Fizikai és lelki idő

Online beszélgetés
Esemény típus
Előadás beszélgetéssel
Időpont
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a

ido_eloadas_zoom.jpgAz időről tartottak online beszélgetéssel egybekötött előadást februárban az Új Akropolisz székesfehérvári előadói. Az ingyenes programhoz az önkéntesek Senecától választottak idézetet: „Minden a másé, csak az idő a miénk” – írta a római filozófus és államférfi. Már ebből a mondatból is kitűnik, micsoda tétje van annak, hogy jól bánunk-e az időnkkel. Sokszor mégsem ismerjük ennek a módját, így ez mindnyájunk fontos tanulnivalója.

Ráadásul pusztán korlátozott mennyiségben rendelkezünk vele, mégsem tűnik mindig úgy, hogy ehhez mérten kétszer is meggondolnánk, mire szánunk időt. Ahogy az előadáson is elhangzott, manapság mintha egyfajta korlátozott erőforrásként tekintenénk rá. Árucikk, amelyet pénzre váltunk, vagy amelyet reklámok megnézésével töltünk, hogy ingyenes applikációkat használhassunk. A résztvevők arról is beszélgettek, vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy ilyenkor az egyik legértékesebb tulajdonunkkal sáfárkodunk.

Szó esett arról is, hogy nem csupán a mérhető, egyre csak múló idő létezik. Az ember többdimenziós lény, és az életében minden fizikai valóságnak valahol megtaláljuk a lelki, sőt a szellemi megfelelőjét is. Megkérdezhetjük például, hány órát érdemes eltölteni egy barátunkkal, de sokkal lényegesebb, hogy együttlétünk milyen minőségű. És ha megtanuljuk a rendelkezésünkre álló perceket, órákat, napokat jól eltölteni, egycsapásra gazdagabbak leszünk – nem pusztán élményekkel, de tartalmas idővel is.

Előadó