Békére lelni a költészet segítségével

Lélek-jelenlét – zenés-verses est
Esemény típus
Előadás
Időpont
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola KKE hallgatói 2022. áprilisában, a Költészet napja alkalmából hívták életre a Lélek-jelenlét című zenés verses estet. A műsor hívószava – a szomszédos országban kialakult helyzet miatt – nem más, mint a béke. A béke, amelynek forrása nem a külvilágban keresendő, hanem az emberen belül – ahogyan ezt Radnóti Miklós vagy Szabó T. Anna is megfogalmazta. Így ez az úgy óhajtott erény a szívünk mélyéről a környezetünkig a „lélek hullámhosszán át” halad, és ehhez kíván kapaszkodókat adni a Lélek-jelenlét.

Az estnek szeptember 24-én a Új Akropolisz budapesti központja, a Főnix Kultúrműhely, majd október 4-én a győri Széchenyi István Egyetem könyvtára is otthont adott. Az egyesület győri tagjaiból álló Vers-zengetők együttes valamint a Léleknyelv művészeti műhely fiataljai Budapesten 25, Győrben 32 hallgató előtt mutatták be a verseket és megzenésített költeményeket. A műsorban Boethius, Dsida Jenő, Reményik Sándor, József Attila, Juhász Gyula, Weöres Sándor, Kányádi Sándor és a már említett Radnóti Miklós és Szabó T. Anna költeményei hangzanak el.

A versek és az együttes tagjai alkotta megzenésítések egy igazán reményteli belső útra inspirálták a hallgatókat. Az alkotások nemcsak az egyéni és a társadalmi igazságosság keresésének kérdéseiről szóltak, hanem az önmagunkkal való szembenézésen és önismereti munkán át a belső kiegyensúlyozottság megtalálásáról is. A műsor csúcspontján így az Istennel, a természetet uraló legmagasabb rendű erővel való kapcsolatot versben és dalban megéneklő művek hangzottak el.

Az előadók és hangszálaik, hangszereik finom rezdüléseire a hallgatóság mindkét helyszínen mély figyelemmel, s a végén megrendült csenddel reagált. A zenészek az est második felében – a közösségteremtés jegyében – a közönségnek is lehetőséget adtak, hogy ritmushangszerekkel kapcsolódjanak a derűs muzsikáláshoz.

Előadó