2024. június | Ideje a cselekvésnek

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

Keresd országszerte induló kurzusunkat szeptembertől!

Ezer úton egyfelé: országos programsorozat

Programsorozatunkkal kapcsolódunk az Új Akropolisz nemzetközi projektjéhez, amely a művészetek, a kultúra közösségépítő, összetartást ébresztő erejét hirdeti.  

Programjaink:
Verslabirintus: Concordia - szív a szívvel 
Felolvasóest
Kezdete: 2024.06.07. péntek, 18:00
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

Verspiknik a Filozófusok kertjében 
Felolvasóest
Kezdete: 2024.06.11. kedd, 18:30
Helyszín: Filozófusok kertje, Gellért-hegy

„Ezer úton egyfelé” – Szimbólumfestő workshop 
Kezdete: 2024.06.12. szerda, 18:00
Helyszín: Veszprém, Ruttner Kávézó (Jókai Mór u. 8.)

Filozófia a képzőművészetben 
Előadás
Kezdete: 2024.06.12. szerda, 18:30
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Ezer úton egyfelé – Mesés tájaktól Magyarországig a zene hangjain 
Juhász Balázs marimbakoncertje
Kezdete: 2024.06.15. szombat, 17:00
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

A sötétből a fénybe 
Mesekalauz
Kezdete: 2024.06.14. péntek, 18:00
Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21., 2/3

A fák és életfák szimbolikája különböző kultúrákban 
Előadás
Kezdete: 2024.06.15. szombat, 16:00
Helyszín: 7624 Pécs, Ferencesek utcája 24.

Önismeret, kaland, szerelem 
Peer Gynt fuvolaest
Kezdete: 2024.06.16. vasárnap, 16:00
Helyszín: Eger, Törvényház utca 25. fszt. 2.

FILO-Café: A szimbólumok elfelejtett jelentése

Előadás beszélgetéssel 

Kezdete: 2024.06.13. csütörtök 18:00
Helyszín: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

A szimbólumok körbevesznek bennünket, alapvetően határozzák meg a kultúránkat a legősibb társadalmaktól a legmodernebbekig. Összekötnek bennünket, segítik a tudás komplex átadását és lehetővé teszik a megsejtését mindannak ami ismeretlen.
De mitől szimbólum a szimbólum, miben más mint egy bármilyen jel? Szimbólumok-e a KRESZ táblák és a kémiai képletek? Mit nyerünk azzal, ha tudjuk olvasni a szimbólumok nyelvét?


További programjaink országszerte: 

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

 

Ideje a cselekvésnek
 

A cselekvés már önmagában kimozdít bármilyen tehetetlenségből, mozdulatlanságból. A cselekvés felráz, kiszakít a megkövültségből, kiránt a földhöz kötött gyökérlétből, amikor leginkább egy fához hasonlítunk. A cselekvés ad szárnyakat érzelmeinknek, világosságot gondolatainknak. 

Nemcsak az a cselekvés, amikor jár a kezünk, hanem elsősorban, amikor a szívünk cselekszik, amely érzi és tudja, mit kell tennie. Az elménk cselekvése is az, amikor tudja, milyen ideák lendítenek minket mozgásba. A szellemünk cselekvése is, amely állandó visszatérésre kötelez. A cselekvés mozgat mindenkit egy hatalmas spirálban. Lépéseinket is spirálisan tesszük meg, és miközben emelkedünk térben és időben, utakat taposunk ki. Nem könnyű kitaposni az utakat, hiszen tér és idő kell mindegyikhez, ugyanakkor tér és idő kell mindenkinek, aki fát ültet, és nem csupán meghúzódik az árnyékában, hanem azon van, hogy feljusson általa az égig. 

Kulcsfontosságú, hogy odafigyeljünk mindenre, amit csinálunk. Vannak gépies, megszokott cselekedetek, amelyek nem csiszolják tovább az ítélőképességünket és nem segítik fejlődésünket. Ezek egyszerű cselekvések, amelyeket lehetetlen elkerülni egy olyan világban, amelyben minden rezeg, minden mozgásban van. Hosszú távon ez a mozgás a tökéletesedéshez vezet, mégsem ugyanaz átengedni magunkat az élet lassú, öntudatlan folyásának, mint tudatosan cselekedni az élet törvényeiért és azok szerint. 

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán


Nálunk történt

Kalandozás a mesék rejtett világába

A varázsmesék valósága: összekötni az eget és a földet címmel tartott előadást az Új Akropolisz Filozófiai Iskola tagja, Apáti János a budapesti Műterem kávézóban. A május tizenhetedikén tartott eseményen az előadó a népmesék világába kalauzolta el a jelenlévőket. Minden nemzetnek, kultúrának megvannak a saját meséi, amelyek régi tanításokat, tapasztalatokat ölelnek fel. A történetek hősei és a próbatételek sorozatai mind-mind a lelki fejlődésünket szolgálják, amennyiben képesek vagyunk jelentésüket saját magunkra vetíteni.

[Tovább…]

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Leónidász a kapuknál (Leuven, Belgium)
 

Az Új Akropolisz leuveni iskolájában tartott, „Leónidász a kapuknál” című előadása a spártaiak lenyűgöző, mégis konfliktusokkal teli világába vezette be a hallgatóságot. Leónidászt, a hősiesség példaképét széles körben ismerik, ezen a konferencián azonban az előadó mélyebb betekintést engedett a spártai kultúra képviselte emberi értékekbe, azok ragyogó és árnyoldalával együtt. Az előadás ugyanakkor arra is kereste a választ, vajon hogyan ültethetnénk át a gyakorlatba manapság is ezeket a régi értékeket, hogy a társadalmat és környezetünket jobbítani törekvő, aktív polgárokká váljunk.

K
u
l
t
ú
r
a

Kreatív írás workshop (Bulgária)

 

Szófiában most első ízben rendeztek kreatív írás workshopot az Új Akropoliszban. Ez egy olyan kihívás és lehetőség a résztvevőknek, hogy fejlesszék kreativitásukat a fogalmazás eszközével… csakhogy nem szóban, hanem írásban. A téma három fogalomra épült – egy erényre, egy bölcs személyre és egy helyre –, nevezetesen: az őszinteségre, Konfuciuszra és a helyi Nemzeti Színház melletti kertre. Volt, aki oldalakat írt tele egyetlen óra alatt, más mindössze néhány sort vetett papírra, mindvégig a feladat szellemében. 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Föld-napi parttisztítás (Yilan, Tajvan)

 

Yilanban idén Földanya napját az Új Akropolisz önkéntesei együtt ünnepelték a Yilan megyei Atyal törzs Bulau-Bulau iskolájával. A helyi óceánparton gyűltek össze, hogy először megvitassák: mit nevezünk szemétnek, és meddig terjednek otthonunk határai? Ezután megtisztították a partszakaszt, és közben a szívüket is tisztította az óceán gyönyörű látványa.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven. 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2024