A Ji King és a jellemünk formálása

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2020.08.13. csütörtök 19:00
Vége
2020.08.13. csütörtök 20:00
Helyszín
https://us02web.zoom.us/j/976044089

A Ji King és a jellemünk formálása

Online

Miért érdemes foglalkoznunk a jellemünk formálásával?

Jellemünk alatt általában azoknak a pozitív tulajdonságoknak az egységét értjük, amelyek bennünket összességében jellemeznek. Így az, aki jellemtelen, erősen erények híján van.
Formálás alatt pedig azt értjük, hogy alakítunk, változtatunk a dolgokon, mégpedig egy előre meghatározott, tökéletesebb, jobb forma elérése érdekében.
Így a jellemünk formálása valójában annyit tesz, hogy a már belátott igazságokhoz igyekszünk alakítani teljes valónkat: viselkedésünket, érzelem és gondolatvilágunkat, mindennapi szokásainkat egyaránt és nem csupán valamely képességünket fejlesztjük a sok közül. Hogy miért érdemes, sőt miért kell ezzel foglalkoznunk, arra egyrészt választ ad a világunk, amelyben egyértelműen látható, hogy számtalan szenvedésnek, félelemnek és betegségnek a megoldása az alapvető képességek fejlesztésén múlik. Másrészt pedig tartós lelki összhangra sem lelhet senki, aki nem fejleszti folyamatosan önmagát, mint teljes egészet, azaz nem teszi egyre hasonlatosabbá belső kis mikrokozmoszát a nagy isteni makrokozmoszhoz, azaz a világhoz, a természet egészéhez.

Mint minden komolyabb munka, a jellem formálása is összetett folyamat, amelynek van eleje, közepe és vége, és megvannak a maga sajátos törvényszerűségei, amelyeket ismerve és betartva nagyobb eséllyel jutunk eredményre. A következőkben a Ji King által javasolt fejlődési sorrendet nézzük át röviden, kiemelve egy-egy fontosabb nézőpontot és tanítást, amely támpontokat adhat az önismeretünk mélyítéséhez, a világban betöltött szerepünk jobb megértéséhez és a következő lépéseink megtételéhez.

A jellemformálás nem egy egyszeri teendő. Sokszor kell ismételnünk a lépéseit. Egyfajta ciklikusan ismétlődő tanulási, csiszolódási folyamatról van szó, amely minden bizonnyal a halálunkig tart, vagy tán még azon is túl. Sok idő kell a szénnek is, míg gyémánttá nemesedik.

Előadó