Kis lépések az embernek

Filozófiai kávéház
Kezdete
2016.02.06. szombat 15:00
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.

Kis lépések az embernek

„Fejleszteni, művelni, jobbá tenni” – eredetileg ezt jelentette a kultúra.

Önmagunk jobb megismerése, a tanulás, az emberi kapcsolataink ápolása és a hétköznapi önzetlen tettek nem tűnnek nagy dolognak. Mégis: a szépség, a tudás és a jóság apró megnyilvánulásai azok, amelyek nap mint nap jókedvre derítenek, erőt adnak és új tapasztalatokhoz vezetnek bennünket. Megkönnyítik, gazdagabbá teszik, mi több: értelmet adnak az életnek.

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében egy eredeti értelmében vett kultúrestre hívunk: az élvezetes önművelés ünnepére, ahol kedvedre tanulhatsz és cselekedhetsz, adhatsz és alkothatsz magad és mások javára, a filozófia, a kultúra és az önkéntesség jegyében.

Egy lépés önmagad felé

15.00–16.00 Mandala: út önmagunkhoz – Doba Éva tibetológus előadása
A mandala a teljesség szimbóluma, és a tibetiek szerint az embernek is segít újra teljessé válni, megvalósítani a bennünk eredendően meglévő, csak széttöredezett egységet. Szimbólumainak megismerésével mintha gondolataink és érzelmeink dzsungelében egy térképet kapnánk a kezünkbe, ami eligazít ezek útvesztőjében és segít lecsendesíteni őket, illetve kiemelkedni belőlük. Úti célunk a saját központunkba való eljutás, az önmagunkra találás. Erre az életfeladatra emlékeztet, és ezt a küzdelmes utat segíti a tibeti mandala.

16.00–16:30 Mandalaszínezés és beszélgetés az előadóval

16.30–17.00 Ha te változol, minden változik! – Bemutatkozik gyakorlati filozófiakurzusunk
Úgy érzed, több rejlik benned, mint amit ki tudsz hozni magadból? Hiányolod a megértést és az összefogást a világból, és szívesen megteremtenéd? Többet akarsz tudni, hogy többet tehess másokért? Nem biztos, hogy fura vagy – lehet, hogy inkább életfilozófus!

Egy lépés mások felé

17.40–18.00 Mozgasd meg magad! – túlélőpraktikák mindannyiunkért Tudod, mivel etess! – Cinkegolyó-készítés közben beszélgetünk a városi madárvédelemről, a modern ember és a természet kapcsolatáról.
Semmi gubanc! – Polgáritermészetőr-csapatunktól néhány hasznos barlangászcsomó begyakorlása közben lehet kérdezni a természetvédelmi munkában, árvízi védekezésben és polgári védelmi feladatokban szerzett élményeiről, tapasztalatairól.

18.00–18.40 Az önkéntesség filozófiája
Mit tehet a kisember a nagyvilágban? Hogyan lesz a jó szándék eredményes? Mit ad hozzá az életünkhöz az önkéntesség, és miközben az egész világ időhiánnyal küzd, honnan van mégis olyan sok embernek ideje és energiája arra, hogy tegyen másokért?

Egy lépés a harmónia felé

Az este további részében a zenéé és a táncé a főszerep: ritmus, dallam és szöveg segít összehangolódni és hangulatot teremteni. Kapcsolódj be, vagy csak hallgasd, mit muzsikálnak mások!

18.40–19.30 Hangszersimogató
Üsd meg, pendítsd meg, fújj bele, hadd szóljon! Profi és amatőr zenészek adják ki a kezükből a hangszerüket, hogy te is kipróbálhasd milyen megszólaltatni. Ha régen játszottál, ha még sose próbáltad, vagy ha végre megmutatnád, egyre megy. Figyelem, a hangszer nem harap!

19:30–20:00 Szabó Zsolt gitárestje
A hangözön után egy kis elcsendesülés: barokk és reneszánsz dallamok szólalnak meg gyertyafényben, szólógitáron.

20:00–21:00 Örömzene
A hangok kavalkádja és a profi zenei élmény után az összhang megteremtésére is kísérletet teszünk. Néhány ritmusgyakorlat és játékos dallamkísérlet után magyar költők versei és ismert dallamok csendülnek majd fel. Énekkel, tapssal, ritmushangszerrel vagy értő hallgatással, de mindenki hozzájárulhat a közös harmóniához. Saját hangszert hozni ér!

21:00–22:00 Táncház és beszélgetés
Magyar és ír táncos est tánctanítással

Egész délután
Erénykerék: tedd próbára élőben is!
Olvasósarok: Kiadónk könyvei és egyéb válogatott lélekemelő művek.
Aki saját bögrét hoz, az vendégünk egy forró teára is.


photo credit: J F