2024. február | Mint a villám

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Februárban induló kurzus:
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Kezdete: 2024.02.27. kedd, 17:00 óra

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz!

FILO-Café: A gondolat és szellem szabadsága

Giordano Bruno emlékére

Időpont: február 16. péntek, 18:00 órától
Helyszín: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Döntéseink, választásaink, helytállásunk és kényelemszeretetünk – megannyi „belső” körülmény, amelyek könnyebbé vagy nehezebbé tehetik lépéseinket az életben.

A gondolat és szellem szabadsága tény, hiszen ki írhatná elő bárki számára is, hogy min gondolkodjon?! Ugyanakkor megnyilvánítani szóban, írásban vagy tettekben ezt a szabadságot, már nem mindig (volt) támogatott az épp hatalmat gyakorlók részéről. Giordano Bruno (1548-1600) egyike volt azon nagy hatású gondolkodóknak, akiket nem lehetett csak úgy félresöpörni. Filozófus, költő, drámaíró, utazó, tanító, aki egy időben a francia király nagyköveti küldöttségének is tagja volt, tanította V. Pius pápát az emlékezet művészetére, állította, hogy a világegyetem végtelen és lehetnek még benne a miénkhez hasonló bolygók és lények, a Föld és a Nap nem lehet a világegyetem középpontja stb.

Giordano Bruno az életét áldozta a szabad gondolkodás oltárán, tán ezért is neki emeltették 1889-ben az első szobrot Rómában a megalakuló egységes Olaszország vezetői, neveztek el róla utcákat, iskolákat és adják ki újra és újra a könyveit.

De mit is jelent szabadnak lenni és mit jelent a szabadságot megélni? Beszélhetünk-e a gondolat szabadságáról, ha nem társul hozzá szólásszabadság? Össze lehet-e egyeztetni sok milliárd ember törekvéseit, lehet-e egyformán szabad mindenki, vagy ez óhatatlanul csak kevesek kiváltsága?


További programjaink országszerte: 

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

 

Mint a villám
 

Az egyik legáltalánosabb természeti szimbólum, amelyet sok kultúrában a had- és/vagy a főisten attribútumának tartottak, a villámlás és a hozzá kapcsolódó mennydörgés. Ez a ragyogó erő, a koromsötét égboltot egy csapásra bevilágító jelenség megragadja a világban tapasztalható kettősség örök játékát és egymásnak feszülését.

Túl azon, hogy fizikailag olyan elektromos kisülésről van szó, amely pozitív és negatív töltések között kialakult csatornában zajlik le, a villámlás és mennydörgés révén egy pillanat alatt a mély sötétség helyét a vakító fény, a néma csöndét pedig a mindent bezengő robaj veszi át. 

Szimbólumként azt a pillanatot jelképezi, amikor győzedelmeskedik az élet a halálon, a tudás a nemtudáson, az erények a hibákon. Vagy még élesebben például: az írott és íratlan szabályok és törvények érvényesülnek a megszegésükön. 

Így válik az egyes kultúrákban a teremtő- és igazságtevő erő attribútumává, Baál termékenységet hozó eszközévé, Indra sötét szándékú démonokat pusztító jogarává, Zeusz isteni rendet hozó fegyverévé. 

[Tovább…]

Dr. Bujáki Márton


Nálunk történt

Egyiptom titkai – A nagy utazás téren és időn át
 
"Egyiptom titkai – A nagy utazás téren és időn át" címmel előadást tartottunk az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A rendezvényen a veszprémi Új Akropolisz két előadója, Dr. Nagy Alinda és Klatsmányi Péter az ókori Egyiptom rejtélyes világába kalauzolta el a hallgatóságot.

Az egyiptomi kultúra iránt olyan élénk érdeklődés mutatkozott, a téma olyannyira vonzó volt, hogy a terem zsúfolásig megtelt, plusz székekre volt szükség, hogy a több mint 50 érdeklődő beférjen. 

Az előadók hosszú évek óta kutatják az ókori Egyiptomot, és maguk is jártak az általuk bemutatott helyszíneken, így tudásuk mellett személyes élményeikre is támaszkodhattak, miközben a látogatók időutazáson vehettek részt. 

[Tovább…]

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Halogatásból kezdeményezés (Tajpej, Tajvan)
 

A „Hogyan evezzünk korunk tajtékos vizein” című workshop az életünk dolgaival kapcsolatos halogatással foglalkozott. Az előadók feltárták a halogatás lehetséges okait, és annak a módját, hogyan tehetünk hathatósan ellene. A témához Marcus Aurelius sztoikus filozófus idézetei adtak inspirációt: „Nem a halál az, amitől az embernek félnie kellene, hanem az, hogy soha nem kezd el élni.” „Ne úgy élj, mintha még tízezer évig akarnál élni: a kikerülhetetlen ott lebeg fejed fölött. Míg élsz, míg módodban áll, légy jó emberré.”

K
u
l
t
ú
r
a

Harmónia egy jobb világért (Heraklion, Görögország)

Heraklionban már kilencedik alkalommal rendezték meg az „Unplugged Challenge” zenei versenyt, ezúttal a „Harmóniára hangolódás egy jobb világért” hívószóval. A zene képes ihletet gyújtani és megerősíteni az egységet az emberek között. A zenei utazás közben a résztvevők elképzelhettek egy jobb világot, amelyet a belőlünk induló változással érhetünk el. 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

„Mi minden fér el egy cipősdobozban?” (Podgorica, Montenegró)

Az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából Montenegróban az Új Akropolisz önkéntesei immár ötödik éve szervezték meg a „Mi fér bele egy cipősdobozba?” című humanitárius akciót. Az akción élelmiszereket és játékokat gyűjtöttek, amelyeket aztán cipősdobozokba csomagoltak. Körülbelül hatvanan vettek részt az akcióban, és csaknem száz doboz ajándék gyűlt össze. A csomagokat a montenegrói Szülők Egyesülete osztotta szét nehéz anyagi körülmények között élő családok között.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven. 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2024