FILO-Café: A gondolat és szellem szabadsága - Giordano Bruno emlékére

Filozófiai kávéház
Kezdete
2024.02.16. péntek 18:00
Vége
2024.02.16. péntek 20:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.
Részvételi díj
díjmentes program

FILO-Café: A gondolat és szellem szabadsága - Giordano Bruno emlékére

Előadás beszélgetéssel

A gondolat és szellem szabadsága tény, hiszen ki írhatná elő bárki számára is, hogy min gondolkodjon?! Ugyanakkor megnyilvánítani szóban, írásban vagy tettekben ezt a szabadságot, már nem mindig (volt) támogatott az épp hatalmat gyakorlók részéről. Giordano Bruno (1548-1600) egyike volt azon nagy hatású gondolkodóknak, akiket nem lehetett csak úgy félresöpörni. Filozófus, költő, drámaíró, utazó, tanító, aki egy időben a francia király nagyköveti küldöttségének is tagja volt, tanította V. Pius pápát az emlékezet művészetére, állította, hogy a világegyetem végtelen és lehetnek még benne a miénkhez hasonló bolygók és lények, a Föld és a Nap nem lehet a világegyetem középpontja stb.
Giordano Bruno az életét áldozta a szabad gondolkodás oltárán, tán ezért is neki emeltették 1889-ben az első szobrot Rómában a megalakuló egységes Olaszország vezetői, neveztek el róla utcákat, iskolákat és adják ki újra és újra a könyveit.

De mit is jelent szabadnak lenni és mit jelent a szabadságot megélni? Beszélhetünk-e a gondolat szabadságáról, ha nem társul hozzá szólásszabadság? Össze lehet-e egyeztetni sok milliárd ember törekvéseit, lehet-e egyformán szabad mindenki, vagy ez óhatatlanul csak kevesek kiváltsága?

 

PublicDomainPictures képe a Pixabay-en

Előadó