2021. január | Életidő és életvezetés

fejléc_202101.jpg
 
FILO-Netcafé: Külső konfliktus vagy belső harc?

online videokonferencia
 

Arjuna_statue.jpg


Időpont: január 30. szombat, 18.00 órától

Az életünk tele van olyan helyzetekkel, amelyekben egymásnak feszülünk, vagy belül, önmagunkkal vívunk nehéz csatát. Kell-e a harc? Kerüljük el, vagy álljunk bele? És kint vagy bent küzdjünk?

Az évkörben a tavaszt Marshoz, a harc istenéhez kötötték a rómaiak. Az élet dinamikájához hozzátartozik ez a megtisztító, megújító erő. De hogyan alkalmazzuk, hogy valóban megújult élet fakadhasson belőle? Ezt próbáljuk megragadni beszélgetésünk során.

Témák:
• Harc előtt: Kint vagy bent harcoljak? Érdemes-e egyáltalán? Mi értelme lehet egy konfliktusnak? Mit adhat a belső harc?
• Harc közben: Hogyan tehetjük termékennyé a konfliktusainkat? Milyen harcmodorra, milyen erőkre van szükségem a belső harcban? Ki az ellenfél valójában?
• Harc után: Hogyan lehet jól lezárni egy konfliktust? Mi a teendőnk egy belső csata után?

A filozófiai beszélgetés lehetőséget ad, hogy többféle nézőpontból közelítsünk a témához, megosszuk kérdéseinket, meglátásainkat és tapasztalatainkat. Emellett remek módja annak, hogy elmélyítsük gondolatainkat és tanuljuk az együttműködést másokkal.

Ha szívesen részt vennél a programon, akkor írj a gyor[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címre legkésőbb január 29. péntek 14 óráig.

A válaszban elküldjük a tudnivalókat, és egy rövid használati útmutatót a Zoom online konferenciaprogram használatához.


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

E havi számunkban:


Tarkabarka kutyafalka

kutyafalka_foto_2.pngA négy fal közül kiszabadulva, sétáim egyikén a kertek alatt egyszer csak különös látvány tárult szemem elé. Először csak egy úttest előtt békésen megálló, csupaszimat drótszőrű dakszlira lettem figyelmes, majd kisvártatva csatlakozott hozzá még egy szőrmók, egy bozontos keverék, nyurga lábakkal. Most már ketten ültek a járda szélén, hol egymásra, hol meg hátra-hátra tekingetve. Ekkor komótosan befordult a sarkon egy harmadik kutya is, egy mélynövésű németjuhász-keverék. Ő azonban nem csatlakozott rögvest a kutyuspároshoz, hanem ráérősen megszemlélte a két kapkodi fickót, majd mintegy dolga végezetten ő is hátrapillantott, és várt.

Most már igazán kíváncsi lettem: Kire vár ez a mulatságos kis blökicsapat? Kihez tartozik ez a tarkabarka kutyafalka? És hogy lehet az, hogy ezek az állatok ennyire figyelnek egymásra és folyamatosan tartják a szemkontaktust? És ekkor előbukkant a „falkavezér”, aki meglepetésemre egy könnyedléptű, szőke, törékeny, fiatal nő volt, aki mellett ballagott még egy öregecske, borzas, fehér terrier is. Amikor a nő is a sarokra ért, az egész ebadta banda felszegte a fejét, és a melegbarna kutyaszempárok a mértékadó személyre szegeződtek. És mindahányan nyugodtan vártak. Nincs abban semmi furcsa, hogy egy eb megáll a zebra előtt, de hogy négy, ilyen összhangban? Mintha csak mágnesnek engedelmeskednének!

[Tovább…]
Héjja Edit

montazs_202101.jpg
Percek, órák, napok – Seneca-idézetek az életidő értékéről (részletek az Erkölcsi levelekből)

ido_foto_1.jpg„…életünk legnagyobb része úgy telik el, hogy rosszul cselekszünk, nagy része úgy, hogy semmit sem csinálunk, szinte egész életünk pedig úgy, hogy mást csinálunk, mint amit kellene. Tudnál nekem olyan embert mondani, aki valamilyen értéket tulajdonít az időnek, aki becsüli a napot, aki megérti, hogy naponként meghal? Csalódunk ugyanis abban, hogy a halált a jövőben bekövetkezendőnek tekintjük, holott a halál nagy része már mögöttünk is van. Ami életünkből letelt, az a halál birtoka. (…) ragadj meg minden órát: az lesz az eredmény, hogy kevésbé fogsz függni a holnaptól, ha a mának nekifekszel. Míg halogatjuk az élet kötelességeit, elfut előlünk az élet. Minden a másé (…), csak az idő a miénk.” (I.)

