2023. december | Hallgatni arany

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz:
• Veszprém: december 5. kedd, 18:00


További részletek itt.

Ajándékozz bölcsességet!

Ünnepre hangoló alkotó délután

Időpont: december 21. csütörtök, 17:00 órától
Helyszín: FILO-Pont Buda, Budapest, Bartók Béla út 25. Fszt/1.
Az alkalom díja: 2000 Ft, amely magában foglalja az első alkotásod minden anyagköltségét.

Szakadj ki velünk néhány órára az adventi hajcihőből, és készíts személyre szabott, értékálló karácsonyi ajándékot valakinek, akit szeretsz. A technika akril és decoupage. A munkához szükséges időt Te határozod meg, de azt javasoljuk, hogy legalább egy órát szánj rá. A hely és az anyagszükséglet becsléséhez, kérlek, regisztrálj a regisztracio[kukac]ujakropolisz.hu címen december 18-án éjfélig.

Embert barátjáról: Madárbarát kertet mindenkinek!

Hétköznapi természetvédelem az Új Akropolisszal

Időpont: december 9. szombat, 10 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Hallhatsz tőlünk néhány madaras mítoszt, megtanulhatod felismerni a leggyakoribb városi madarakat, és megtudhatod, mivel teheted könnyebbé a telet tollas barátainknak, legyen akár kerted, akár erkélyed, vagy csak egy ablakpárkányod.

És hogy ne csak más tollával ékeskedjünk, házi cinkegolyók gyúrásával zárjuk a délelőttöt, amit rögtön haza is vihetsz, hogy a te környéked is boldog csiripeléstől legyen hangos.

FILO-Café: A béke megélése - a Ji King alapján

Előadás beszélgetéssel

Időpont: december 15. péntek, 18:00 órától
Helyszín: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

A béke nem alakul ki spontán, meg kell dolgozni érte, és ha az azt fenntartó erő lanyhulni kezd, el is veszik nyomban. A béke elsősorban egyéni, lelki kérdés, mert ha minden emberben önmagában megvalósítaná a harmóniát, akkor a többi emberrel se veszekedne, nem lennének viszályok, és megszűnnének a népek közti háborúk. A téma kapcsán szeretnénk több kérdést is közösen átgondolni és megbeszélni: Milyen belső, lelki viszonyulással érdemes megélni a békeidőket? Mit tegyünk, ha látjuk, miben nem tökéletes a harmónia? Hogyan kezeljük, ha elveszni látjuk, és mit tegyünk, ha teljesen elveszett?


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Hallgatni arany

Közeleg a karácsony, az utcákon szól a zene, kivilágítják a várost. Van, aki kedveli az ünnepi forgatagot, városi sokadalmat, mások inkább kerülnék, és a maguk módján szeretnének csendesen, meghitt körülmények között készülődni. A tél derekán, a téli napfordulót, vallásalapítók születését követően, mikor elmúlik a legsötétebb téli nap, talán a szokásosnál is jobban vonz minket a fény és a melegség. És ott él bennünk az igény, hogy osztozzunk ebben, és az ünnepet meghitten töltsük együtt.

Sokan alig várják, hogy láthassák egymást, időt tölthessenek együtt szeretteikkel, akár egy városban élnek, akár több száz kilométerre a másiktól. Megtervezzük a menüt, megterítjük az asztalt, feldíszítjük a fát, becsomagoljuk az ajándékokat, csinos ruhát öltünk, terítéken az étel. Kezdődhet a várva várt ünnep. A karácsony azonban olykor a várakozásainkkal ellentétben alakul. Sok családban az ünnepi étkezés és az ajándékozás után hagyományosan közös játékba, az élmények megosztásába kezdenek, amely az idősebbektől a legkisebbekig mindenkit megmozgat és összehangol. Másutt viszont esetlegesebb, miről beszélgetnek vagy esetleg hallgatnak, vagy olyan is van, hogy inkább átadják a szót a tévének.

Ehhez hasonló hallgatólagosság, sőt kínos csend állhat be, ünnep ide vagy oda, amikor valakiből valami sok másoknak – akár mert eluralja a többieket, annyit vagy oly módon beszél, vagy mert olyan súlyosan hallgat. Ebből a viszonyulásból ilyenkor hiányzik egy kis csend, kevéske ráhangolódás a többiekre. Nem hiába tartja a mondás: hallgatni arany. Ez a jótékony hallgatás lehetőséget adhat, hogy ne megszokásból reagáljunk. Egy lélegzetvételnyi szünet elegendő lehet arra, hogy magunkra találjunk, és oly módon fejezzük ki magunkat, amilyennek mi is örülnénk.

[Tovább…]

Héjja Edit



Nálunk történt
 

Hódítsd vissza a figyelmed!

Hogyan tekinthetünk a vadidegenekre testvéreinkként?

Rohanó napjaink során vajon hányszor vesszük észre, hogy elkalandozott a figyelmünk és egyáltalán nem arra fókuszálunk, amit épp csinálunk? Ide-oda csapongunk, mindenféle tevékenységbe belefogunk, a legtöbb dolgot azonban nem sikerül befejeznünk, és a végén még jól el is fáradunk. Beszámoló 2023. november 18-án tartott programunkról
Tovább
2023. november 23-án az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Rigó utcai központjában A filozófia világnapja alkalmából beszélgetéssel egybekötött előadást tartottak. Az esten elhangzott gondolatok kapcsán az előadóval beszélgettünk emberi kapcsolatokról, és arról, hogy miben különbözünk és miben hasonlítunk mi, emberek.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Sakkverseny (Guatemalaváros, Guatemala)

Közel húsz résztvevővel rendeztek három tudásszinten sakkversenyt Guatemalavárosban. A versenyt svájci rendszerben bonyolították le, azonos pontszámnál pedig Bucholtz-számítással döntöttek a sorrendről. A torna szünetében a résztvevőknek lehetőségük nyílt minőségi időt együtt tölteni a többi versenyzővel. Végül három győztes született.

K
u
l
t
ú
r
a

A tudat útja (Párizs, Franciaország)

Az Új Akropolisz franciaországi elnöke, Thierry Adda előadást tartott az illúzió fogságából kivezető filozófiáról. A filozófia az élet művészete, amely összekapcsolja a fejet, a szívet, a kezet, és az igazság keresésén alapul. Az elmélkedés és önfejlesztés munkájának köszönhetően lehetővé teszi, hogy a szép elképzeléseket konkrét, méltó és nemeslelkű cselekvésekké alakítsuk. A cél, hogy itt és most a világ tudatos szereplőjévé váljunk.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

„Kapcsolat a Földanyával” nap (Lima, Peru)

Az Új Akropolisz önkéntesei részt vettek a „Tudatosság magvetése” elnevezésű kampányban. Parkokat takarítottak, plakátokat helyeztek ki és facsemetéket ültettek a limai Lince negyedben. Ezzel egy időben a szervezet chiclayói központjának önkéntesei az Avenida Principal és a Miguel Grau Avenue járdáit és zöldterületeit tisztították meg. Közben egész nap palántákat adományoztak a szomszédságban élőknek.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz, Pixabay

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023