A tudat megerősítése a figyelem segítségével

tudatosság, pontosságA tudat fogalmának sokféle meghatározása van. Azonban bármennyire is sok van belőle, mégsem határozhatjuk meg teljesen ezt a sokszínű területet, ahol az összes érzelmi és gondolati tevékenységünk zajlik.

Ez a tágas tér a tudat, amelyben érzéseink, érzelmeink, véleményeink, gondolataink sokszínűsége éppúgy megnyilvánul, mint a saját testünkből és környezetünkből érkező, gondolatokká és érzelmekké alakuló benyomások. Ezek alkotják belső életünk magját.

Ugyanakkor a tudat önmagunk birtoklását is jelenti, személyiségünk egyensúlyban lévő központját. Ez az a képesség, amellyel rendszerbe foglalhatjuk ismereteinket és tapasztalatainkat.

Ahhoz, hogy meglássuk, milyen értékes a tudat, egységben kell látnunk egyik fő erejével, a figyelemmel. A tudat sok lehetőséget hordoz magában, de ahhoz, hogy ezek hasznosak és megragadhatók legyenek, a figyelem fényével kell belépni a tudatba.

A figyelem a fényszóró, amely világosságot és rendet teremt. A figyelem teszi lehetővé, hogy felismerjük és helyesen értékeljük a különféle tudatállapotokat, s ezzel rendet és összhangot teremtsünk önmagunkban.

Ezért a figyelem a tudat ereje: a tudat megvilágító, rendező képessége, központja és szintézise. Kiemeli, ami lényeges, és háttérbe szorítja, ami mellékes. Megszilárdítja a gondolatokat, tartóssá teszi az érzelmeket, segít megkülönböztetni a test és a lélek barátait az ellenségeitől.