Emberek vagyunk – s maradunk mindig?

  Filozófia Világnapja
  Kezdete
  2017.11.18. szombat 16:00
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

  Emberek vagyunk – s maradunk mindig?

  A filozófia világnapja az Új Akropoliszban

  „Ember lenni mindég, minden körülményben” – Arany János örökérvényű sorai a ma emberét is arra inspirálják, hogy feltegye magának a kérdést: mit jelent saját életünkben nagybetűs embernek lenni. Önzetlenséget, szerénységet, szorgalmat, nagylelkűséget, akaraterőt, derűt, bátorságot, udvariasságot, lelkesedést? A filozófia világnapján arra teszünk kísérletet, hogy felderítsük, ki-ki milyen nehézségekkel, kihívásokkal találkozik a mindennapokban, amelyek olykor még a mindnyájunkban benne rejlő emberséget is próbára teszik. Hogyan, milyen eszközökkel, mely erények latba vetésével emelkedhetünk felül ezeken? Neked mi segít?

  Meghívott vendégeink között vannak nagy tapasztalattal rendelkező önkéntesek, szociális munkások, képzett szakemberek, „civil” gondolkodók és érdeklődők is. Olyanokat szólítunk meg, akik hivatásuk, önként vállalt kötelezettségeik gyakorlása közben gyakran kerülnek olyan kihívások elé, ahol az emberség a kulcs a valódi megoldáshoz. Mivel ez soha nem függött szakmai képzettségtől vagy társadalmi pozíciótól, mindnyájan tanulhatunk egymástól. Az idei filozófia világnapján erre a kölcsönös tanulásra szeretnénk fektetni a hangsúlyt, és sok szeretettel várunk mindenkit, aki az emberség megőrzését szintén fontosnak tartja „minden körülményben”.

  A programon a Főnix Kultúrműhelyben mindenkit a Teapavilon kecsegtet ízletes teával vagy kávéval, miközben a kötetlen beszélgetéseken felidézzük a klasszikus bölcsek gondolatait, és megvitathatjuk saját meglátásainkat is.