mester, de igenis akad segítségünk, ha belső erőink ébresztését tűzzük ki célul. Ahogy a halott Obi-Wan szelleme, úgy diktálja a helyes lépéseket lelkiismeretünk. Ahogy a jedik a fénykardjukat forgatják, úgy hasíthatják ketté kételyeinket a már megerősített, biztos képességeink. És foszló kétségek mentén úgy hozhatunk majd egyre gyakrabban előrevivő döntéseket mi is, ahogy Luke ellenáll a sötét oldal kísértésének. A fényes oldal győzelme – ahogyan a mítoszok hőseié – szükségszerű… a kérdés csak az, mennyi időt szánunk a csatározásra. De addig is… az Erő legyen velünk!

Rózsa Péter – Bujáki Márton
 

Játék

Kedves Olvasó!

Ebben a hónapban keresztrejtvényfejtésre hívunk. Ha beírod a sorokban szereplő hősök nevét, illetve a róluk szóló történetek címét, függőlegesen egy erény neve bontakozik ki, melyre biztosan szüksége van mindenkinek, aki nekilát, hogy megkülönböztesse jó tulajdonságait a hibáitól, és gondozza az előbbieket, az utóbbiakat pedig kigyomlálja. Ha rájöttél, miről lehet szó, elehir[kukac]ujakropolisz.hu (írd meg nekünk)! A helyes megfejtők között jegyeket sorsolunk ki, amelyek beválthatók egy tetszés szerinti programunkra.

keresztrejtvény - hősök

1. Ősi indiai eposz egy mitikus testvérháborúról, jó és rossz harcáról. A mondás úgy tartja, „Mindaz, ami ebben a műben megtalálható, az megvan mindenütt, ami pedig nincs benne, az nem is létezik.”

2. Más néven Alexandrosz, világhódító hadvezér, Makedónia királya, aki átvágta a gordiuszi csomót.

3. Görög hérosz, Athén királya, aki Ariadné fonalát követve a labirintusban legyőzte a bikafejű szörnyet, a Minótauruszt, vagyis szimbolikusan az emberen eluralkodni vágyó állatias részt.

4. A leleményes görög hős, aki tíz éven át bolyongott, míg végül hazatérhetett. Az égi eredetéhez visszatérni vágyó lélek jelképe.

5. A Mahábhárata és a Bhagavad-gíta egyik főhőse. Nyilának kilövésével veszi kezdetét a harc jó és rossz, erények és hibák között.

6. A világossághoz, fényhez, igazsághoz kapcsolódó elő-ázsiai eredetű istenség, de a köré szerveződött misztériumvallás a császárkori római vallásnak is fontos eleme. Kőből születik, legyőzi az anyagot megtestesítő bikát, majd a legyőzhetetlen Nappal (Sol Invictus) étkezik.

7. Indiai eposz főhőse. A herceg száműzetéséről, felesége elrablásáról, majd kiszabadításáról szóló történet az emberi létezés erkölcsi tanításait tartalmazza, és megvilágítja a dharma, azaz a Törvény vagy Út fogalmát.

8. Sumer király, aki felkutatta az örök fiatalság füvét. Kétharmad részben isten, egyharmad részben ember.

 

 



Ahol Harc dúl… Harmónia terem


Ueshiba„A katonaságot az állam szörnyen vakmerő, meggondolatlan őrültjei irányítják, akik vallási elvek leple alatt ártatlan polgárokat mészároltatnak le és mindent elpusztítanak. Isten akarata ellen cselekszenek, és ennek csak sajnálatos, szomorú vége lehet.” – mondta a II. világháború idején Ueshiba Morihei japán harcművész. A 20. század elején az orosz-japán háborúban mutatott érdemei révén szép katonai karrier várhatott volna rá, ő azonban más utat választott. Évtizedeken át csak testedzéssel, különböző harcművészetekkel, filozófiával és lelki gyakorlatokkal, embertársai megsegítésével és földműveléssel foglalkozott; fáradozásaival létrehozta és megtestesítette a harcos egy új eszményképét.

Ő maga úgy nyilatkozott, hogy az igazi budó (a harcos útja) „a szeretet munkája. Életet adni minden lénynek, nem pedig gyilkolni, vagy harcolni egymás ellen.” A harcos tehát nem akkor érdemli ki ezt a címet, ha betonfalakat tör át, nem akkor éri el célját, ha bárkit el tud pusztítani. Épp ellenkezőleg: a harcos erős és egyben békés, fenntartó és nem pusztító, oltalmaz és nem veszélyeztet. Ueshiba ehhez az eszményképhez hűen alapította meg az aikidó elnevezésű harcművészetet, amely – etimológiailag is – a harmónia megteremtését, minden élő egyesítését, a béke megőrzését szolgálja az emberen belül és környezetében egyaránt.

