2021. szeptember | A hősiesség ezoterikus jelentése

fejlec_2021szeptember.jpg
 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Szeptemberben indul:
Szeged, szeptember 9. csütörtök, 18:30 órától
Eger, szeptember 20. hétfő, 18:00 órától
Buda, szeptember 27. hétfő, 18:30 órától

További részletek itt.


 

Thészeusz – Vedd fel a fonalat!
Labirintus.jpg

Modern mítoszfeldolgozás

Időpont: szeptember 11. szombat, 17:00 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Labirintus, bikafejű, embertestű szörny, és egy bátor ifjú, bárddal a kezében... Thészeusz története slamköntösbe bújtatva éled újra, hogy rávilágítson: a társadalmi szerepvállalás kortól és világrendtől függetlenül toplistás fontosságú kérdés. Mi lesz a jövőnkkel, ha a fiatalok elkallódnak? (Amihez persze nem kell a Minótaurosz gyomrában végezniük...) Mennyire van hatásunk a körülöttünk zajló eseményekre? Az előadás részei között vezetett beszélgetésekhez lehet csatlakozni, amelyek közben Ariadné fonalaként bomlik ki a mítosz fő szimbólumainak jelentése. Ezek a szimbólumok megérintik a lelket, és időtlen értékekre emlékeztetnek bennünket. Az értékek, ahogy a történet hősei is, bennünk élnek, csak fel kell fedezni őket. Velünk tartasz?

Fedezd fel a saját hangod!
Singing_Bird.jpg

kreatív beszéd workshop

Időpont: szeptember 18. szombat, 10:00 órától
Helyszín: FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.

A komplex workshop célja, hogy a résztvevők megtapasztalhassák, hogyan haladhatunk a beszéd, az önkifejezés útján az önazonosság felé, hogyan mélyíthetjük önismeretünket, hogyan hozhatunk ki többet magunkból, nagyobb magabiztosságot elérve. Hangunkban a teljes lényünk tükröződik. Az intenzív, 6 órás workshopon lehetőség nyílik arra, hogy elkezdjük felfedezni a hangunkban rejlő lehetőségeket. A minden szintünket érintő gyakorlatok segítségével lépéseket tehetünk, hogy tudatosítsuk és oldjuk nehézségeinket. Kulcsokat kaphatunk az összeszedett, lényegre törő beszédhez. A kreatív művészi gyakorlatok pedig segíthetnek átlépni hétköznapi korlátainkat, és megérinteni gyökereinket, ahonnan álmaink, elhivatottságunk táplálkozik.

Vezeti: Szabados Éva beszédtanár, színész és előadóművész

Jelentkezni e-mailben lehet a gyor[kukac]ujakropolisz.hu címen.

 


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

A hősiesség ezoterikus jelentése

hosiesseg_1_sparta.jpgMadridban tartott előadás, amely a Cuadernos de Cultura 1999. októberi számában jelent meg.

Sosem felejtem el, amikor egyszer megpróbáltam elmagyarázni valakinek Leónidasz hőstettének lényegét, aki két napot nyert a perzsák elleni csatában, és így a görögök ki tudták menekíteni Athénból a fosztogatás elől a műkincseket és a legfontosabb könyveket.

Egy újságíró a következő szavakkal támadt nekem: „De hiszen ön is tudja, hogy az élet többet ér, mint bármely könyv vagy műtárgy!”. A szócsata végén kissé élcelődve azt kérdeztem tőle, hogy ha Leónidasz nem állt volna ki harcolni Thermopülainál a perzsák ellen, vajon még ma is élne? Arra gondolt-e már? „Nem, valóban halott lenne” – felelte. „Láthatja hát – folytattam –, hogy valamennyien meghalni jöttünk erre a világra. Mindössze arról van szó, hogy az embernek választania kell, hogyan éljen, illetve, a legrosszabb esetben, hogyan haljon meg.”

Ez több szempontból is hasonlít arra a választásra, amely elé állítólag Akhilleusz anyját állították: azt szeretné, hogy fia hosszú, de átlagos, középszerű életet éljen, vagy inkább rövid, de dicsőséges életet. Ő a rövid, dicsőséges életet választotta.

[Tovább…]

Jorge Angel Livraga

montazs_202109.jpg
Nálunk történt

Zenei program hajléktalanoknak

Az Új Akropolisz győri zenecsoportja kétórás zenés programot tartott Mosonmagyaróváron egy hajléktalanszállón. A csoport egyik tagja szociális munkásként dolgozik az intézményben, és a szálló hat lakóját is arra inspirálta, hogy versfelolvasással részt vegyenek a programon. Az előadást negyvenen hallgatták végig, a szálló lakói, dolgozói és a szállót támogató karitatív szervezetek képviselői. A zenecsoport olyan dalokat tűzött repertoárjára, amelyeket a magyar közönség jól ismer, így a hallgatóság velük énekelt. Az önkéntesek maguk megzenésítette költeményekkel is készültek, és meglepetésként ezek hangzottak el a hajléktalan lakók előadásában.

Az ott élő emberek számára a nyilvános szereplés jó lehetőségnek bizonyult, hogy a projekten keresztül kicsit visszanyerhessék az adás képességébe vetett hitüket. A hajléktalanszálló egyik munkatársa a helyi lapnak azt nyilatkozta az eseményről, hogy a versek üzenete és a közös éneklés olyan egyetemes emberi gondolatokat és érzéseket közvetített, amely segített, hogy mindenki megtapasztalhassa saját értékességét. A zenecsoport a jövőben is együttműködést tervez ezzel a szervezettel.

[Tovább…]
 


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgBelső út (Dél-Korea)

Az Új Akropolisz dél-koreai központjában online előadást tartottak „Belső út” címmel. Az interaktív programon a résztvevők a befelé fordulásról elmélkedtek, és hogy ez az aktus hogyan segít a különböző élethelyzetek értelmezésében. A belső élet segíti tapasztalataink gyarapítását, és azt, hogy tanuljunk a velünk és körülöttünk történtekből. Az így megérlelt tudás gyümölcse, hogy jövőbeni cselekedeteinkhez már bölcsebben foghatunk.

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgIrodalmi klub (Szófia, Bulgária)

Szófiában az Új Akropolisz másodszor rendezte meg a szabadban tartott irodalmi klubját. A résztvevők ezúttal Richard Bach „Illúziók” című művét dolgozták fel. Az ifjú írók, költők megosztották egymással gondolataikat az emberi szellem szabadságáról, és arról, milyen illúziókkal találkozunk az anyagi világban, s hogy mulandóságunk dacára hogyan törekedhetünk mégis az örökkévalóságra.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgSegítségnyújtás tűzkárosultaknak (Attika, Görögország)

Az Új Akropolisz perisztéri önkéntesei 50 adag ételt készítettek és ajánlottak fel az attikai tűzkárosultaknak. A szervezet tagjai nemcsak magára az eseményre fókuszáltak: mint elmondták, úgy érzik, hogy ha ilyen nehéz időkben figyelmet fordítunk embertársaink megsegítésére, az ilyen cselekedetekkel alapozhatjuk meg azt a vágyott jövőt, ahol jótékonyan, segítő szándékkal, egymással együttműködve élhetünk.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021