2022. október | Összeomlás helyett

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz:
• Székesfehérvár: október 17. hétfő 18:30

• Budapest: október 26. szerda 18:30

• Pécs: október 20. csütörtök 18:00

További részletek itt.

 

Összeomlás helyett...

Előadás beszélgetéssel és gyakorlatokkal

Időpont: október 8. szombat, 17:00 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Előadásunkban megvizsgáljuk, milyen Földünk jelenlegi globális állapota, milyen okai, tényezői, típusai lehetnek az összeomlásnak. Az előadás második részében arról beszélgetünk, hogyan maradhatunk cselekvőképesek és érhetjük el céljainkat ilyen bizonytalan környezetben is.

A filozófia szellemi gyakorlatai

Előadás gyakorlatokkal

Időpont: október 10. hétfő, 18:30 órától
Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.

A filozófiát az ókorban az élet művészetének és a lélek gyógyszerének nevezték, mert a mindennapi életben útmutatást adó módszer volt, napi gyakorlatokkal. Ezen az estén több ilyen módszert, szellemi gyakorlatot mutatunk meg, amelyek önmagunk művelésének bevált módszerei évezredek óta.

A kihívás: újra kapcsolódni

Filozófiai kávéház

Időpont: október 24. hétfő, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont Buda, Budapest, Bartók Béla út 25. Fszt/1.

Az online világ térhódítása a társasági életünket is egyre inkább átalakítja. Októberi kávéházi beszélgetésünkön őszinte rátekintésre és közös gondolkodásra hívjuk mindazokat, akik úgy érzik, érdemes most erőfeszítést tennünk a személyes és társas kapcsolataink újbóli megerősítéséért.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Összeomlás helyett...

1968-ban néhány, a Föld sorsáért aggódó tudós, kutató és politikus találkozott Rómában, hogy megalapítsanak egy olyan szervezetet, amelyben minden kultúrát, ideológiát, szakmát és tudományágat képviseltetni akartak. Az így létrejött Római Klub az 1972-es „A növekedés határai” című jelentésével hívta fel magára a nemzetközi figyelmet.

A tanulmány elsőként nyújtott széles körű előrejelzést bolygónk és az emberiség várható jövőjéről. Tizenkét valószínűsíthető forgatókönyvet vázolt fel. Ezek az alapján különültek el, hogy mit és milyen mértékben lennénk hajlandóak változtatni az uralkodó növekedés- és nyereségorientált gazdasági berendezkedésen, pazarló fogyasztói életmódunkon. Visszatekintve, az egyik forgatókönyv, amely abból indult ki, hogy: „minden a megszokott mederben zajlik tovább…”, kísértetiesen pontosan írta le korunk állapotát.

Ma már a saját bőrünkön érezzük az egyre gyakoribb és egyre súlyosbodó természeti, társadalmi, gazdasági válságok hatásait. Sőt, az emberiség félévszázados tétlenkedése oda vezetett, hogy szembe kell néznünk a modern ipari társadalmak hanyatlásával, és az ezzel járó veszélyekkel is. Ezek kockázatát vizsgálja a különböző tudományterületeket átfogó ún. összeomlástan. A kollapszológiának is nevezett tudományág igyekszik feltárni a Föld jelenlegi globális helyzetét, meghatározza, mit nevezhetünk összeomlásnak, mi eshet áldozatául egyáltalán, és hogy milyen okok húzódnak meg a háttérben.

Összeomlás. Valóban lehet ez a sorsa a nyugati típusú társadalmaknak? Ma biztosat állítani erről felelőtlenség lenne, tagadni viszont elbizakodottság. Az azonban tudományosan is alátámasztott tény, hogy az emberiség a legtöbb ökológiai rendszer egészségében súlyos és visszafordíthatatlan károkat okozott, és számos társadalmi válsággal küzd (háborúk, szegénység, ivóvízhiány, éhínség stb.).

Ahogy a mára elterjedt angol betűszó, a VUCA hirdeti, a világ egyre ingadozóbb, bizonytalanabb, összetettebb és kétértelműbb (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity). A jövő egyre instabilabb, szaporodnak annak a jelei, hogy már egy esetleges összeomlás korai szakaszát éljük. Gondoljunk csak az idén kipattant energiaválságra, a fokozódó pénzügyi nehézségekre.

Hogyan történhet akkor meg, hogy a nyilvánvaló jelek ellenére továbbra is ezen az úton folytatjuk tovább?

[Tovább…]

Ócsai András PhD – dr. Bujáki Márton


Nálunk történt

Hallani a verset, és meglátni egymást
Zenés-verses est a Főnix Kultúrműhelyben

Szeptember 24-én Budapestre látogatott az Új Akropolisz győri művészeti csoportja, a Vers-zengetők Együttes és a Léleknyelv művészeti műhely. A csaknem kétórás előadáson az amatőr művészek közel 30 költeményt szavaltak vagy énekeltek el saját feldolgozásukban. Az est házigazdája, Szabados Éva szerint manapság, mikor a külvilágban kezdenek elveszni a régi, jól megszokott kapaszkodóink, még fontosabb a belső egyensúly meglelése. Ennek eszköze lehet a költészet és a zene is, hiszen segítségükkel a lelkünk mélyéig hatolhatunk. Itt aztán nemcsak valódi önmagunkra lelhetünk rá, de olyan, mindnyájunk lelke mélyén megbújó időtlen értékekre is, amelyeket felszínre hozva egymáshoz is emberhez méltóbb formában kapcsolódhatunk.

[Tovább…]
 


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Keleti kincsesláda – filozófusoknak (Pozsony, Szlovákia)

Szlovákiában az Új Akropolisz tagjai online előadást szerveztek, ahol a Kelet bölcseinek évszázadok óta fennmaradt és a mai napig alkalmazható tanácsaival foglalkoztak. Az előadók megismertették a hallgatósággal Buddha és Konfucius gondolatait, betekintést engedtek a tibeti lélekkalauz-könyvecskébe, A csend hangjába és idéztek a Bhagavad-gítából.

K
u
l
t
ú
r
a

A régmúlt tanulmányozása – világszerte (USA és Belgium)

Az Új Akropolisz tagjai világszerte rendszeresen szerveznek olyan kirándulásokat, ahol a résztvevők vagy valamely antik nép gazdag kulturális örökségét, vagy saját hagyományaik gyökereit tanulmányozhatják. Így tettek a közelmúltban a filozófiai iskola chicagói és belga hallgatói is. Előbbiek Aztalanba, egy ősi indián városba látogattak el Wisconsinban és beszélgettek a civilizációk felemelkedésének és bukásának rejtélyéről. Belgiumban pedig az ott élő tagok Bavay-t keresték fel, amelynek területén feküdt az i. e. 1. században az egyik leghatalmasabb belga törzs, a nerviusok fővárosa.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Tankönyvadomány a megsemmisült könyvtárnak (Kijev, Ukrajna)

Ukrajnában az Új Akropolisz tagjai gyűjtést szerveztek, miután egy líceum könyvtárát és orvosi irodáját találat érte, és többek között tankönyvek, térképek és mikroszkópok égtek porig. Az önkéntesek a felajánlásoknak köszönhetően 276 könyvet vásárolhattak a hosztomeli intézménynek. A siker elérésében élen járt az Új Akropolisz két tagja, akik idén nyáron házasodtak össze, és nászajándékként nem kértek egyebet, mint hogy a násznép is hozzájáruljon a gyűjtéshez.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: climate.nasa.gov, territorialcapital.institute, Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022