Mese hab nélkül

Esemény típus
Gyerekprogram
Időpont
Helyszín
Tesz-Vesz Családi Napközi, Pécs, Szent Mór utca 5.
Üzenet az Óperencián túlról

A mesélés fontosságáról, a varázsmesék, avagy ismertebb nevükön tündérmesék jótékony hatásáról, sőt terápiás felhasználásáról szóló kutatások és eredményeik egyre nagyobb visszhangra találnak az érdeklők körében. De honnan lehet felismerni a varázsmeséket és valójában hogyan fejtik ki hatásukat a lélekre? Létezik-e jó és rossz mese? Mennyire aktuális a 21. században a hősi értékrend, melyet ezek a történetek közvetítenek?

A fenti kérdések inspirálták a Mese hab nélkül című előadást, amelyet az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület a pécsi Tesz Vesz Családi Napköziben tartott 2016. január 16-án. Az előadó és a közönség együtt járta be a hősök útját a Háromágú tölgyfa tündére, a Jancsi és Juliska, a Hamupipőke, a Hófehérke és más ismert mesék közös feldolgozásával. A könnyed hangvétel és a közös műhelymunka teret adott, hogy a jelenlévők a gyakorlatban ismerkedjenek meg a varázsmese szerkezetével és tartalmi ismérveivel.

Az Óperencián túli birodalom valójában a lelki valóság leképezése, azaz a történet és szereplői az ember pszichéjében zajló küzdelmeknek feleltethetők meg. Az előadás rávilágított arra, hogyan lehet a varázsmese hasznos eszköz nemcsak az intuitív módon befogadó gyermeknek, hanem a racionálisan gondolkodó felnőttnek is. A varázsmesékkel való munka lehetőséget ad a mindannyiunkban benne élő hősök és szörnyek felismerésére, a köztük dúló csata megvívására, hogy elnyerhessük a fele királyságot, és boldogan éljünk, amíg meg nem halunk. Aki nem hiszi, járjon utána!

Czank Bernadett