Pályázat

Hegymenetben, tudatosan

2. Budapesti FILO-Slam viadal - ELMARAD!

Mikrofonbeszédes életfilozófiai ötpercesek
Kifejtendő téma: Kilépés a fényre

Vajon mi történik, ha a költészet, rap, színház és hétköznapiság határmezsgyéjén mozgó slam műfaját filozófiai témával ötvözzük? Kíváncsi vagy hogyan fejezi ki a slam műfaja a fényt? Akkor várunk téged is a Főnix Kultúrműhelybe, ahol 2015. október 10-én rendezzük meg a 2. Budapesti FILO-Slam viadalt. A délután folyamán az előzetesen beküldött pályamunkák közül legjobbnak ítélt életfilozófiai ötpercesek mérkőznek meg egymással.

Az Új Akropolisz 20. Erénynek erejével novella- és esszépályázata 2015

Téma: HA TE VÁLTOZOL, MINDEN VÁLTOZIK!

Mondd, voltál már szerelmes? – srácba, lányba, munkába, ideába? Vannak álmaid, céljaid? Akkor előtted sem rejtély, milyen, amikor valami egyre csak arra hív, hogy hozd ki magadból a legtöbbet, tedd a legjobbat, és ne csak a szépet. Mert: Ha te változol, minden változik. És mi kell a változáshoz? Túllátni – a látszaton, önmagunk és mások hibáin. Meglátni az értékeset, a nehézségekben a jót, válságban a megoldást. Megálmodni egy szebb és jobb világot. Tehát: Ha van rá szavad, vesd bele magad, de lehet, hogy más tettekre is fakad! Legyél tollforgatóként te a változás előmozdítója, és kezdd már most saját magaddal: ragadj billentyűzetet, kattanj rá a témára, dolgozd ki és küldd be nekünk. Hogy mind teremtsünk: mi lehetőséget az alkotásra és megmérettetésre, ti pedig az írásaitokban is szebb és jobb világot.

I. Budapesti Slam Philosophy viadal – Lásd a világot filozófiai slammel!

Téma: HA TE VÁLTOZOL, MINDEN VÁLTOZIK!
beszédes életfilozófiai ötpercesek
2015. április 18.

Mondd!
Voltál már szerelmes? – srácba, lányba, munkába, ideába?
Akkor előtted sem rejtély, milyen, amikor valami egyre csak arra hív, hogy hozd ki magadból a legtöbbet, tedd a legjobbat, és ne csak a „szépet”.

MikrofonMert: „Ha te változol, minden változik!”
És mi kell a változáshoz?
– Túllátni – a látszaton, önmagunk és mások hibáin.
– Meglátni az értéket, nehézségekben a jót, válságban a megoldást.
– Megálmodni egy szebb és jobb világot.
Ha van rá szavad, slammeld el magad, de lehet, hogy másnak tette is akad!

Beszélgessünk! – a Platón tárgyalta legfontosabb gondolatokból kiindulva

Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
Időpont
2014.05.17. 14:00

A párbeszédek körül forgott az Új Akropolisz Platónnak szentelt, 19. Erénynek erejével novella- és esszépályázatának eredményhirdetése: platóni dialógusok, a párbeszéd mint írói eszköz, író és olvasó képzelt és a zsűri és a pályázók nagyon is valós társalgása – címszavakban így hangozna a május 17-i délután rövid összefoglalója. No és ott volt persze a nagy kérdés: ki nyerte az idei amatőr írórangadót?

19. Erénynek erejével novella- és esszépályázatunk eredményhirdetése

Kezdete
2014.05.17. 14:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII., Rigó u. 6–8.

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola 19. írói pályázatának témája Platón tanításaihoz kapcsolódott, aki műveiben hangsúlyozta az olyan emberi közösség fontosságát, amelyben a harmóniát az egyén, a társadalom és a világ egyensúlya hozza létre.

Az Új Akropolisz Erénynek erejével novella- és esszépályázata 2013

A pályázat lezárult, az eredményhirdetésről készült tudósítás itt olvasható.

Platón ma? Naná, hogy Platón, ma!


PlatónAz Új Akropolisz Filozófiai Iskola a platóni Akadémia megalapításának 2400. évfordulóját egyéves rendezvénysorozattal ünnepli meg világszerte. Programsorozatunkban és ezévi pályázatunk kiírásában is a Platón tárgyalta legfontosabb gondolatokból kiindulva, az emberi élet alapvető kérdéseiben vizsgálódva keressük az életet teljesebbé tevő elveket és célokat. Ezek mentén megszülethetnek bennünk a lehetséges stratégiák a mindennapjainkban felmerülő számos konfliktus kezelésére, döntéshelyzetek és nehézségek jó megoldására. Mindezek lehetővé teszik, hogy a „bölcsesség keresése” távoli célból megfoghatóvá, életmóddá váljék.

„Mentsük meg a reményt!” novella- és esszépályázatunk eredményhirdetése

Kezdete
2012.11.17. 14:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII., Rigó u. 6–8.

Pályázatok

Az Új Akropolisz Erénynek erejével novella- és esszépályázata 2012   Az Új Akropolisz Erénynek erejével novella- és esszépályázatán az alábbi eredmények születtek: 1. helyezett: Buka Zsuzsa: Összekulcsolva 2. helyezett: Krecz Attila: Rendszerhiba megosztott 3. helyezett: Takács Edina Adél: Szivattyú megosztott 3. helyezett: Marschal Nikolett: Az igazi egységet a különbözők alkotják Zsűrielnöki különdíj: Kelemen Éva: A fénykép nem sikerült Közönségdíj: Mészáros Dorottya: A hatodik napon Könyvjutalom a legérzékletesebb hangulatfestésért: Cristian Blanka: Tiltott gyümölcs... Könyvjutalom a szimbolikus tartalomért: dr. Sági Veronika: A Tükörember Könyvjutalom a szimbolikus tartalomért: Tóth Bálint: Út a szabad városokig Könyvjutalom a filozófiai párbeszédért: Fehér Vanda: Mosolyogj minél többet! Könyvjutalom a legjobb fordulatért: Vass Gabriella: Angyalka Könyvjutalom a legérzékletesebb leírásokért: Hóbor Anita: Keleti történet Könyvjutalom az elmélet és gyakorlat egységéért: Vitai Krisztina: A só és a cukor harmóniája Könyvjutalom a didaktikamentes tanulságért: Végh-Bodor István: Boldog ketrece Könyvjutalom az emberközpontúságért: Ódor Richárd: Harangszó Könyvjutalom a legifjabb szerzőnek, aki bekerült a legjobb 15 szerző közé: Márton Ágnes: Az ellenszenvről Könyvjutalom megérlelt tanulságért: Szarka Erika: Miska  Képes beszámoló az eredményhirdetésről itt!

Mentsük meg a reményt!

Kezdete
2012.10.15. 00:01
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Fotópályázatunkra olyan képeket várunk, amelyek bemutatják az etikai és közösségi értékek szerepét korunkban, és segítenek a ma emberének az elszigeteltség leküzdésében, az igazság, szépség és jóság keresésében.