Szívkoherencia az orvos szemével

Esemény típus
Előadás
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Dr. Németh István sürgősségi és akupunktúrás orvos a szívkutatás aktuális eredményeiről tartott előadást az Új Akropolisz Központjában. Az előadó rámutatott, hogy noha a mai gyógyászatban sok orvos úgy tartja, hogy betegségeket gyógyít, a régi kultúrákban az orvos holisztikus szemlélettel viszonyult az emberhez. Testi, lelki és szellemi részének egészében gondolkodott, melynek központja Shen, a szív.

Ennek kapcsán az előadó, aki egyben az Új Akropolisz önkéntese is, számos érdekes példával, mérési eredménnyel támasztotta alá a kínai gyógyászat és a mai orvostudomány közti párhuzamokat. Kiemelte többek között, hogy a friss felfedezések kimutatták: előbb a szívünk érzékel és reagál a minket ért legkülönbözőbb ingerekre, és csak azután az agyunk, majd legvégül a testünk.

A szívműködésnek azonban lehet koherens és nem koherens dobogási mintája is. Egy pihenő ember szívritmusgörbéje nem feltétlen nyugalmas. A kérdés mindig az: Milyen az adott ember szívének zenéje. Mert ez lesz az, ami utána továbbgyűrűzik az agyra, és meghatározza az emberi működésért felelős agykéreg tevékenységét. De vajon milyen a szívközpontunkkal ápolt kapcsolatunk? Tudjuk-e, mikor muzsikál önazonosan?

Szerző