2023. február | Érez-e a Föld?

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.


További részletek itt.

Filo-Filmklub: HUMAN (Az ember)

Filmvetítés beszélgetéssel

Időpont: 2023.02.10. péntek, 18:00 órától
Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21., II/3
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

A HUMAN történeteket, képeket, filmeket gyűjtött össze, hogy megmutassa, mit jelent embernek lenni. Dokumentumfilm szeretetről és gyűlöletről, toleranciáról és erőszakról, lelki kudarcról és győzelemről – mindarról, ami bennünket, embereket jellemez. Bepillanthatunk a mindennapokba, és hihetetlen történeteket láthatunk. A film megmutatja, hogy kik vagyunk – rávilágít a sötétebbik oldalunkra, ugyanakkor arra is, ami a legnemesebb bennünk, ami összeköti az emberiséget.

A képek, a Föld, a soha nem látott légi felvételek és a szárnyaló zene mindannyiunkat önvizsgálatra késztet.

A több mint két órás filmet, rövid szünettel, két részletben vetítjük.
A vetítés után beszélgetésre invitáljuk a közönséget a film kapcsán felmerülő kérdésekről, gondolatokról.

Rejtett önarckép

FILO-Art műhely

Időpont: február 25. szombat, 10:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj: 4000 Ft., diákoknak, pedagógusoknak, nyugdíjasoknak és álláskeresőknek, valamint Egyesületünk tagjainak: 3000 Ft.

Leld meg magad dalban, versben, mozdulatban!

Ha szeretnél átélni egy mélyebb találkozást önmagaddal, amelynek során megtapasztalhatod rejtettebb, finomabb régióidat is, ha ehhez szívesen belemerülnél a művészetek univerzumába, ahol a látszatok mögötti láthatatlan rétegek is kifejeződhetnek, ha szívesen átélnéd a felszabadult alkotás örömét, kilépve a mindennapok szürkeségéből, akkor szívesen látunk három részes művészeti műhelyünkön.

1. alkalom: február 25. szombat, 10.00–13.00
Téma: Hogyan kapcsolódhatunk belső forrásainkhoz a művészet befogadásán keresztül? Kulcsok a szimbolikus gondolkodáshoz, a figyelem és a képzelőerő fejlesztése – gyakorlatokon keresztül

További alkalmak: március 3., március 15.

A műhelyt vezeti: Szabados Éva színész, előadóművész és Sándorfi Róbert, a Vers-zengetők együttes zenei vezetője. Maximális létszám: 15 fő. A részvétel regisztrációhoz kötött, február 23-áig lehet jelentkezni a gyor[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Érez-e a Föld, gondolkodik-e az ember?

A klasszikus értelemben vett filozófia már a kezdetektől a bölcsességet keresi, valami egyetemlegeset, a minden embert összekapcsoló közös tudást. Kínától Görögországig, legkorábbi eleinktől a ma emberéig. Keresték a titkát, hogyan foglalhatnák össze, mi is a világ, hogyan jött létre, mi a célja, és benne mi a szerepünk, honnan jövünk, hová tartunk. Olyan ismeret ez, amely – ha elsőre elvontnak tűnik is – megalapozza a világnézetünket, a magunkhoz és másokhoz való helyes viszonyulásunkat és a cselekedeteinket is.

Mindezek miatt az egyik legfontosabb tanulmányozási területe a természet, és mindazok a törvényszerűségek, amelyek minden élőlényre egyformán hatnak. Mi is lehetne egyetemesebb? A legelső filozófusok úgy tartották, hogy a természet megértésével jobban megértik önmagukat, hiszen az ember mikrokozmosz: minden megvan benne, ami a makrokozmoszban, és semmi sincs benne, ami emebből hiányzik. Bármelyiket kutassuk is, felfedezhetjük a másik mozgatóit.

Mítoszok

Az egyetemes tudáshoz éppígy egyetemes nyelvezet is dukál. Hogyan is érthetnénk meg enélkül a világunkat, és benne az időben és térben nagy-nagy távolságokra élőket? A régiek ezért mítoszokban, szimbólumokkal örökítették át ismereteiket az utókornak. Ezek a történetek túlmutatnak az objektív tényeken és a racionalitáson, hiszen olyan mély igazságokat fogalmaznak meg, amelyek hétköznapi szavakkal leírhatatlanok. Megragadhatóvá tenni a megfoghatatlant – ezt a célt szolgálták a mítoszok.

