Filo-NetCafé

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2020.06.26. péntek 20:00
  Vége
  2020.06.26. péntek 22:00
  Helyszín
  Virtuális videókonferencián
  Részvételi díj
  A részvétel ingyenes.

  Filo-NetCafé

  A harmonikus együttélés

  Az emberek többnyire egyetértenek abban, hogy az ember társas lény, és minden embernek szüksége van valamilyen közösségre, amelyhez tartozik, legyen ez egy párkapcsolat, baráti kör, kollektíva, család, vagy például vallási közösség. Jó tudni azt, hogy nem vagyunk egyedül, tartozunk valahova. Persze még az önkéntességen és szimpátián alapuló közösségek is lehetnek időnként kellemetlenek, lehetnek bennük konfliktusok, nézeteltérések, krízisek.

  A Filo-Café csoport is egy közösség, amelyet nem nézeteink azonossága, hanem a filozófiai keresés vágya kapcsol össze; az, hogy megosszuk gondolatainkat, tapasztalatainkat, és meghallgassunk másokat. A filozófiai párbeszéd kultúrája az, ami mindennek a törekvésnek formát ad.

  De mitől lesz harmonikus egy közösség, és mit tehetünk, ha valami miatt felborul ez a harmónia? Szükséges-e, hogy időről időre kríziseket éljen át? Igaz-e az, hogy „ami nem öl meg, az megerősít”? Korlátozhatja-e a közösségi normarendszer az egyének szabadságát, vagy csak a mindent elnéző tolerancia lehet válasz a sokszínűség kérdésére? Mikor lesz harmonikusabb egy közösség, ha egyforma – értsd hasonló érdeklődésű, kulturális hátterű – emberek alkotják, vagy éppen attól, ha minél nagyobb benne a sokszínűség? És ebben az esetben mi az, ami képes összekötni az embereket?

  Ilyen kérdésekkel fogunk foglalkozni a – terveink szerint utolsó – virtuális Filo-Café találkozónkon!

  Ha érdekel a program, akkor jelezd a részvételi szándékodat e-mailben az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen legkésőbb csütörtök déli 12 óráig. Az e-mailedre válaszolva tudjuk elküldeni a bejelentkezéshez szükséges adatokat.

  Előadó