2021. március | Hogyan hat a közösségi média?

fejlec_2021marcius.jpg
 
Tájékoztató zárvatartásról
Kedves Látogatóink!

Egyesületünk a járványveszély idejére bezárni kényszerül. Reméljük, mihamarabb újra változatos programokkal jelentkezhetünk székhelyeinken. Addig is az Internet adta lehetőségekkel élve online előadásokat, beszélgetéseket és egyéb programokat tartunk. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek online tevékenységeinkről.

Meleg szívvel ajánljuk továbbá:
– a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
– az online Erénykereket, hogy a nehéz időkben is jól indítsuk a napunkat.

 


Online programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
eletreszolo.jpg

Filozófiai sorozat – 1. alkalom

Március 24. szerda, 18.30-tól, online

Körutazásra hívunk, ahol Kelet és Nyugat bölcseinek legfőbb gondolatait ismerheted meg három fő téma köré csoportosítva:

• Hogyan válhatunk boldogabbá, jobbá és erősebbé?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakíthatjuk a jövőt?

Ezek együttesen segítenek, hogy helytálljunk az életben. Arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.

Csatlakozni az első három alkalommal lehet:
1. alkalom: március 24. szerda, 18.30
téma: Hogyan ismerjük fel magunkban az emberi értékeket?
2. alkalom: március 31. szerda, 18.30
téma: Az ember és a természet felépítése
3. alkalom: április 7. szerda, 18.30
téma: India bölcsessége: hogyan viszonyuljunk a belső konfliktusainkhoz?

A sorozat havidíjas, az első alkalom díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 1x2 órát szerda esténként, 5–6 hónapon keresztül.

Kinek ajánljuk? A témák mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak.

Olyan gyakorlatokat is elsajátítunk, amelyek kapcsolódnak a megismert témákhoz és hagyományokhoz, és segítenek az olyan természetes képességeink erősítésében, mint a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, az érzelmi folyamataink uralása, akarat.

Hogyan lehet csatlakozni?
A korlátozások ideje alatt online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb a hétfőt megelőző hétfő estig a szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre, mert csak így tudjuk elküldeni a részvételhez szükséges bejelentkezési adatokat, linket és leírást. Megértéseteket köszönjük!
Kérdéseitekkel szintén erre az e-mail címre írhattok.

A márciusi alkalmakról itt tájékozódhatsz, a filozófiai sorozat részleteiről pedig ezen az oldalon.


 

 

E havi számunkban:


Saját életritmus vagy közösségimédia-algoritmus?

social_logok.jpgAz internet átszövi az életünket. Jelen van mindennapjainkban, de nem úgy, mint a mosópor, egy jó könyv vagy különböző tevékenységeink. Nemcsak használjuk, hanem életterünkké is vált. Különféle történeteket hallani arról, hogy a közösségi platformok segítségével kerültek meg elveszett tárgyak, elkóborolt háziállatok, itt cserélünk recepteket, itt találunk új kanapét, barátságok, szerelmek születnek, itt adunk hírt magunkról ismerőseinknek.

Ha jól használjuk pl. a Facebookot, elvitathatatlan, hogy többek közt a társadalmi közösségvállalásban is segítségünkre lehet. Szervezetünk önkéntesei pl. nemrégiben négyszázezer forintot gyűjtöttek össze egy kampánnyal, hogy hálózsákokat és meleg ruhát adományozhassunk hajléktalanoknak a téli hidegben. De ez csak az egyik fele a közösségimédia-használatnak, ami gyors kapcsolódást, összefogást tesz lehetővé. A virtuális létnek azonban van árnyoldala is.

Hogyan hat a közösségi média?

Egyes szociológusok, pszichológusok, informatikusok, szoftverfejlesztők, vagy éppen kutatók, egyetemi tanárok ijesztő, sötét jövőt festenek, ha nem figyelünk oda jobban. Víziójuk szerint a felhasználókat előbb-utóbb önálló gondolkodás helyett az algoritmusok veszik majd rá a döntéseikre. És teszik ezt függetlenül attól, hogy az adott döntés valóban segíti-e az ember boldogulását, vagy hogy egyáltalán emberséges-e.