Az aikidóban ezért még versenyeket sem rendeznek, és a fokozatokhoz sem járnak színes övek, hiszen ki-ki csakis önmaga legyőzését tűzheti ki célul, és a fejlődés nem kyukban vagy az ellenfélre mért ütésekben tükröződik. A legyőzhetetlen harcos – ahogy Ueshibát is nevezték – erénye abban rejlik, hogy mindent megtesz énje jobbításáért, hogy a test uralt, megbízható és erős támasza legyen a szilárd, önzetlen léleknek és kiegyensúlyozott elmének.

A harc így sokkal inkább belső harc, amelyet életünk bármely pillanatában űzhetünk, hiszen mindig akadnak új kihívások saját magunk és a környezetünk jobbításáért vívott küzdelmünkben. A nagybetűs Harc az ellentéteket nem úgy oldja fel, hogy eltörli a gyengébbet, hanem a fölösleges, lecsiszolandó vagy újragondolásra érett részek elmeéllel való megmunkálásával harmóniát teremt.

 
Bujáki Márton
 


Házunk táján

 

Szeress és szüless újjá

A szellem és gondolat szabadságának napja Mese hab nélkül
Piaf A szellem és gondolat szabadságának napja Mese hab nélkül
A Piaf című film kapcsán a tökéletes szépséget és harmóniát, a teljesség utáni vágyat, a lelkesedést, az újjászületést megtestesítő Aphrodité archetípusról beszélgettünk.
Tovább
Februárban másodszorra rendezzük meg A szellem és gondolat szabadságának napját. Giordano Bruno három műve – A diadalmas fenevad kiűzése, A hősi megszállottságok és Az ideák árnyai – alapján mutatjuk be ennek a kivételes szellemiségű embernek a világképét és erkölcsi tanításait.
Tovább
Honnan lehet felismerni a varázsmeséket és valójában hogyan fejtik ki hatásukat a lélekre? Létezik-e jó és rossz mese? A pécsi előadás résztvevői ezekre a kérdésekre keresték a választ.
Tovább

Ajánló

Kis lépések az embernek…

Egy lépés önmagad felé
Egy lépés mások felé
Egy lépés a harmónia felé


Programfolyam a filozófia−kultúra−önkéntesség egységének jegyében a Hunyadi Kultúrműhelyben a Kultúrházak éjjel-nappal alkalmából

Érdekel a kultúra? Akkor rád vár ez a „kúl-túra”! Érdekelnek felfedező kalandok a természetben kívül-belül: a mandalák titkai, barlangászcsomók, a cinkegolyó készítésének csínja-bínja, a hangszerek megszólaltatásának trükkjei és hogy mit üzen neked az Erénykerék, ha megpörgeted? Ha igen, tégy egy kitérőt a körútról 2016. február 6-án Hunyadi Kultúrműhelyünkbe, és kedvedre töltődhetsz és alkothatsz a filozófia, a kultúra és az önkéntesség jegyében.

Egy lépés önmagad felé
Első úti célunk a saját központunkba való eljutás, az önmagunkra találás. Erre az életfeladatra emlékeztet a tibeti mandala, ami a teljesség szimbóluma. Doba Éva tibetológus előadásában a mandala titkos térképpé alakul át, hogy utat mutasson gondolataink és érzelmeink dzsungelében. Ha elmélyednél ebben a szimbólumban, akkor az előadást követő beszélgetés alatt kiszínezheted saját mandaládat.

Egy lépés mások felé
Ezután a barlangászcsomók és cinkegolyók készítésének megismerésével lépéseket tehetsz a természetvédelem világában. Gyakorlás közben polgári természetőr csoportunkkal beszélgethetsz a modern ember és a természet kapcsolatáról, valamint az árvízi védekezésben és a polgári védelem területén szerzett tapasztalataikról.

Egy lépés a harmónia felé
Az este további részében a zenéé és a táncé lesz a főszerep, kipróbálhatod magad különböző hangszerek megszólaltatásában, gyertyafény mellett barokk és reneszánsz gitárzene segít elcsendesülni, és végül megkísérelünk összhangot és harmóniát teremteni közös zenélés és tánc közben.

 
 


Nyomtatható formátum letöltése.
A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2016

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a [url:leiratkozás]leiratkozás[/url:leiratkozás] linken jelezheted.