Kalandozás a mesék rejtett világába

Esemény típus
Előadás beszélgetéssel
Időpont
Helyszín
Műterem kávézó

A varázsmesék valósága: összekötni az eget és a földet címmel tartott előadást az Új Akropolisz Filozófiai Iskola tagja, Apáti János a budapesti Műterem kávézóban. A május tizenhetedikén tartott eseményen az előadó a népmesék világába kalauzolta el a jelenlévőket. 

Minden nemzetnek, kultúrának megvannak a saját meséi, amelyek régi tanításokat, tapasztalatokat ölelnek fel. A történetek hősei és a próbatételek sorozatai mind-mind a lelki fejlődésünket szolgálják, amennyiben képesek vagyunk jelentésüket saját magunkra vetíteni. 

Ahhoz, hogy megérthessék a jelenlévők a fenti állítást, meghallgatták az Égig érő fa című mesét. Az asztaltársaságok a mese szereplőit, szimbólumrendszerét és cselekményfolyamát elemezték. 

Jánosból a kondásfiúból a próbatételek során igazi hős válik, aki képes lesz kiszabadítani a királylányt, amelyet egy sárkány őriz a gyémántpalotájában. Hosszú és fáradságos utat kell bejárnia. Van, hogy segítséget is kap, mikor látszólag kilátástalanná válik a helyzete, viszont az akarata és kitartása sohasem lankad. Sosem téveszti szem elől célját, a királylányt, akit végül sikerül hazajuttatnia. 

Vajon bennünk is megvan ez az elszántság és tettvágy, hogy az utunkon elénk toppanó sárkányt le tudjuk győzni? Vajon észrevesszük azokat az apró lehetőségeket, amelyek segítségül szolgálnak? Mert ha igen, megerősödve a küzdelemben, elnyerhetjük a teljes boldogságot. Aki nem hiszi, járjon utána! 

Előadó
Szerző