Filo-NetCafé

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2020.11.20. péntek 20:00
  Vége
  2020.11.20. péntek 22:00
  Helyszín
  Virtuális videókonferencián
  Részvételi díj
  A részvétel ingyenes.

  Filo-NetCafé

  Észszerűség vagy intuíció - melyik a nyerő stratégia?

  Észszerűség vagy intuíció, melyik a nyerő stratégia, ha az ember a mély önismeretre, az emberi teljességre törekszik? Ma sokan a nyugati filozófiát az elmés okoskodással azonosítják, és szembeállítják a keleti filozófiákkal, amelyek a meditációt, az elme meghaladását, az intuitív belátást tartják célravezetőbbnek. De talán nem is helyes ez a szembeállítás, hiszen a filozófia, ha valódi filozófia, akkor akár keleti, akár nyugati, a teljes embert tartja céljának, és tanulmányaival, gyakorlataival az ember minden képességét megismerni és fejleszteni kívánja. Hiszen hogyan is nevezhető teljességnek az, ami csak valamely részre koncentrál?

  Beszélgessünk hát az ember megismerési képességeiről, vizsgáljuk meg erényeiket és korlátaikat. Tanuljuk meg felismerni, mikor gondolkodunk és mikor használunk gondolati sémákat, közhelyeket, vagy hogyan lehet megkülönböztetni a valódi, intuitív megérzést a hétköznapi félelmek és vágyak impulzusaitól.

  A beszélgetést online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb november 18. szerda estig az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre, mert csak így tudjuk elküldeni a részvételhez szükséges bejelentkezési adatokat, linket és leírást. Megértéseteket köszönjük!

  Kérdéseitekkel szintén a fenti e-mail címre írhattok.

  A Filo-Café csapata

  Előadó