Filo-NetCafé

Filozófiai kávéház
Kezdete
2021.01.29. péntek 20:00
Vége
2021.01.29. péntek 22:30
Helyszín
Virtuális videókonferencián
Részvételi díj
A részvétel ingyenes.

Filo-NetCafé

A lélekjelenlét

Az emberek általában szeretik a megszokott, jól bevált, ismert dolgokat. Tetteink, döntéseink is általában a már bejáratott utakon történnek, ezért örömeink és bosszúságaink is a bevált recept szerint jönnek. Önmagában már ez a tény elegendő lehet, hogy igyekezzünk minél éberebbekké válni, jelen lenni, felismerni, amikor valamin változtatni kellene.

De egy olyan, gyorsan változó világban élünk, amelyben gyakran találhatjuk magunkat új, még sosem tapasztalt helyzetekben, és a már ismertnek vélt eseményekre sem biztos, hogy érdemes mindig a megszokott módon, automatikusan reagálni. Egy neves előadó szerint, a jövőt csak olyan emberek teremthetik meg, akik képesek kilépni a dobozból, és új, még sosem látott megoldásokat találni a problémákra. Ehhez viszont szükség lesz az éberségre, a lélekjelenlétre is.

A lélekjelenlét, melyet régen lélekéberségnek is hívtak, éppen az a képességünk, hogy nehéz helyzetekben is képesek vagyunk jól reagálni, jó döntéseket hozni. De mi is valójában a lélekjelenlét, lehet-e fejleszteni ezt a képességet, hogyan lehet felismerni azt, hogy jelen vagyunk egy pillanatban? Ilyen, és hasonló kérdésekkel fogunk foglalkozni a januári első Filo-NetCafé beszélgetésen.

Előadó