2021. november | Kapcsolat a láthatatlannal

fejlec_2021NOV.jpg
 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Novemberben indul:
Székesfehérvár, november 24. szerda, 18:30 órától

További részletek itt.


 

Thészeusz – Vedd fel a fonalat!
Labirintus.jpg

Modern mítoszfeldolgozás

Időpont: november 14. vasárnap, 16:00 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Labirintus, bikafejű, embertestű szörny, és egy bátor ifjú, bárddal a kezében... Thészeusz története slamköntösbe bújtatva éled újra, hogy rávilágítson: a társadalmi szerepvállalás kortól és világrendtől függetlenül toplistás fontosságú kérdés. Mi lesz a jövőnkkel, ha a fiatalok elkallódnak? (Amihez persze nem kell a Minótaurosz gyomrában végezniük...) Mennyire van hatásunk a körülöttünk zajló eseményekre? Az előadás részei között vezetett beszélgetésekhez lehet csatlakozni, amelyek közben Ariadné fonalaként bomlik ki a mítosz fő szimbólumainak jelentése. Ezek a szimbólumok megérintik a lelket, és időtlen értékekre emlékeztetnek bennünket. Az értékek, ahogy a történet hősei is, bennünk élnek, csak fel kell fedezni őket. Velünk tartasz?

Az élet művészete - Boldogságkeresés sztoikus módra
sztoikus_eloadas.jpg

Előadás gyakorlatokkal a filozófia világnapján

Időpont: november 17. szerda, 18:30 órától
Helyszín: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6-8.

A sztoikus filozófia bizonyította már a hasznosságát és jóságát mind az egyének életében, mind társadalmilag. Egyaránt nagyra becsülték a görög poliszok lakói, a Római birodalom polgárai és császárai, a keresztény egyházatyák, a reneszánsz nagyjai, a modern gondolkodók... népszerűsége talán épp a mélységgel párosuló praktikussága miatt máig töretlen.
A nagy kérdés az, hogy hogyan lehetünk boldogok vagy legalábbis boldogabbak. Ha valamihez, akkor ehhez valóban értettek a sztoikusok. Ennek járunk utána és próbáljuk ki néhány gyakorlatukat az előadás és beszélgetés során.

 


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

Kapcsolat a láthatatlannal – a görög misztériumokról

mecses.jpgA görög misztériumok megértése évezredek távlatából szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Különösen azért, mert a misztériumokat már a maguk idejében is titok övezte, a résztvevők nem mesélhettek avatatlanoknak a zárt falak mögött zajló eseményekről. Hogy akkor mégis honnan tudhatunk róluk bármit is? Nos, mégis akadtak, akik meséltek. Ha nem is a látottakról, de a megéltekről mindenképpen. Lehetőségeikhez mérten igyekeztek betekintést nyújtani oda, ahová azelőtt ők is annyira vágytak, hátha másokban is feléled a vágy, hogy csatlakozzanak a beavatottak köréhez. Milyen lehetett az ősi tudás beavatottjaként élni? Ezekből a morzsákból kiderül, hogy mindig az ember leglényegét keresték, ennek a felébresztésére koncentráltak. Márpedig a leglényegünk mit sem változott azóta, legfeljebb a hozzá való eljutás intézményes feltételei alakultak át.

Csak az ember képes az elvonttal, a nem láthatóval is kapcsolatot teremteni. Ez az elvont, ez a nem látható a hétköznapjainkban a halál ténye. De hogy pontosan mi vagy milyen a halál, az rejtve marad előttünk, csak arról tudunk beszélni, hogy mi nem az élet. Mégis beszélünk, elmélkedünk róla, és ebben a szimbólumok vannak a segítségünkre.

[Tovább…]

A cikket inspiráló A misztériumok – a görög világ rejtett oldala című előadás megtekinthető a YouTube-on.

 
Rusznák György

montazs_2021nov.jpg

Nálunk történt
 

Pincekiállítás Pécsett

Tanulmányi kirándulás Carnuntumba

pincekiallitas.jpg

kirandulas_kicsi.JPG
Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola pécsi központja kortárs festészeti kiállításnak adott helyet, amelyet ünnepélyesen 2021. október 2-án nyitottak meg. A látogatók egy héten át tekinthették meg Bögös András építész, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasának képeit. A festő a precízen szerkesztett mérnöki formák közé intuitív sugallatra vegyíti az absztrakt, a racionális elmének gyakran idegenül ható elemeket.
Tovább
Marcus Aurelius Carnuntum közelében írta az Elmélkedések című művét, nekünk pedig 2021 október elején végre lehetőségünk adódott, hogy harmincöten megnézzük a helyszínt, amelyről többen már sokat olvastak. Természetesen alaposan átalakult a környék kétezer év alatt, hiszen a Római Birodalom határvidéke azóta megváltozott, megművelt szántóföldek, apró falvak és városok nőttek ki ezen a tájékon.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgMindennapi hősök és a változás képessége (Belgrád, Szerbia)

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy hős, leginkább mesealakokra és a ritka, erőt próbáló történelmi események túlélőire asszociálunk. Szerbiában az Új Akropolisz tagjai arról tartottak online előadást, hogy hogyan válhatunk a mindennapok hősévé. Ehhez sokszor annyi is elég – hangzott el a kurzuson –, hogy felvegyük a harcot saját, belső sárkányainkkal, vagyis bátrabban éljünk, és arra törekedjünk, hogy mindig becsületesen cselekedjünk.

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgFestéskurzus: román freskók (Coimbra, Portugália)

Portugáliában az Új Akropolisz festőkurzust tartott a Conímbriga Monográfiai Múzeum professzorának vezetésével. A résztvevők természetes pigmentek használatával gyakorolhatták a freskókészítést. Ugyanezt a módszert alkalmazták az ókori rómaiak, akik ily módon mesés falfestményeket készítettek. Pompeiben például a falak szinte csodálatos kertekre néző, nyitott ablakokká változtak. A technikát elsajátítók odahaza is bármely szobafalukra kertet varázsolhatnak, így felidézve az ember és a természet ősi és bensőséges kapcsolatát, amelyet a modern korban egyre nehezebb megélnünk.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgRégészeti lelőhelyek megtisztítása (Konstanca, Románia)

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola romániai önkéntesei a Konstancai Nemzeti Történeti és Régészeti Múzeummal együttműködve megtisztította a régészeti lelőhelyeket Konstanca történelmi központjában. Az önkéntesek azt tűzték ki célul, hogy a régmúlt emlékeinek megóvásával kapcsolat születhessen elődeink és a jelen filozófusai között. Az így éltetett vérvonalon szimbolikusan átmenthetők korunk emberének a régi eszmékben rejlő, időtálló értékékek is.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021