„Egy nap az életnek egy lépcsőfoka. Egész életünk részekből áll, és olyan köröket foglal magába, amelyek közül a nagyobbak a kisebbeket körülveszik. Van egy kör, mely az összes többit körülfogja és magába zárja. Ez a kör születésünk pillanatától halálunk napjáig terjed.” (VIII.)

„Sokat árt az is, aki késleltet bennünket ebben a mindenképpen oly rövid életben, amelyet állhatatlanságunkkal még rövidebbé teszünk, mivel időről-időre különböző módon újra akarjuk kezdeni. Részekre bontjuk és elaprózzuk az életet. (…) Óh, mikor fog elérkezni az az idő, amikor meg fogod érteni, hogy az idő múlása téged nem érint, amikor nyugodtan, békében, a holnappal nem törődve teljes elégedettségben élsz majd. Akarod-e tudni, mi az, ami az embereket jövőjükre kíváncsivá teszi? Senki sem jut el önmagához.” (XVI.)

„…időnk egy részét nyíltan elrabolják, más részét ellopják tőlünk, harmadik része észrevétlenül elfolyik: mégis az a legcsúnyább időveszteség, amely hanyagságunk eredménye.” (I.)

[Tovább…]


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Előadássorozat a filozófia világnapján (Románia)

news_filo.jpgA romániai Új Akropoliszban az év utolsó két hónapjában online előadássorozattal ünnepelték a filozófia világnapját. Az egyes témákat olyan neves filozófusok inspirálták, mint Püthagorasz, Szókratész, Platón, Arisztotelész, Seneca vagy Marcus Aurelius. A bölcsek gondolatai az idő múlásával mit sem vesztettek erejükből. A mindenkori emberhez szólnak, aki a filozófia megismerésével támpontot kaphat aktuális nehézségei megoldásához. Szó esett még a mítoszok ugyancsak időtlen igazságáról is. Ezek a történetek szellemünket szólítják meg, így arra a kérdésre segítenek választ találni, kik is vagyunk valójában – kortól és helytől függetlenül. A ma és a holnap emberének a közeli vagy távoli jövőben bekövetkező válságok idején továbbra is szüksége lesz az együttérzés, a bátorság, a mértékletesség erényére, és arra, hogy intenzív belső életet éljen.

K
u
l
t
ú
r
a

Előadás Szókratész barátságfelfogásáról (Belgrád, Szerbia)

news_kult.jpgBelgrádban a barátság különböző felfogásairól, és elsősorban Szókratész gondolatairól tartottak online beszélgetést. A résztvevők egyetértettek abban, hogy ma a legkülönbözőbb emberi kapcsolatokat nevezzük barátságnak. Kezdve attól, mikor anyagi vagy érzelmi hasznot remélünk attól, ha jóban vagyunk valakivel, vagy ha valaki készséggel meghallgatja panaszainkat, egészen odáig, ha együtt ötletelünk, inspiráljuk egymást. Szókratész úgy vélte, hogy a valódi barátságot a belső értékek táplálják. Ha arra törekszünk, hogy megismerjük magunkat és az ismereteket felhasználva törekedjünk rá, hogy jobb emberré váljunk, barátságaink is mélyebbek és értékesebbek lesznek.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Adományok hajléktalanoknak (Varsó, Lengyelország)

news_onk.jpgLengyelországban az Új Akropolisz önkéntesei az év végén két gyűjtést is szerveztek a nehéz helyzetben élők megsegítésére. Először meleg holmikat, télikabátokat, pulóvereket és más ruhadarabot juttattak el a hajléktalanok ellátásával foglalkozó „Remény orvosai” klinikának. Ezt követően, a felmerülő igények miatt higiéniai cikkeket adományoztak az intézménynek. A betegek gyakran nem jutnak például szappanhoz vagy fogkeféhez, így az orvosi vizsgálatok előtt nincs mindig lehetőségük megfelelően tisztálkodni. A csomagok ezért a hajléktalanoknak és az orvosoknak is segítséget jelentenek, hogy a kezeléseken méltósággal tudjanak együttműködni.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, fredloveyourdog, flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021