[Tovább…]

Klebercz Orsolya



Nálunk történt
 

Válassz megfontoltan az életben!

A filozófia világnapja alkalmából a magyarországi Új Akropolisz Veszprém filiáljában beszélgetést és játékos „önsorsfonást” szerveztek. Az egymásra hangolódást és ismerkedést segítő játékok után a Platón Államában található Ér mítosz tanulságai alapján arról beszélgettek a résztvevők, hogy ha szeretnénk, hogy lehet változtatni önmagunkon és az életünkön. A beszélgetést követően mindezt ki is próbálhatták egy művészeti részlettel gazdagított, játékos önsorsfonás keretében, ahol mindenki átgondolhatta, hogy mit tanult élete egy-egy sorsfordító eseményéből, majd új „sorsmintát” választhatott. A program a gyakorlat során megélt élmények és felmerült gondolatok megosztásával zárult. Tovább

FiloDeepTalk

Az Új Akropolisz szegedi filiáljában FiloDeepTalk címmel tartottak filozófiai beszélgetést a filozófia világnapja alkalmából. Az összesorsolt párok egymással 12-12 percet töltöttek együtt, összesen három párcserével, amely alatt az átlagosnál mélyebben megismerhették egymást. Az első egy percben mindenki szavak nélkül, csendben figyelt a beszélgetőtársára, majd 3-3 perc volt arra, hogy az egyik majd a másik fél megoszthasson valamilyen értékes gondolatot a társával. Végül 5 perc kötetlen párbeszéd következett. A közös tapasztalatlevonáskor kiderült, hogy a résztvevők örömmel tapasztalták meg a kölcsönös nyitottságot, miközben olyasmiket osztottak meg magukról, amit általában nem szoktak elmesélni, de fontosnak tartják. Minden páros talált közös témát és pontokat, ami rávilágított a mélyebb kapcsolatteremtés értékére.Tovább

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A sztoikus vakcina első dózisa (Tajpej, Tajvan)

Tajvanon az Új Akropolisz Filozófiai Iskola egész estés előadást és beszélgetést szervezett, ahol a sztoikus bölcsességet vették górcső alá. Kiszámíthatatlan, gyorsan változó világunkban kulcsfontosságúak lehetnek ezek a régiektől származó praktikus tanácsok – a nehéz időkben születtek, és a mi kihívásokkal teli korszakunkban is hasznosak. Ezen az alkalmon a római bölcsek egyszerűséget hirdető gondolatairól mesélt az előadó: ezek a tanok bár csöppet sem bonyolultak, mégsem mindig könnyű alkalmazni őket. Az estén ezért abban is elmélyedtek a résztvevők, hogy ültethetők át az elméletek a gyakorlatba.

K
u
l
t
ú
r
a

Éjszaka a sivatagban (Izrael)

Izraeli fiatalok az Új Akropolisz szervezésében januárban eltöltöttek egy egész hétvégét a sivatagban. Az éjszakai túrával egybekötött időtöltés lehetőséget adott a résztvevőknek, hogy megtapasztalják a homokdűne misztikus varázsát, és saját határaikat is. Sőt, arra is rácsodálkoztak, hogy az emberi szem milyen jól alkalmazkodik a körülményekhez, hiszen az éj sötétjében is jól láttak. Ugyanígy a hallásra is figyelmet fordítottak, és elsősorban a befelé figyelésre: igyekeztek csendben menetelni, és csak a legszükségesebb pillanatokban kommunikáltak.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Bábelőadás gyermekeknek (Belgrád, Szerbia)

A Belgrádi Vuk Színházzal együttműködve a szerbiai Új Akropolisz színjátszó köre bábelőadást tartott gyermekeknek. A „Meseudvar” programsorozaton ezúttal a Hófehérke és a hét törpét mutatták be, a színdarab után pedig a fiatal közönség nemcsak az előadókkal beszélgethetett, de a bábokat is közelebbről megismerhették.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023