Filo-NetCafé

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2021.04.23. péntek 20:00
  Vége
  2021.04.23. péntek 22:30
  Helyszín
  Virtuális videókonferencián
  Részvételi díj
  A részvétel ingyenes.

  Filo-NetCafé

  Az önállóság

  Az ember egyik fontos ismertetője a gondolkodás. Lehet vitatkozni azon, hogy a legfontosabb-e, de ha megvizsgáljuk az ismert történelmet és kultúrákat, a megismerésre és megértésre való törekvés mindegyikben nagy hangsúlyt kapott.

  Gondoljunk csak arra, hogy ha igazán meg akarunk ismerni valakit, vagy valamit, nem bízhatjuk magunkat tisztán csak az érzékeinkre. Szükségünk van az elménkre, hogy a látott, hallott és tapasztalt dolgokat összerakjuk, megértsük.

  Sokan mondják azt is, hogy szeretnek egészséges, jó gondolkodású, jó humorú emberek társaságában lenni, és kerülik a fanatikus, a műveletlen, az önálló gondolkodásra képtelen, vagy mindig negatív elméket. A társas kapcsolatok is jelentős részben a gondolatok szintjén zajlanak, hiszen még érzéseink kifejezésére is gyakran használunk szavakat, gondolatokat.

  De mi határozza meg a gondolkodásunkat? Beszélhetünk-e önálló gondolkodásról, ha mindenkit korlátoz az a kulturális közeg, amelyben felnőtt, vagy éppen a rendelkezésére álló hiányos vagy hibás információk? Kell-e mindenben eredetinek lenni, vagy azért jó, ha bizonyos dolgokban elfogadjuk a tudomány vagy más tekintélyek megállapításait? De kit tekinthetünk elfogadható forrásnak, tekintélynek? Képesek vagyunk-e felismerni világképünk gondolkodásunkra gyakorolt hatását és tudunk-e változtatni ezeken? Ha igen, hogyan? És végül, tisztában vagyunk-e a modern eszközök, például a szociális háló veszélyeivel, manipulatív hatásával, fel tudjuk-e ismerni az álhíreket és a valódiakat az információs szénakazalban?

  A programon a részvétel ingyenes, jelentkezni e-mailben április 21-én estig lehet az cafe_szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címen.

  Előadó