Az akaratlagos figyelem

akaratlagos, figyelem, sasTekintsünk el a spontán, azaz a tudattalan figyelemtől, amely a váratlan helyzetekben akaratunktól függetlenül is működésbe lép, vagy személyes tetszéseinknek engedelmeskedik. Van ugyanis egy másfajta, valódibb figyelem is: az akaratlagos figyelem. Akkor lép működésbe, ha szándékosan igyekszünk megvilágítani a tudatunkat és kiszélesíteni határait.

Az akaratlagos figyelem olyan, mint egy nagy fényforrás, amely megvilágítja a tudat sötét sarkait, rendet és világosságot teremt benne, és mélyebb önismeretet tesz lehetővé, hogy jobban megismerhessük a világegyetemet.

Ez azt jelenti, hogy különösen ügyelünk mindenre: emberekre, tárgyakra, a ránk bízott értékekre, szavainkra, tetteinkre. Ez az intelligens választás képessége: azokra a külső és belső értékekre összpontosít, amelyek a leginkább elősegítik további fejlődésünket.

A figyelem az udvariasság, a tisztelet jele. Csak az életet nyitott lelki szemmel élő ember képes arra, hogy kapcsolatot teremtsen minden élőlénnyel, és hogy kifejezze ezt a jótékony udvariasságot, amely nem a merev formalizmusból fakad, hanem a Lélek természetes reakciója a többi Lélek jelenlétében.

A figyelem az élet meghosszabbításának egyik formája. Minél jobban figyelünk, minél több értékes tettet viszünk véghez, annál inkább meghosszabbodik az élet az idő adta kereteken belül, mert minden pillanat különleges dimenziókat ölt.

Delia Steinberg Guzmán 

Olvastad már?
Azt mondták... a figyelemről
A tudat megerősítése a figyelem segítségével
A figyelem és az érzékszervek
A figyelmetlenség és annak orvoslása