IDŐPONTVÁLTOZÁS! - Benned is él Héraklész?

  Filozófia Világnapja
  Kezdete
  2020.11.21. szombat 18:00
  Helyszín
  Virtuális videókonferencián
  Részvételi díj
  ingyenes

  IDŐPONTVÁLTOZÁS! - Benned is él Héraklész?

  Online előadás beszélgetéssel

  Héraklész (vagy ahogy a római világban nevezték Herkules) története talán mindannyiunk számára ismert. Ha máshol nem is, de a népszerű, bohókás rajzfilmben biztosan találkoztunk már vele. De valójában ismerjük-e a valódi jelentőségét ennek a történetnek?

  Az ókorban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy egy mítosz ne csak szórakoztató legyen, hanem tanító jellegű is. Olyan, ahol találkozhatunk a legalapvetőbb emberi nehézségekkel, ahol megtalálhatjuk a feltett kérdéseinkre a választ, és mindezt függetlenül korunktól, nemünktől, társadalmi hovatartozásunktól, vallásunktól, politikai nézetünktől... Ehhez nem kell mást tennünk, csak apránként, lépésről-lépésre kibontani a történetet, hogy aztán a körítést eltávolítva meglelhessük a valódi, ma is teljes mértékben aktuális értéket benne.

  - Vajon mit tenne ma Héraklész és milyen próbák elé állítaná Eurüsztheusz a 21. században?

  - Milyenek számunkra Héraklész megtisztuláshoz kapcsolódó próbái?

  - Mi számunkra Augeiász istállóinak takarítása, vagy a Krétai bika, esetleg Diomédész kancáinak befogása?

  Az előadással egybekötött beszélgetés során megnézzük a mítoszok jelentőségét, és Héraklész munkáiból párat, melyek a megtisztulás próbáihoz kapcsolódnak. Ezt követően kerekasztal beszélgetés közben, mai szemmel nézünk rá az általunk kiválasztott próbákra, hogy mindenki megtalálhassa a benne szunnyadó Héraklész kihívásait.

  A beszélgetést online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb november 19. csütörtök estig a pecs[kukac]ujakropolisz.hu címre, mert csak így tudjuk elküldeni a részvételhez szükséges bejelentkezési adatokat, linket és leírást. Megértéseteket köszönjük!

  Előadó