[Tovább…]
Dr. Bujáki Márton

montazs_2021marcius.jpg
Kapcsold ki a robotpilótát!

robotok.jpgMikor Elon Musk egy mini Teslát és műholdak százait lőtte ki az űrbe, a világ hangos a mesterséges intelligencia egyre közelebbi eljövetelétől, mikor mindennapi tevékenységeinkben egyre inkább automaták és robotok helyettesítenek, és lassan autóinkat sem mi vezetjük, kérdés, vajon milyen szerep jut az embernek a jövőben. Vajon mennyire gondolkodunk majd kreatívan, mennyire tudunk önálló döntéseket hozni, mennyire tudunk együttműködni embertársainkkal, ha egy gomb meghibásodik és gépek nélkül maradunk?

A jelenünkben megfogyatkoztak, de a nem túl távoli múltunkban akadnak példák arra, mennyit ér a valódi tudás téthelyzetekben. Egy bő évtizede, januárban járta be a világsajtót az a hír, hogy egy amerikai pilóta, Chesley Sullenberger egy zsúfolt utasszállító gép kapitánya sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón, de a városon belül.

Azért is kapták fel a fejüket sokan erre a hírre, mert a pilóta egyetlen vele készített interjúban sem felejtette el megjegyezni, hogy ő amolyan „régi motoros”, aki még sokszor repült robotpilóta nélkül, és amikor minden elromlott, akkor sem veszítette el a fejét, csak alkalmazta a korábbi tapasztalatait.

[Tovább…]
Rusznák György


Nálunk történt
 

Fizikai és lelki idő – online beszélgetés

Külső konfliktus vagy belső harc?

ido_eloadas_zoom.jpg

harc_zebra.jpg

Az időről tartottak online beszélgetéssel egybekötött előadást februárban az Új Akropolisz székesfehérvári előadói. Az ingyenes programhoz az önkéntesek Senecától választottak idézetet: „Minden a másé, csak az idő a miénk” – írta a római filozófus és államférfi. Már ebből a mondatból is kitűnik, micsoda tétje van annak, hogy jól bánunk-e az időnkkel. Sokszor mégsem ismerjük ennek a módját, így ez mindnyájunk fontos tanulnivalója.
Tovább
Külső konfliktus vagy belső harc? – erről a témáról beszélgettek Magyarországon az idei első győri FILO-Netcafén a résztvevők. A téma megragadását három szempont segítette: Mi a teendő harc előtt, harc közben és a harc után. A kérdésre hamar megfogalmazódott a válasz: a kint és a bent nem elválasztható egymástól, az egyik tükre a másiknak. Ezért az egyik legfontosabb, amelyre szükségünk van küzdelmeinkben: az önismeret.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Filozófia a rapszövegekben (Guatemala)

news_filo.jpgGuatemalában az Új Akropolisz online beszélgetést tartott a kortárs zeneszövegekben fellelhető filozófiai tartalomról. Az előadó az Instagramon közvetítette az élő videót, miközben commentben bárki hozzászólhatott a témához, vagy kérdezhetett. A felhasználók ily módon megoszthatták egymással gondolataikat néhány rapdalról. A résztvevők arra a megállapításra jutottak, hogy a mély üzenetek stílustól függetlenül megjelenhetnek a különböző műfajokban, és elgondolkodásra ösztönözhetik a hallgatót.

K
u
l
t
ú
r
a

Tisztelgés Giordano Bruno emléke előtt (Belgium)

news_kult.pngBelgiumban az Új Akropolisz Giordano Bruno emléke előtt tisztelgett egy programsorozattal, amelyet a humanista gondolkodónak szenteltek. A reneszánsz filozófusról, aki egyszerre tudott újat alkotni a nyugati tudományban és bölcseletben is, három előadást is tartottak különböző témákban, majd a résztvevők beszélgethettek rendkívüli karakteréről, tanairól és életművéről. Ezt követően virágot is hagytak az egyik fánál Giordano Bruno emlékére a róla elnevezett téren.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Nemzetközi parttisztítás napja (Montevideo, Uruguay)

news_onk.jpgAz Új Akropolisz montevideói önkéntesei ismét részt vettek az Ocean Conservancy (Óceánvédelem) néven világszerte meghirdetett akcióban. Uruguayban a Környezetvédelmi Minisztérium szervezte meg az együttműködést, amelyhez számos civil szervezet és állampolgár csatlakozott, és amely során számos partszakaszt megtisztítottak.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr, wikimedia

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021